Denník N

Fico štrajk nezastavil, učitelia neprídu do škôl aj napriek zastrašovaniu

Jesenný protest učiteľov na Námestí slobody. Foto N – Tomáš Benedikovič
Jesenný protest učiteľov na Námestí slobody. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér Robert Fico tvrdí, že chce učiteľom zvýšiť platy a zapojiť ich aj do programu vlády, no do marca to nebude. Učitelia chcú riešenie už teraz, v pondelok vstupujú do štrajku.

Tisíce učiteľov idú v pondelok do štrajku, neodradilo ich ani sobotné vyhlásenie premiéra či zastrašovanie na školách.

Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov hovorí, že vláda nechce riešiť akútnu situáciu v školstve a nedokáže zabezpečiť všetkým žiakom rovnaký prístup k vzdelaniu.

“Naše požiadavky nie sú len o platoch, od roku 2011 dlhodobo poukazujeme na systémove problémy, podfinancovanie, školy nie sú rovnako vybavené.”

Do marca nič

Premiér Robert Fico dnes vyhlásil, že chce pokračovať vo zvyšovaní platov a učiteľov zapojiť aj do programového vyhlásenia vlády k školstvu, no detaily neprezradil. Viac pre učiteľov podľa neho do 5. marca urobiť nemôže.

“Myslíme si, že keď vláda dokáže zohnať peniaze, obrovské miliardy na nesystémové sociálne balíčky, dokáže určite zohnať peniaze aj na to, čo je najdôležitejšie pre našu budúcnosť, a to je vzdelanosť našich žiakov,” hovorí Crmoman.

Úroveň škôl podľa neho klesá a nemôžu stále dávať iba výzvy, ktoré doteraz nič nevyriešili. Rodičom sa za štrajk ospravedlňuje, no tvrdí, že k tomu boli dotlačení. Štrajkovať chce zatiaľ 11 300 učiteľov z vyše 700 škôl. Neznamená to však, že všetky budú aj zatvorené. “Je to dosť na to, aby bolo jasné, že je to veľký problém,” vraví Crmoman.

Fico v sobotu viackrát zopakoval, že štrajkuje iba časť učiteľov a štrajk je politikárčenie opozície. Crmoman však hovorí, že od budúceho týždňa budú v štrajku aj za tých, ktorí si to nemôžu dovoliť napríklad preto, že z učiteľského platu sami živia rodinu.

Učiteľov zastrašujú

Riadne školské odbory sa k štrajku nepripojili, no Fico tvrdí, že iniciatívu nenapadne na súde. „Vláda plne rešpektuje právo na štrajk, aj keď táto iniciatíva časti učiteľov vyvoláva veľa právnych otázok a má silný politický a predvolebný kontext,“ povedal Fico.

Iniciatíva tvrdí, že viacerých učiteľov zastrašujú buď riaditelia alebo zriaďovatelia škôl. Napríklad si ich volajú po jednom do riaditeľne, vyčítajú im, koľko už chýbali, prečo by nemali viac chýbať, dávajú im podpísať prehlásenia, že sa štrajku vzdávajú, pýtajú si zoznamy štrajkujúcich učiteľov, vyhrážajú sa prepustením alebo učiteľov obviňujú, že prídu o dotácie od vlády a škola zanikne.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie