Denník N

Fico sa pustil do učiteľov, Smer im neustúpi a v pondelok tak budú zatvorené školy

Foto N – Veronika Folentová
Foto N – Veronika Folentová

Premiér Robert Fico odkazuje učiteľom, nech aj oni niečo urobia pre štát. Minister školstva im na rokovaní povedal, že s ich požiadavkami nevie pohnúť.

„Ak sa nič nezmení, od pondelka budú školy v ostrom a neobmedzenom štrajku,“ povedali učitelia z Iniciatívy slovenských učiteľov po rokovaní s ministrom školstva Jurajom Draxlerom.

Učitelia žiadajú, aby splnil ich tri požiadavky, inak zatvoria školy. Zatiaľ sa do štrajku plánuje zapojiť viac ako 10-tisíc učiteľov z 581 škôl a škôlok (údaje zo štvrtka o 16:25).

Draxler: Neviem zvolať parlament a zvýšiť kapitolu školstva o pol miliardy 
Autorka: Martina Pažitková

Fico: Očakávam, že aj učitelia niečo urobia pre štát

Celkovo je na Slovensku takmer 7-tisíc škôl (základných, stredných a materských) a 87-tisíc učiteľov.

„S požiadavkami neviem pracovať,“ povedal minister školstva Draxler.

Ešte pred rokovaním učiteľom výrazne tvrdší odkaz poslal premiér Robert Fico. „My vieme niečo urobiť pre učiteľov, ale očakávam, že aj oni niečo urobia pre štát,“ povedal Fico pre agentúru SITA bez vysvetlenia, čo tým myslí. Hovoril tiež, že Smer ponúka učiteľom racionálny dialóg a nie „bububu“ a že je ochotný rokovať s „oficiálnymi predstaviteľmi učiteľov, odbormi“.

Fico sa dlho téme učiteľského štrajku vyhýbal. Teraz, podobne ako jeho kolegovia Draxler a predseda parlamentu Peter Pellegrini, hovorí, že ide o politiku, a štrajkujúcich spája s OĽaNO. Premiér hovorí, že oficiálne školské odbory v prípade, že bude Smer zostavovať vládu, prizvú k tvorbe programového vyhlásenia vlády. Do štrajku však nejdú tieto odbory, ale iniciatíva, za ktorou je už 10-tisíc učiteľov.

Minister vie dať garancie až po voľbách

Minister školstva Draxler tvrdí, že môže dať len politické garancie, že bude po voľbách vláda zvyšovať platy. Táto ponuka je podľa neho zrejme konečná.

Vyzval učiteľov, aby zvážili nátlakové akcie, ktoré majú byť v pondelok. „Nechcem, aby bola zavretá čo len jedna škola.“

Ani on pritom nie je spokojný s výškou platov, najmä u začínajúcich učiteľov. „Nie som spokojný s dosiahnutou úrovňou, ale za štyri roky sa platy dynamicky zvyšovali a viem dať politickú garanciu, že porastú ešte rýchlejšie,“ sľubuje minister mesiac pred voľbami.

Diskusia Denníka N o štrajku učiteľov a o školstve 
Autorka: Martina Pažitková

Požiadavky učiteľov:

  • Zvýšenie rozpočtu školstva na tento rok o 400 miliónov eur. Peniaze by mali pomôcť vyrovnať rozdiely vo vybraných školách, a to od technického vybavenia až po pomôcky.
  • Zvýšenie platov o 140 eur od tohto roka a o ďalších 90 eur od januára 2017. Argumentujú aj tým, že ich zárobky patria k najnižším v rámci OECD. Podľa odborárov je nástupná mzda učiteľov 600 eur a po 32 rokoch praxe majú 800 eur.
  • Návrat kreditov pre učiteľov za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity, pričom ministerská komisia by mala prehodnotiť systém kontinuálneho vzdelávania.

Tento rok im pritom platy zvyšovali menej ako rok predtým. Kým za posledné tri roky im vláda zvyšovala platy o 5 percent, tento rok to je len o 4 percentá.

„Táto vláda v rámci kolektívneho vyjednávania robila, čo sa dalo,“ povedal Draxler.

Aj premiér Robert Fico sľubuje, že po voľbách bude zvyšovať platy. S učiteľmi, ktorí chcú štrajkovať, sa nestretol. Hovorí, že je za nimi strana OĽaNO, čo učitelia aj OĽaNO odmietajú.

Učitelia nechcú ustúpiť

„Nevidíme iné riešenie, ako siahnuť k najtvrdším akciám, všetky iné možnosti sme už vyčerpali,“ povedal Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov.

Hoci minister aj učitelia hovoria, že sú ochotní sa stretnúť, je pravdepodobné, že v pondelok štrajk bude.

Pred rokovaním boli očakávania učiteľov vyššie. „Nič sa nezmenilo,“ povedal Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov.

Koľko škôl sa nakoniec zapojí, ešte učitelia nevedia povedať – stále sa totiž pridávajú ďalšie. Z informácií, ktoré zverejnili na stránke, tak nie je jasné, koľko škôl bude naozaj zatvorených.

Do počtu škôl sa totiž zaráta škola aj vtedy, ak v nej bude štrajkovať len jeden učiteľ a nebudú štrajkovať všetci. Rozhodnutie o tom, či bude škola zatvorená, je na riaditeľovi.

Niektorí napríklad dávajú na pondelok riaditeľské voľno, iní spájajú triedy a vyučovanie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie