Denník N

Vracia sa z Ameriky a hnevá ho arogancia moci, Fica kvôli nemu rieši prokurátor

Foto – TASR
Foto – TASR

Prokuratúra prešetruje Ficove výroky o moslimoch ako podozrenie z extrémizmu. Autorom trestného oznámenia je dlhoročný pracovník Svetovej banky, ktorý po návrate z USA rozbieha podnikanie na východnom Slovensku.

Generálna prokuratúra nezamietla trestné oznámenie na Roberta Fica pre výrok, že treba „zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“.

Prípad posunula Krajskej prokuratúre v Bratislave a prešetrujú podozrenie zo spáchania prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia, „prípadne ďalších trestných činov extrémizmu podľa paragrafu 140a Trestného zákona“.

Nechce návrat do 30. rokov

Maroš Ivanič
Maroš Ivanič. Foto – archív M. I.

Denníku N sa prihlásil autor trestného oznámenia na Fica. Je ním ekonóm Maroš Ivanič, ktorý žil posledných dvadsať rokov v USA a teraz sa vracia na Slovensko, kde rozbieha podnikanie v IT biznise. Bydlisko má v Spišskej Novej Vsi.

Do Spojených štátov odišiel po vysokej škole a pracoval pre Svetovú banku a rok pre Radu pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive. „Hnevá ma táto arogancia štátnej moci. Ak by som sa mal vrátiť žiť trvalo na Slovensku, nedokážem už po dvadsiatich rokoch v Spojených štátoch toto akceptovať od politikov,“ vysvetľuje, prečo na Fica podal trestné oznámenie.

„Je to hrôza. Keď sa to dnes deje moslimom, zajtra prídu na rad ateisti, alebo kto ďalší? Treba to odstrániť hneď v zárodku. Nemôžeme sa predsa vrátiť do 30. rokov,“ hovorí o Ficových výrokoch.

Ozval sa preto, aby bolo jasné, že na premiéra nepodal trestné oznámenie politik, ale bežný človek. S politikou má vraj spoločné len to, že je v USA voličom republikánov a bol tam aj členom jednej z volebných komisií. „Nebojím sa slovenských úradov. Viem sa za týždeň zbaliť a odísť,“ odvetil na otázku, či nemal z podania trestného oznámenia obavy.

Čo sa skrýva za extrémizmom

O preverovaní podozrenia zo spáchania prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia, „prípadne ďalších trestných činov extrémizmu“ napísal v liste Ivaničovi prokurátor generálnej prokuratúry Róbert Vlachovský.

Medzi tieto trestné činy patrí aj podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, či podnecovanie, hanobenie a vyhrážanie sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. Ich páchateľom hrozí trojročné väzenie.

Niektoré prípady generálna prokuratúra posúva krajským prokurátorom, niektoré si zvykne dozorovať sama. Pri jednoduchších prípadoch je presunutie na krajskú prokuratúru štandardný postup.

Fico: Utečenci sú bezpečnostná hrozba, Kiska to zľahčuje
autor: Martina Pažitková

Výrok nestačí, pridali reklamu

Fico medzičasom výroky stupňoval. Trestné oznámenie sa týkalo napríklad vety „jediná cesta, ako minimalizovať riziká udalostí ako v Paríži a v Nemecku, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“. Smer pokračoval o niekoľko dní inzerciou na Facebooku, ktorá znela „R. Fico: Musíme zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“.

„Prokurátor Generálnej prokuratúry SR nepovažoval za potrebné dať prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Bratislave ‚odporúčanie‘ v súvislosti s trestným oznámením,“ odpísala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová na otázku, či s listom išlo aj nejaké odporúčanie či iný pokyn. „Trestné oznámenie posúdi a vybaví príslušný prokurátor v súlade so zákonom. Takýto postup je absolútne štandardný aj v prípade iných trestných oznámení.“

Úrad vlády na otázky neodpovedal.

Právnička: Treba to riadne prešetriť

Mohlo by sa dostať trestné oznámenie na súd a mohol by ten dokonca uznať Fica vinným? Právnička Mária Kolíková, ktorá sa zaoberá konaniami pred všeobecnými súdmi, ale aj Ústavným súdom a Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu, si myslí, že Ficove výroky rozhodne netreba zľahčovať. „Ten výrok považujem za vážny a považujem za dôležité, aby ho príslušný orgán riadne vyhodnotil,“ vraví bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti z čias vlády Ivety Radičovej.

„Či už chceme, alebo nie, stávame sa, žiaľ, predmetom predvolebnej kampane. Obávame sa, že súčasná celospoločenská atmosféra môže ohroziť bezpečnosť našich rodín, najmä žien a detí. Prosíme preto politických predstaviteľov, ako aj osobnosti spoločenského života a médiá, aby na to brali ohľad,“ vyhlásila ešte po Ficových výrokoch o útokoch v Kolíne nad Rýnom Islamská nadácia na Slovensku.

Maroš Ivanič podal jedno trestné oznámenie už v máji minulého roka. Išlo o podanie pre trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa na Ficovu vládu za to, že ministri a ministerstvá odmietli odpovedať na otázky Denníka N. Aj v tomto prípade vec presunuli z GP na kraj, potom na okres a ten policajnému vyšetrovateľovi. V decembri trestné oznámenie odmietol. „Podal som protest,“ hovorí Ivanič.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie