Denník N

Poľovníci nevedia loviť vlky, farmári pre nich žiadajú hromadné poľovačky

Veľmi blízko prirodzeným podmienkam žijú vlky v Nemecku v Bavorskom lese. Majú tam veľký výbeh obohnaný plotmi, prístupný pre návštevníkov. Foto N – Matej Dugovič
Veľmi blízko prirodzeným podmienkam žijú vlky v Nemecku v Bavorskom lese. Majú tam veľký výbeh obohnaný plotmi, prístupný pre návštevníkov. Foto N – Matej Dugovič

Poľovníci mali možnosť zastreliť viac vlkov ako vlani, no nepodarilo sa im to. Z kvóty 90 vlkov v ukončenej sezóne odstrelili 42.

Ani výzvy a prosby poľovníckej komory nepomohli. Slovenskí poľovníci nedokázali počas uplynulej sezóny uloviť všetkých vlkov, ktorých mohli. Štát im povolil kvótu 90 vlkov, napokon ich do 15. januára, keď sa sezóna skončila, zastrelili 42.

„Poľnohospodári s výsledkom poľovníckej sezóny nemôžu byť spokojní,“ pridáva sa aj Slovenská poľnohospodárska komora. Farmári na jeseň dosiahli možnosť loviť viac vlkov, pretože im vraj zabíjajú stále viac oviec a kráv. Poľovníci teraz ich očakávania nesplnili.

Menej ako vlani

Farmári, poľovníci a ochranári ešte na jeseň hovorili o prelomovej sezóne, pretože dokázali vyrokovať kompromis. Štát síce sprísnil podmienky lovu a zakázal ho napríklad už po celej hranici s Poľskom, no zároveň povolil odstreliť o desať vlkov viac ako v predchádzajúcich rokoch.

Ukázalo sa, že poľovníci sprísnené podmienky naplniť nevedia a zastrelili o štrnásť vlkov menej ako v minulej sezóne a dokonca zhruba o stovku menej ako v rokoch 2009 až 2012, keď boli podmienky lovu menej prísne.

Poľnohospodári pritom uznávajú, že poľovníci „nemali jednoduchú úlohu“. Ako jednu z príčin uvádzajú, že štát zakázal strieľať na vlka na spoločných poľovačkách.

„Tento zákaz spolu s nepriaznivými poveternostnými podmienkami (málo snehu) skomplikoval prácu poľovníkom,“ tvrdia farmári.

Budeme žiadať spoločné poľovačky

„V budúcej poľovníckej sezóne budeme trvať na povolení lovu na spoločných poľovačkách a zmiernení prísnych podmienok pre lov vlka dravého. Chovatelia totiž musia znášať čoraz väčšie škody, ktoré im vlk spôsobuje, a navyše sú nútení na vlastné náklady zabezpečovať preventívne opatrenia, aby chránili svoje stáda,“ hovorí Milan Semančík, predseda poľnohospodárskej komory.

Zákaz spoločných poľovačiek je pritom podľa ochranárov kľúčový aj preto, že sú nebezpečné nielen pre zver, ale aj pre samotných poľovníkov a aj turistov v lesoch.

Poľovníci ešte pred koncom sezóny varovali, že ak nedokážu uloviť dostatok vlkov, budú ľudia veriť ochranárom, že vlkov je u nás málo. „Je potrebné si uvedomiť, že ak sa kvóta lovu vlka v danej poľovníckej sezóne nenaplní, stane sa pádnym argumentom o početnosti vlčej populácie na Slovensku,“ varoval poľovníkov Imrich Šuba, šéf kancelárie ich komory.

Po tomto videu budete vedieť stopovať vlka
autori: Martina Pažitková a Tomáš Benedikovič

Koľko je teda vlkov?

Poľnohospodári aj poľovníci odhadujú počet vlkov u nás na zhruba šesťsto. Pred rokmi mali výrazne vyššie odhady v tisíckach. Lesoochranárske zoskupenie Vlk hovorí, že vlkov je skôr menej, možno 35 až 45 svoriek. Počty vlkov sa cez zimu výrazne menia, nie všetky mláďatá a staršie jedince prežijú mrazy.

Farmári teraz hovoria, že aj vďaka ich prístupu sa vlkom na Slovensku darí a ich počet rastie. „Z nášho pohľadu je však dôležité, aby sme dokázali vlka nielen bezmyšlienkovite chrániť, ale predovšetkým kvalitne manažovať,“ hovorí zástupca poľnohospodárov Semančík o tom, že by v budúcnosti mali poľovníci zastreliť viac vlkov.

Ochranári chcú, naopak, rozširovať územie so zákazom, raz aj úplný zákaz lovu. „Kedysi sa lovili orly, sovy. V poľovníckom žargóne sa hovorilo, že sa patrí zastreliť všetko, čo má krivý zobák,“ hovorí náčelník Vlka Juraj Lukáč. „Potom prijali obmedzenia a poľovníci si zvykli. Zvyknú si aj na vlky.“

vlky gif vcera a dnes

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie