Denník N

Učiteľov už možno len uplatiť alebo poraziť

Ten, kto celú svoju vládu ľudí korumpuje alebo straší, teraz prosí o pomoc.

Zaslúžil by si, aby mu prischlo indiánske meno „Ten, ktorý žiadal učiteľov, aby aj oni niečo urobili pre štát“. Bolo by to kompletne spravodlivé. Robert Fico je hlavný zodpovedný za to, že požiadať v mene štátu učiteľov o pomoc sa už dnes chápe ako ponižujúca netaktnosť a ukážka nulovej empatie.

Prosiť o pomoc má niekto, kto má niečoho zúfalo málo od niekoho, kto má aspoň aké-také prebytky. Učitelia sú teda tí, kto by mal dať podľa predsedu Fica štátu ešte trochu svojej práce, trpezlivosti a skromnosti. Nie pedagógovia sú teda tí chudobní, kto potrebuje pomoc – ale štát. Buď ten chlap o postavení učiteľov naozaj doteraz nič nepočul, alebo priznal, že štát je po ôsmich rokoch jeho lídrovstva v zúfalejšom stave ako slovenské školstvo.

Prosiť o pomoc má význam len ľudí, ktorí majú ešte nejaký dôvod dôverovať vám. Lenže tento  štát je symbolom politiky, že čo si neukradneš, nevyhádaš, nevyštrajkuješ, nevyvydieraš, nevyvlastníš – to si domov vezme niekto iný.

A zasa – nechápte to ako posadnutosť Robertom Ficom, ale je to logické: predseda Smeru a vlády je za tento stav najviac zodpovedný.

On je osem z desiatich posledných rokov predsedom vlády, on je najčastejšie na obrazovke, on prikazuje poslancom, za aké zákony majú hlasovať, on vyberá ľudí do funkcií (Čaplovič, pamätáte?).

Z toho sa nedá vyviniť, za stratu dôvery v štát nemôže cirkev, ani Gašparovič s Kiskom, ani riaditeľ Markízy, ani spisovatelia, ani Facebook – ale ten, kto naozaj vládne.

Robert Fico a jeho mančaft nemajú na to, aby si ich učitelia vážili, aby sa nechali nahovoriť na nejakú spoločnú akciu na pomoc deťom (teda štátu). Smer tvrdohlavo verejnosť učil, že štát rieši problémy tým, že korumpuje alebo straší každého, kto sa sťažuje.

Lenže učiteľov je veľa, tých je ťažké uplatiť. Preto ich bude strašiť.

Chvíľu tým, že ak tu nebude Smer, nahradí ho šesťhlavý kapitalistický zlepenec, ktorý dá učiteľom ešte menej.

Chvíľu zasa tým, že keď sa pripoja k štrajku, Smer si bude pamätať konkrétne mená konkrétnych učiteľov a riaditeľov. (Všeobecne, čím menej bude mať tento štát peňazí v porovnaní so svojimi potrebami, tým viac bude Smer nútený vládnuť strašením nielen učiteľov.)

Smer teraz bude volať po pokojnej a rozumnej diskusii a bude sa urážať, že učitelia s ním budú komunikovať teraz pred voľbami s transparentmi v centre Bratislavy. Lenže je neskoro. Učiteľov už možno len uplatiť alebo poraziť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Komentáre

Teraz najčítanejšie