Denník N

Robert De Niro už je u nás známy len vďaka komédiám

V kinách sú tento týždeň nové filmy o dvoch českých osobnostiach – Filipovi Topolovi a Líde Baarovej, ale aj dve americké a tri dánske komédie.

Dedo je lotor

Zdá sa, že Robert De Niro sa stáva výhradne komediálnym hercom. V poslednom čase si síce zahral aj v nekomediálnych žánroch, no do našich kín sa tieto filmy nedostali. Britský režisér Dan Mazer (poznať ho môžete ako jedného zo spoluautorov scenárov k úspešnému seriálu Da Ali G Show či na Oscara nominovanému Boratovi) ho obsadil do úlohy deda, ktorý zoberie svojho upätého vnuka, chystajúceho sa oženiť, na výlet na Floridu. Lenže dedo v podaní De Nira nie je len taký hocijaký starý chlapík, ale bývalý armádny generál s neskutočným apetítom na ženy.

Lída Baarová

Životopisná snímka Filipa Renča už nejaký čas vzbudzuje pozornosť. A nedá sa povedať, že by bola pozitívna. Od kauzy z neprimerane vysokou dotáciou na film cez herecké obsadenie známeho neonacistu až po odmietnutie premietnuť film novinárom. V snímke sa sústredí na milostný vzťah krásnej, no naivnej prvorepublikovej herečky Lídy Baarovej a ríšskeho ministra propagandy Josepha Goebbelsa. Lídu Baarovú si zahrala Táňa Pauhofová.

Takovej barevnej vocas letící komety

Tvorba všestranne talentovaného a charizmatického umelca skladateľa, textára, klaviristu a predovšetkým speváka a lídra skupiny Psí vojáci Filipa Topola zasiahla a ovplyvnila viaceré generácie. Režisér Václav Kučera na filme úzko spolupracoval s manažérom kapely Romkom Hanzlíkom. Snímka zachytáva nielen životné osudy Filipa Topola, od jeho posadnutosti hudbou až po vážnu chorobu, ale je aj obrazom doby, v ktorej tvoril. Okrem jeho piesní a poviedok v nej nájdete spomienky jeho priateľov a vďaka doposiaľ nezverejneným archívnym záznamom aj rozhovory so samotným hlavným protagonistom.

Milenci tých druhých

Nenapraviteľný sukničkár a zraňovaná kráska, ktorí pred desiatimi rokmi na internáte zažili svoju prvú sexuálnu skúsenosť, sa spolu dohodnú na výhradne platonickom vzťahu a vzájomnej pomoci pri hľadaní si správneho partnera. To je romantická komédia mladej americkej režisérky Leslye Headlandovej, ktorá síce má všetko, čo od tohto žánru čakáte, no to z nej paradoxne robí pomerne prázdny a predvídateľný film, od ktorého netreba čakať príliš veľa.

O kuratách a ľuďoch a ďalšie filmy Andersa Thomasa Jensena

Vďaka práve prebiehajúcej severskej filmovej lekcii Scandi do vybraných klubových kín okrem iného prichádza aj niekoľko veľmi čiernych komédií dánskeho režiséra Andersa Thomasa Jensena. Na veľké plátna sa tak dostane jeho snímka Blikajúce svetlá z roku 2000 o skupinke zlodejov, ktorá sa pokúša vybudovať si rodinný život, aj jeho o tri roky novší film Mäsiari, o bizarnej záchrane rodinného podniku predajom ľudského mäsa. V kinách je aj Jensenova aktuálna snímka O kuratách a ľuďoch, ktorá prináša absurdný príbeh skutočne svojráznych nevlastných bratov, ktorí pátrajú po svojej minulosti plnej tajomstiev. Všetky spomínané filmy majú okrem režiséra spoločné ešte minimálne dve mená. V každom jednom hrajú Mads Mikkelsen a Nikolaj Lie Kaas.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie