Denník N

Hmotná zodpovednosť Fica so Sieťou nerozdelí

Podmienka Siete na presadenie prísnejšej hmotnej zodpovednosti nepredstavuje pre Smer žiadne riziko.

Keďže z hmotnej zodpovednosti politikov sa stáva možný kľúč k budúcej koalícii (je to jedna z dvoch podmienok Siete, aby išla so Smerom; tou druhou je zákaz schránok), skúsme sa pozrieť, o čo v návrhu vlastne ide a či má Robert Fico dôvod klásť mu odpor. Inými slovami – či by mohol reálne ohroziť lajdákov a zlodejov v úradoch.

Radoslav Procházka predložil novelu zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, ktorá by zavádzala zodpovednosť verejného činiteľa za škodu, už za vlády Ivety Radičovej. Tesne pred voľbami 2012 o nej parlament aj hlasoval, 75 poslancov sa zdržalo, návrh sa teda nedostal ani do druhého čítania. Jednoznačnú podporu mal vtedy iba od KDH, SaS a OKS, Most sa zdržal. Fico, Paška či Maďarič hlasovali proti, ale väčšina ich klubu sa tiež zdržala, čiže ak by poslanci Smeru raz aj podporili niečo podobné, nebudú musieť robiť žiadnu radikálnu otočku.

Nápad nie je revolučný, už dnes má štát povinnosť platiť za pochybenia úradov a tie môžu vymáhať peniaze od konkrétnych úradníkov. Zásadný prínos Procházkovho návrhu bol v tom, že zodpovednosť začínajú znášať priamo konkrétni verejní činitelia, že okrem porušení zákona by platili aj za nehospodárny a neodborný postup a že sa to týka nielen prípadov úmyselného porušenia povinností, ktoré sa ťažko dokazuje, ale aj pochybení z nedbanlivosti.

Potiaľto je všetko v poriadku. Ako to už býva, komplikovať sa to začne pri pohľade na detaily. Postup pri vymáhaní mal vyzerať takto – najprv príslušný kontrolný orgán (napríklad NKÚ alebo ÚVO) konštatuje, že pri tom-ktorom rozhodnutí došlo k pochybeniu. Na základe tohto zistenia začne generálny prokurátor pýtať peniaze od previnilca, a keď sa to nepodarí, tak sa obráti na súd. Problémov je tu viacero, no zásadný je momentálne jeden – všetky inštitúcie, ktoré vchádzajú do hry, od NKÚ cez ÚVO až po generálnu prokuratúru, priamo či nepriamo obsadil Smer. A na uvedenie hmotnej zodpovednosti do života sa vyžaduje nie jeden, ale súčinnosť všetkých. Nehovoriac o tom, že ak by sa aj niečo dostalo zázrakom na súdy, vždy sa dá zatiahnuť ručná brzda na Ústavnom súde.

Sieť síce chystá vylepšenú verziu zákona, no základný mechanizmus má ostať zachovaný. Pre Fica teda v najbližšom volebnom období nebude predstavovať žiadne riziko. Naopak, pri troche umu by ho ešte mohol použiť na vypaľovanie iných. Župani, starostovia aj úradníci, ktorí nemajú nad mašinériou takú kontrolu ako on, určite nebudú túžiť po ťahaniciach na súdoch. Ak sa teda objaví nejaká prekážka pre koalíciu Smer-Sieť, hmotná zodpovednosť politikov by to byť nemala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie