Denník N

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici rozkvitol kvet

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici rozkvitla cínia. Foto – NASA
Na Medzinárodnej vesmírnej stanici rozkvitla cínia. Foto – NASA

Od úspechu s pestovaním cínie na Medzinárodnej vesmírnej stanici si vedci sľubujú možnosť pestovať raz vo vesmíre aj paradajky či zemiaky.

Je možné, aby rastliny, ktoré sa na Zemi evolučne vyvíjali milióny rokov, rozkvitli vo vesmíre?

Aj na túto otázku sa astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) snažia nájsť odpoveď. Ide o súčasť projektu vesmírnej záhradky Veggie. Spustili ho ešte v máji roku 2014. Potrebný materiál vtedy vyniesla na obežnú dráhu misia SpaceX-3.

Odvtedy sme vďaka tomuto programu počuli aj o prvom šaláte, ktorý kozmonauti dopestovali a zjedli v prostredí mikrogravitácie na vesmírnej stanici.

Misia v ohrození

Misia Veggie, vesmírna biológia rastlín. Foto - NasaMinulý týždeň uverejnil astronaut Scott Kelly obrázok kvetu cínie, ktorú dopestoval na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice. Experiment s kvitnutím kvetov v prostredí mikrogravitácie začal minulý rok v novembri.

Cíniu si v NASA vybrali aj preto, že ide o jedlú rastlinu. Priesadky rastú v prostredí s umelým slnečným žiarením, dostatkom vody a živín. Oproti šalátu sú citlivejšie na druh svetla a vlastnosti prostredia. Ich rast trvá 60 až 80 dní.

Koncom decembra astronauti zistili, že na listoch ich vzácnych priesadiek začala rásť pleseň. Išlo o dôsledok vysokej vlhkosti prostredia. Kelly vtedy tímu na Zemi odkázal, že „ak pôjdeme na Mars a budeme tam niečo pestovať, mali by sme to byť my, kto bude zodpovední za to, kedy to bude potrebovať vodu. Niečo ako u mňa v záhrade, keď sa pozriem na svoj trávnik a poviem si: ‚Možno by som ťa mal poliať.‘“

Priesadky cínie rastúce z vaknúšikov obsahujúcich zeminu. Foto - Nasa
Priesadky cínie rastú z vankúšikov, ktoré obsahujú zeminu. Foto – NASA

Okrem toho zažartoval, že by sa mal pokúsiť v sebe prebudiť svojho vnútorného „Marka Watneyho“ – hlavnú postavu z filmu Marťan, ktorý na Marse pestoval zemiaky.

Len čo NASA dovolila Kellymu rozhodovať o pláne zalievania, rastlinám sa začalo dariť lepšie. Dokonca tak, že začali kvitnúť. Fotografiou sa astronaut pochválil na svojom účte na sociálnej sieti.

Strava aj psychická podpora

Cínia kvitnúca na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice predstavuje veľký pokrok, ale nejde o prvý kvet vo vesmíre. Ešte v roku 2012 sa astronautovi Donovi Pettitovi podarilo vypestovať cuketu, brokolicu a slnečnicu, všetko v zipsovateľných vrecúškach. Išlo o jeho osobný experiment, o ktorom pravidelne písal blog s názvom „denník vesmírnej cukety“.

Slnečnica kvitnúca na ISS. Tvar má zdeformovaný pre rast v prostredí s mikrogravitáciou. Foto - Nasa
Slnečnica kvitnúca na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Tvar má zdeformovaný pre rast v prostredí s mikrogravitáciou. Foto – NASA

Vypestovaná cínia predstavuje dôležitý krok v plánovaní pestovania rastlín nielen na Medzinárodnej vesmírnej stanici, ale aj počas budúcich letov na Mars. Ide o pomerne citlivú rastlinu a úspech s jej pestovaním znamená, že by sa vo vesmíre mohli dať vypestovať aj paradajky či zemiaky.

„Verím, že Veggie časom poskytne astronautom možnosť pravidelne pestovať a konzumovať čerstvú zeleninu,“ povedala v správe NASA Gioia Massaová, vedúca vedeckého tímu Veggie.

Okrem toho je tento projekt významný aj z hľadiska zlepšenia psychiky astronautov. Predstavuje príjemnú zmenu a nový stimul v nehostinnom prostredí, v ktorom vás od smrtiaceho vzduchoprázdna vesmíru delí len pár centimetrov materiálu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie