Denník N

Hovoria o nich, že si chcú kúpiť USA. Bratia dajú na voľby skoro miliardu

Bratia Kochovci sa stali obľúbeným terčom demokratických politikov aj aktivistov. FOTO - FLICKR.COM/BRIANNE
Bratia Kochovci sa stali obľúbeným terčom demokratických politikov aj aktivistov. FOTO – FLICKR.COM/BRIANNE

Neziskové organizácie napojené na bratov Kochovcov, miliardárov s libertariánskymi názormi, chystajú v kampani pred voľbami v roku 2016 minúť 889 miliónov dolárov.

Demokrati o nich hovoria, že si chcú „kúpiť Ameriku“. Bratia Kochovci, americkí miliardári s libertariánskymi názormi, už dlhšie dávajú do americkej politiky milióny dolárov.

Tentoraz však prekonajú všetky rekordy. Neziskové organizácie, ktoré bratia pomáhajú financovať, chystajú na kampaň do volebnej sezóny toľko peňazí, koľko ešte nedal nikto.

Podľa zdrojov z ich víkendového stretnutia v Kalifornii ide o 889 miliónov dolárov. To je iba o trochu menej, ako plánujú minúť v kampani republikánska a demokratická strana. A je to dvojnásobok toho, čo tieto neziskovky minuli vo volebnom roku 2012.

Neznámi pre polovicu

O týchto bratoch podľa prieskumov v živote nepočula polovica Američanov. Charles a David Kochovci sú ôsmi najbohatší ľudia na svete. Obaja podľa posledného rebríčka Forbes vlastnia 41,1 miliardy dolárov. Ich rodinná firma Koch Industries, kde vlastnia 84 percent akcií, je druhou najväčšou súkromnou firmou v krajine a zamestnáva okolo 50-tisíc Američanov.

Zarába najmä na rope, podľa Forbes ich rafinérie majú dostatok kapacity, aby dodali 5 percent dennej spotreby Spojených štátov. Ich obchodné aktivity sú však rôzne, od výroby toaletných papierov po hnojivá.

Obaja sa tiež veľmi aktívne angažujú aj vo veciach verejných. Sú zástancami slobodného trhu, nízkych daní, zrušenia mnohých regulácií a odmietajú podporu obnoviteľných zdrojov energie. Mladší David (74) o sebe nedávno povedal, že v sociálnych veciach je liberálny – podporuje povolenie potratov aj manželstvá homosexuálov.

Práve on v roku 1980 kandidoval ako viceprezident za libertariánsku stranu, ktorá získala 1,1 percenta. „Čím viac sa vláda snaží kontrolovať, tým väčšia je to katastrofa. Snažím sa bojovať za obnovenie slobodnej spoločnosti,“ napísal vlani jeho brat Charles (79) v denníku Wall Street Journal.

Otec sa bál komunistov

Svoje libertariánske postoje zdedili po svojom otcovi. Fred Koch (narodený v roku 1900), syn holandského imigranta, vyštudoval inžinierstvo na MIT. V meste Wichita v Kansase zefektívnil proces rafinácie, čím jeho firma začala zarábať.

Ako napísal portál Weekly Standard, v súboji s inými ropnými gigantmi však hľadal príležitosti v zahraničí a našiel ich v Sovietskom zväze. V čase industrializácie Stalin hľadal pomoc západných kapitalistov. „Fred Koch postavil 15 rafinérií v Sovietskom zväze,“ napísal portál.

Zakladateľ impéria si však uvedomil, že sovietsky režim nikdy nechce zažiť v Amerike. Aj preto sa neskôr angažoval v protikomunistickej organizácii, ktorá varovala pred sovietskym vplyvom v americkej spoločnosti.

Impérium aj názory po ňom zdedili dvaja zo štyroch jeho synov. Ako napísal Charles Koch, za princípy osobnej slobody bojoval 50 rokov cez rôzne vzdelávacie projekty. „Iba v poslednom desaťročí som si uvedomil, že sa musím angažovať aj v politickom procese,“ napísal.

A práve v tom vidia mnohí demokrati problém. V posledných rokoch po rozhodnutí Najvyššieho súdu sa uvoľnili zákony, ktoré dovtedy regulovali bohatým ľuďom vstup do kampane. „Toto je teraz nový normál,“ povedal pre CBS republikán Frank Keating, ktorému sa tiež nepáči, ako narástol vplyv vonkajších skupín.

„Vonkajšie politické skupiny minuli v kongresových voľbách v roku 2014 štyrikrát viac peňazí ako v roku 2010,“ napísal v analýze Wall Street Journal.

Kochovci to navyše robia cez neziskové organizácie ako Americans for Prosperity či Generation Opportunity. Tie nemusia zverejňovať konkrétnych darcov, keďže nepodporujú konkrétneho kandidáta, ale témy. Ich reklamné klipy sú však útočné voči prezidentovi Obamovi a demokratickej agende.

Aj demokrati

„V mnohom tieto skupiny nahradili strany. Nie je teda prekvapenie, že keď Kochovci zavolajú, objavia sa kandidáti,“ povedal pre New York Times David Axelrod, bývalý poradca Baracka Obamu.

Aj na stretnutí cez víkend sa zišlo viacero potenciálnych republikánskych kandidátov na prezidenta, medzi nimi senátori Marco Rubio, Ted Cruz či Rand Paul. Odmietajú však, že by ich peniaze od donorov nejako ovplyvňovali. „Väčšina ľudí nás podporuje, pretože súhlasia s tým, čo robíme, nie preto, že my by sme súhlasili s tým, čo robia oni,“ povedal senátor z Floridy Marco Rubio podľa Time.

Republikáni demokratom vyčítajú, že Kochovcov považujú za najväčšie zlo. Aj demokrati pritom majú bohatých sponzorov. Najznámejšími sú Tom Steyer, manažér hedžových fondov a environmentalista, či George Soros.

Ich peniaze vhodené do kampane však nedosahujú takú výšku ako tie od neziskových skupín, ktoré spolufinancujú Kochovci. Aj keď koľko presne do nich bratia dávajú, nie je jasné. Ako napísal New York Times, bratia sú dlhodobo proti zákonom, ktoré by mali zverejňovať darcov takýchto skupín.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie