Denník N

Smer vyškrtol z kandidátky okresného predsedu za kšefty s pozemkami

Prednosta okresného úradu v Dunajskej Strede Richard Kmeť. foto N - Tomáš Benedikovič
Prednosta okresného úradu v Dunajskej Strede Richard Kmeť. foto N – Tomáš Benedikovič

Pozemky za granuly a krémy okresnému predsedovi Smeru v Galante Richardovi Kmeťovi neprešli. Vyhodili ho z kandidátky, kde bol číslo 124.

Predseda Smeru a premiér Robert Fico vyškrtol z kandidátky strany okresného predsedu Smeru v Dunajskej Strede a prednostu miestneho okresného úradu Richarda Kmeťa. Dôvodom bolo, že jeho manželka figurovala v podozrivých zámenách ornej pôdy za granuly a krémy. O prípade informoval Denník N ešte v novembri.

Kmeť bol na kandidátke miesto číslo 124. Po tom, čo sme sa Fica na tlačovej besede 1. decembra, keď kandidátku predstavoval, spýtali, či je na nej aj Kmeť napriek škandálu, Fico síce na otázku neodpovedal, ale Kmeťa z kandidátky vyhodil.

Denníku N to potvrdili predstavitelia Smeru. Hovorkyňa strany na otázky neodpovedala. Rovnako ani Kmeť.

Kmeťova manželka využila dieru v zákone, ktorá istý čas síce zakazovala obchodovanie s ornou pôdou, ale na podozrivé výmeny nemyslela. Kmeťová tak vymieňala pôdu v obci Veľké Dvorníky za krémy a granuly a ďalej s ňou obchodovala.

„Moja manželka môže bez diskriminácie podnikať, je to problém, že je majiteľkou firmy? Určite to bolo v súlade so zákonom. Čo zákon dovoľoval alebo dovoľuje, tak v rámci toho boli spravené tieto zmluvy,“ obhajoval kšeft Kmeť.

Zámeny kritizovala aj poslankyňa Smeru Magda Košútová, ktorá predložila do parlamentu novelu, ktorá to zatrhla. „Je to neseriózne, nemal im to ani kataster zapísať, v prvom rade by mal vyvodiť zodpovednosť sám voči sebe,“ hovorila o Kmeťovi s tým, že by sa tým mali zaoberať stranícke orgány.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie