Denník N

Verejné zdravotníctvo bez verejných dát

Minister zdravotníctva v televíznej diskusii používal najviac faktických tvrdení a najviac sa pritom mýlil.

Autorka pracuje v Inštitúte SGI na projekte Demagog.SK

Na nové veci v nedeľnej debate O 5 minút 12 sa zvyká ľahko – príjemné moderné štúdio, dlhší vysielací čas a minulý týždeň aj zaujímavá priama konfrontácia ministra zdravotníctva Čisláka, exministra Uhliarika a za jedným stolom s nimi aj predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Kavecká.

Najostrejšia bola výmena medzi Kaveckou a ministrom zdravotníctva. Množstvo výrokov však nemalo faktický základ alebo pracovali s budúcnosťou. Kavecká povedala len tri faktické výroky, no ani raz nechybovala. Minister mal najviac výrokov, zaznamenal aj najviac faktických chýb.

Počty sestier

V konfrontácii Čisláka s Uhliarikom už bolo faktických výrokov viac, viackrát hovorili protichodne. Napríklad Uhliarik hovoril o počte 20-tisíc sestier na Slovensku. Čislák ho kontroval s číslom 31-tisíc. Podľa dát Národného centra zdravotníckych informácií za rok 2014 sa o naše zdravie stará presne 31 166 zdravotných sestier.

Čislák sa v diskusii snažil tlmiť obavy z možných problémov pre výpovede sestier pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v nemocniciach. Obavy sa snažil ukľudniť poukázaním na fakticky správne číslo,  že výpovede vlastne podalo len 2,3 percenta zo všetkých sestier na Slovensku. Uhliarik kontroval, že hoci ide „len” o  700 sestier, ide  o výpadok rozložený v nemocniciach nerovnomerne. Niektorým viac dotknutým nemocniciam to môže spôsobiť problémy.

Nesprávne čítanie

V diskusii sa, prirodzene, debatovalo aj o riešení platov sestier za Ivety Radičovej. Už niekoľkokrát politikmi Smeru opakovaný výrok o protiústavnosti zákona o platoch sestier pre nedostatočné finančné krytie plánovaného zvýšenia platov použil tentoraz Čislák. V skutočnosti však jeho protiústavnosť spočívala v tom, že porušuje vlastnícke právo neštátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, zasahuje do ich podnikateľskej činnosti. Uhliarik i Kavecká nezabudli správne pripomenúť, že za tento (už protiústavný) zákon hlasovali vtedy všetci prítomní poslanci, aj poslanci za Smer.

Minister Čislák pokračoval v rétorike Smeru o politizácii protestov tesne pred voľbami. Minister fakticky správne poukázal na niekdajšie Kaveckej vyjadrenia o ambíciách vstúpiť do vrcholovej politiky (spomínalo sa OĽaNO), čo sa však nakoniec nestalo. Kavecká ostáva len poslankyňou VÚC, starostkou a šéfkou odborového združenia.

Chýbajúce štatistiky

Na Slovensku ja stále bežné, že mnohé základné štatistiky nie sú verejne dostupné na internete. Tak to je aj v prípade priemerných platov zdravotných sestier a iných zdravotníckych pracovníkov.

Len k niektorým rokom sa dajú nájsť dáta, ale len o zamestnancoch štátnych nemocníc. Údaje sú len priemerom za celý rok a chýbajú podrobnejšie dáta, s ktorými by sme mohli presnejšie porovnávať nárast platov počas jednotlivých vlád.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie