Denník N

Fico vraví, že zákony sa už meniť nedajú, až po voľbách. Právnik mu oponuje

Bratislava, 5.11. 2015. Protest učiteľov na Námestí slobody. foto N - Tomáš Benedikovič
Bratislava, 5.11. 2015. Protest učiteľov na Námestí slobody. foto N – Tomáš Benedikovič

Je otázka, či štrajk je dôvodom na skrátené legislatívne konanie, vraví právnik a poslanec Smeru Róbert Madej.

Vláda nechce teraz ustúpiť štrajkujúcim učiteľom v žiadnej z ich požiadaviek a riešenie odkladá až po marcových voľbách. V pondelok tak učitelia vstúpia do časovo neobmedzeného štrajku. Premiér Robert Fico hovorí, že legislatívny proces je už ukončený, a tak už v tomto volebnom období pre učiteľov viac urobiť nemôže.

“Volebné obdobie trvá ešte mesiac a pol. Neexistuje žiadna formálna prekážka, zákon sa dá prijať za deň, za pár hodín, ak je vôla,” oponuje poslanec a právnik Miroslav Kadúc (nezaradený).

Rovnako zarážajú tvrdenia o uzavretom legislatívnom procese aj organizátorov štrajku z Iniciatívy učiteľov Slovenska. „Vláda tu je až do momentu, pokiaľ neskončí jej mandát. Národná rada podľa ústavy zasadá nepretržite,“ povedal Branislav Kočan.

Poslanec Smeru Róbert Madej zasa tvrdí, že v riadnom legislatívnom procese by sa zákon do 5. marca zmeniť nedal.

“Je otázka, či štrajk je dôvodom na skrátené legislatívne konanie. Bol by to veľmi nebezpečný precedens v tomto štáte. Parlament by to dostávalo do situácie, že skrátené konanie sa automaticky bude môcť využívať, keď niekto bude len hovoriť o hrozbe štrajkom.”

“Pán premiér, ani žiadny minister nerozhoduje o tom, či bude alebo nebude zasadať parlament. Predseda parlamentu, bývalý minister školstva, to má vo svojej moci,” hovorí Kadúc.

Ak by Peter Pellegrini chcel, môže podľa neho zvolať schôdzu kedykoľvek. “Buď budúcnosť vlády nie je pre túto vládu dôležitá alebo nie je vytvorený dostatočný tlak.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie