Denník N

Iniciátor štrajku: OĽaNO za učiteľmi? Premiér by mal prestať balamutiť ľudí

Branislav Kočan na Zraze dlhých nosov. Foto – TASR
Branislav Kočan na Zraze dlhých nosov. Foto – TASR

Jeden z organizátorov štrajku Branislav Kočan hovorí, že kto za ich iniciatívou vidí politikov, priveľmi verí konšpiráciám.

Minister sa prvýkrát stretol s Iniciatívou učiteľov, ktorá organizuje pondelkový štrajk. Tri podmienky učiteľov splniť odmietol. Učitelia žiadajú, aby im tento rok zvýšili platy o 140 eur, budúci o 90. Ďalších 400 miliónov na pomôcky do škôl a zachovanie kreditov. Minister im dal len politický prísľub, že po voľbách im zvýšia platy. 

V školstve pracuje 87-tisíc ľudí. Do štrajku je registrovaných vyše desťtisíc. Nie ste sklamaní?

Nie sme. Číslo stále rastie a myslíme si, že sa budú pridávať ďalší.

Odborári hovoria, že štrajk môže byť úspešný, ak sa zapojí 50 percent ľudí.

Štrajk je úspešný vtedy, keď vyvinie dostatočný tlak. A myslím, že ho vyvíjame. Je naozaj problém, keď zostávajú školy zatvorené. Počet sa niekomu môže zdať malý, niekomu veľký. Pamätáme si, že keď sme darovali krv, bolo to 250 škôl a politici hovorili, že to je málo. My hovoríme, že málo je, keď na dvesto škôl dodajú didaktické pomôcky a na ostatných 5000 nie.

Diskusia Denníka N o štrajku učiteľov a o školstve 
Autorka: Martina Pažitková

 

Môžete byť úspešní?

Uvidíme, aký bude finálny počet. Myslím si, že áno.

Chcel sa minister dnes dohodnúť? Dal vám návrh?

Zatiaľ nie.

Čím to je?

Možno to bolo len prvé oťukávanie.

Do pondelka sa ešte stretnete?

Sme pripravení stretnúť sa kedykoľvek. Ale nehovorili sme o tom.

Premiér povedal, že za vami stojí strana OĽaNO. Čo na to hovoríte?

Musím sa pousmiať. Pán premiér by mal prestať balamutiť ľudí. Sú to absolútne nezmysly. Ak má nejaké dôkazy, nech ich predloží. V Bratislave sa stretli ľudia, ktorí sa poznajú zo škôl. Začali sme spolu komunikovať, urobili sme si program, stretnutia. A takto to pokračovalo, oslovili sme regióny a pribúdalo nás. Toto je iniciatíva zdola. Ak za tým hľadá niekto politické pozadie, tak príliš podlieha konšpiráciám.

Prečo o tom premiér nehovorí? Prečo sa s vami nestretol?

Premiér nehovorí o školstve vôbec a pritom má zaň zodpovednosť. Nielen minister, ale aj on. Má dozerať na ministra a na to, čo sa tam deje. Za tieto štyri roky sa neudialo nič. Dlhodobé problémy vôbec neriešia, ani veci, ktoré mali urobiť, neurobili. Minister menuje čiastkové problémy, ktoré riešil, ale systémové problémy tu nik nerieši. Nepriniesli zákony, ktoré mali vo vlastných plánoch.

Prečo školstvo podľa vás ignoruje?

Riadi sa vo veľkej miere prieskumami verejnej mienky. A verejnosť nemá veľký záujem o školstvo. Je to začarovaný kruh – keď ho nemá premiér, nemajú ho ani médiá, ani verejnosť. Potom sa to neukazuje v prieskumoch verejnej mienky a keďže to tam nie je, tak sa dáva na iné oblasti.

Čo hovoria na štrajk rodičia?

Nemôžeme komunikovať so všetkými, ale zatiaľ nám držia palce. Je možné, že niekde ľudia nadávajú, ale ja som sa stretol len s podporou.

Draxler: Neviem zvolať parlament a zvýšiť kapitolu školstva o pol miliardy 
Autorka: Martina Pažitková

A riaditelia škôl?

Sú vo veľmi chúlostivej situácii, lebo majú zabezpečiť chod školy, sú tlačení zriaďovateľom a väčšina riaditeľov stojí za svojimi učiteľmi. Vedia, na čom učitelia sú, sami učia alebo sú to bývalí učitelia. Nemajú závideniahodnú situáciu. Stretávame sa však aj s tým, že riaditelia sú pod silným tlakom zriaďovateľa a prenášajú to aj na učiteľov a snažia sa ich od štrajku odradiť.

Do protestu sa zapája výrazne Bratislava, ale na východe a na juhu Slovenska štrajk takú podporu nemá. Čím to je?

Ide aj o tlak a existenčné podmienky. V týchto regiónoch učitelia tak silno necítia našu situáciu. Najmenšia zapojenosť je tam, kde je najvyššia nezamestnanosť. Riaditeľ na nich trochu zatlačí a oni sa boja o svoje miesto, ak je v regióne 20-percentná nezamestnanosť. Tam sa rozhoduje inak.

Nie je to len bratislavská akcia?

Nie je. My bojujeme za všetkých učiteľov – aj maďarských, rómskych, rusínskych. A zapájajú sa školy na celom Slovensku. Žiadame to pre všetkých a sme proti akémukoľvek zvýhodňovaniu regiónov. Boli tu náznaky zo strany ministerstva, že treba riešiť bratislavských učiteľov. Hovoríme, že práca učiteľa je rovnako ťažká a v regiónoch je to omnoho ťažšie. Nemôžeme to diferencovať, musíme urobiť skok pre všetkých.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie