Denník N

Smer deň pred štrajkom pritvrdzuje: Nič nedosiahnu, s platmi neprišla kvalita

Juraj Draxler ešte ako minister školstva. Foto - Tasr
Juraj Draxler ešte ako minister školstva. Foto – Tasr

Učitelia očakávajú, že v pondelok zostane zatvorených okolo 350 škôl. Minister školstva aj predseda parlamentu štrajk učiteľov spochybňujú.

Deň pred štrajkom učiteľov minister školstva a predseda parlamentu pritvrdili a útočili na učiteľov aj na štrajk.

„Táto akcia nemôže nič dosiahnuť. S nikým sa vyjednávať nebude,“ povedal v relácii RTVS O 5 minút 12 minister školstva Juraj Draxler.

Spochybnil aj požiadavku učiteľov, aby išlo o 400 miliónov eur na vybavenie škôl. „Tie čísla sú vytiahnuté z ucha,“ povedal minister.

Sú sami

Učitelia podľa neho nemajú podporu a sú v štrajku sami. Draxler spochybňuje aj to, ako má štrajk prebiehať. Je podľa neho ťažké nazývať to štrajkom, lebo to nemá také znaky a každý jednotlivec môže ísť do štrajku sám za seba. „Kto to, preboha, vymyslel?“ pýtal sa v RTVS.

To, že bude jeden či dvaja učitelia zo zboru štrajkovať, je podľa ministra extrémne neférové k rodičom, k deťom aj k učiteľom, ktorí chcú učiť.

Proti štrajku učiteľov cez víkend vystúpil aj premiér Robert Fico, ktorý na druhej strane tvrdil, že im rozumie, „nakoniec sám doma mám manželku vysokoškolskú učiteľku“. Ficova žena Svetlana však na rozdiel od štrajkujúcich pracuje aj ako advokátka a zarába viac než 3 600 eur mesačne v čistom, čo je plat premiéra.

Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov, ktorá štrajk organizuje, však hovorí, že nie sú sami. Síce ich nepodporuje odborový zväz, ktorý je najväčším odborovým združením, podporujú ich však viacerí rodičia, fakulty, akademická obec, športovci, herci, aj iné odborové združenia v školstve.

Na stránke iniciatívy je takmer 200 organizácií, ktoré ich podporujú, a viac ako 2 000 jednotlivcov.

 Deje sa vo vašej škole počas štrajku niečo mimoriadne? Máte zaujímavé informácie? Píšte nám na strajk@dennikn.sk. 

Naťahujú čas

Keď minister spochybňuje sumu 400 miliónov, Kočan čakal, že na rokovanie, ktoré mali vo štvrtok, príde s iným návrhom. To sa však podľa neho nestalo.

Požiadavky učiteľov:

  • Zvýšenie rozpočtu školstva na tento rok o 400 miliónov eur. Peniaze by mali pomôcť vyrovnať rozdiely vo vybraných školách, a to od technického vybavenia až po pomôcky.
  • Zvýšenie platov o 140 eur od tohto roka a o ďalších 90 eur od januára 2017. Argumentujú aj tým, že ich zárobky patria k najnižším v rámci OECD. Podľa odborárov je nástupná mzda učiteľov 600 eur a po 32 rokoch praxe majú 800 eur.
  • Návrat kreditov pre učiteľov za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity, pričom ministerská komisia by mala prehodnotiť systém kontinuálneho vzdelávania.

„Prišli sme na rokovanie s dobrou ponukou, chceli sme sa o požiadavkách baviť a hľadať riešenie – ale nedokázali sme sa na ministerstve dohodnúť, či je 140 eur primerané,“ povedal v RTVS. Minister ani nepovedal, koľko by si on predstavoval na dofinancovanie školstva. Učitelia žiadajú 400 miliónov. Vláda podľa neho hrá o čas, lebo týždeň a pol od vyhlásenia štrajkovej pohotovosti sa s nimi ani len nestretli.

„Že vláda nemôže nič spraviť, parlament si dal prázdniny. To sú len výhovorky,“ dodal. V pondelok bude podľa Kočana zatvorených 350 škôl. Celkovo sa zapojí viac ako 11-tisíc učiteľov zo 700 škôl a škôlok. Na Slovensku máme takmer 6 000 škôl a škôlok.

mapka

 

Pellegrini nevidí kvalitu

Učiteľov kritizoval aj predseda parlamentu a bývalý minister školstva Peter Pellegrini. „Aký význam má štrajk tesne pred voľbami?“ pýtal sa v relácii TA3 V politike. Za štrajkujúcimi vidí predvolebný boj. „Mňa to veľmi mrzí, že učitelia, ktorí robia dobrú prácu, sa nechali takto nahovoriť aj opozičnými stranami, povedal.

Aj premiér Robert Fico hovorí, že za štrajkom vidieť opozíciu, hovorí najmä o OĽaNO. To odmietla tak strana, ako aj organizátori štrajku.

„Pán premiér by mal prestať balamutiť ľudí. Sú to absolútne nezmysly. Ak má nejaké dôkazy, nech ich predloží. Toto je iniciatíva zdola. Ak za tým hľadá niekto politické pozadie, tak príliš podlieha konšpiráciám,“ povedal v minulosti na tieto obvinenia Kočan.

Pellegrini tvrdil, že platy učiteľom výrazne zvyšovali a aj po voľbách s tým budú pokračovať. Napriek tomu sa to neukázalo na lepšej kvalite: „Aj napriek rastu platov sa nám nedarí zastaviť pokles kvality. Tu je nejaký problém a nebude to len v plate,“ povedal Pellegrini.

Pripustil, že sa môžu rušiť školy: „Je tu množstvo škôl, ktoré nekorešpondujú s počtom žiakov,“ povedal. To už plánoval na začiatku volebného obdobia, z vyše 100 škôl, ktoré plánovala vláda zrušiť, skončilo zhruba desať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie