Denník N

Patrí sa štrajkovať pred voľbami?

Načasovanie štrajku pred voľbami je logické, ale nie celkom bezproblémové rozhodnutie učiteľov.

Meniť bezprostredne pred voľbami pod hrozbou štrajku rozpočet, zákony či čokoľvek iné by bol nebezpečný precedens. Varuje pred tým poslanec Smeru Róbert Madej a má pravdu. Keby bola neochota vlády ustúpiť štrajkujúcim postavená práve na obavách z toho, že pred ďalšími voľbami by niekto menej sympatický zopakoval rovnaký scenár a po ňom by podobne vydierali ďalší a ďalší nespokojenci, nestrieľala by úplne vedľa.

Lenže Smer ide omnoho ďalej a zle. Prvýkrát vtedy, keď z nespokojných učiteľov robí nesvojprávnu masu v područí politikov, čím ich len ponižuje. Bližšie k pravde bude, že príťažlivosť dnešnej opozície je v otázke platov učiteľov menšia než gravitácia na Mesiaci a so štrajkom má spoločný iba terč, teda vládu.

Druhá neférovosť – špeciálne od Smeru – spočíva v obviňovaní učiteľov z toho, že si vzburu dovolili práve pred voľbami. Platí, že tento štrajk svojím načasovaním naozaj chodí po tenkom ľade, ale Smer je posledný, kto na to môže upozorňovať. Z pohľadu učiteľov je to celkom logická voľba (nebavili ste sa s nami doteraz, teraz už musíte), a navyše nie je inšpirovaná ničím iným než politikou vládnej strany. Ona začala so železnou pravidelnosťou pred voľbami novelizovať ústavu, ona krátko pred hlasovaním sľubuje balíčky za miliardu atď.

Niekto, kto v predvolebnom období pravidelne účelovo znesváruje spoločnosť (ústava a rodina pred voľbou prezidenta), vyvoláva nenávisť (utečenci) či sľubuje rozhadzovanie peňazí, nemá najmenšie právo vyčítať komukoľvek inému, že sa raz znížil k jeho praktikám. Smeru sa tiež nedá veriť, že by sa rovnako ako k učiteľom správal ku skupinám voličov, ktoré sú preň dôležitejšie. Keby teraz začali masovo štrajkovať napríklad dôchodcovia, že odmietnu v obchodoch kontrolovať novú DPH, vláda by určite prišla s rýchlym riešením. Voľby-nevoľby.

K štrajku učiteľov napriek tomu možno mať aj výhrady, ale aj v takom prípade je na niečo veľmi dobrý. Konečne sa vďaka nemu bavíme o tejto krajine a jej budúcnosti. Premiérovi ide táto debata omnoho horšie než strašenie utečencami.

 Deje sa vo vašej škole počas štrajku niečo mimoriadne? Máte zaujímavé informácie? Píšte nám na strajk@dennikn.sk. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Komentáre

Teraz najčítanejšie