Denník N

Ide do štrajku, mesačný učiteľský plat za zmenu obetuje

Fpto - TASR
Fpto – TASR

Štrajkujúci triedny učiteľ základnej školy v Badíne by mierne prekročil tabuľkový priemerný plat z dielne ministerstva školstva, len ak by k svojmu pripočítal aj plat priateľky, tiež učiteľky.

Ondrej Pastierik učí siedmy rok na Základnej škole v Badíne pri Banskej Bystrici. Vyštudoval matematiku a informatiku a so všetkými príplatkami vrátane triednictva, vedenia krúžkov a kreditov zarába mesačne 615 eur. Je to o vyše sto eur menej ako priemerná mzda v národnom hospodárstve v Banskobystrickom kraji.

V pondelok učiť nebude, je členom štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov.

Učiteľ zarába vyše 600 eur

Keď sa Pastierik pozerá na tabuľku učiteľských platov, ktorú nedávno zverejnil minister školstva Draxler, a svoju poslednú výplatnú pásku, vychádza mu, že by mal zarábať o štyristo eur viac. Ale nezarába.

Keby nebol triednym učiteľom a neviedol by dva krúžky, zarábal by okolo 530 eur v čistom. Draxlerove priemerné čísla by pravdepodobne mierne prekročil, ale len spolu s platom priateľky, ktorá je tiež učiteľka.

 Deje sa vo vašej škole počas štrajku niečo mimoriadne? Máte zaujímavé informácie? Píšte nám na strajk@dennikn.sk. 

Triedny učiteľ tvrdí, že niekde je chyba, a hľadá ju v systéme. Aj preto sa rozhodol spolu s viac ako 11-tisíc kolegami štrajkovať.

„Neviem, podľa akej metodiky vznikli na ministerstve tieto čísla o platoch. Učiteľka, ktorá dosiahla tabuľkové maximum, teda tento rok odchádza do dôchodku, má triednictvo aj všetky možné kredity, zarába vyše 900 eur. Odkiaľ je vyše tisíc, to neviem,“ hovorí učiteľ.

Rozdiely spôsobuje aj strach a nezamestnanosť

Pri pohľade na mapu štrajkujúcich škôl sú evidentné regionálne rozdiely. Ružomberok s okolím ich má takmer desať, niekoľko desiatok kilometrov vzdialený Liptovský Mikuláš štyri. Vyzerá to tak, že najmenej nespokojných učiteľov je na východe a na juhu. Prečo?

„Jednou z možností je, že v týchto oblastiach je vysoká nezamestnanosť. Riaditeľ má na učiteľské miesto štyroch, piatich ďalších a ľudia sa boja. Učitelia v Bratislave, ale aj inde si privyrábajú druhou prácou, ale akú by zohnal učiteľ na východe?“

Napriek tomu nespokojní učitelia pribúdajú. V decembri uplynulého roku sa do protestu, ktorý učitelia nazvali babysitting, zapojilo asi deväťtisíc pedagógov. Prešiel mesiac a k štrajku sa prihlásilo vyše 11 400 učiteľov.

Pastierik ukazuje trend na príklade Zvolena. Do prvého protestu sa nezapojila ani jedna škola, do štrajku tri.

Nech čert berie mesačný plat

Postoj vlády a ministerstva školstva k štrajku je jednoznačný. Učitelia nevyštrajkujú nič. Efektívnosť každého  aj neobmedzeného  štrajku je obmedzená množstvom nespokojných a ich odhodlaním vydržať bez platu aj napriek tlakom zriaďovateľov a údajnému zastrašovaniu.

Keď sa opýtate Ondreja Pastierika, ako dlho je ochotný štrajkovať, odpovedá za seba, že aj mesiac. „Jeden mesačný plat za zmenu, nech ho čert berie.“

Od väčšiny učiteľov v optimistickom variante zaznievajú dva týždne a menej. Pastierik verí, že zo štrajku niečo bude, a ak by sa aj skončil bez splnenia požiadaviek, poznanie, že od akcie k akcii rastie podpora, je pre neho skvelé. „Nič sa nekončí. Potenciál je obrovský, treba ho využiť,“ dodal.

Učitelia z banskobystrickej iniciatívy chystajú na budúci týždeň protestný pochod mestom na vrch Urpín, besedy a protest na centrálnom námestí v Banskej Bystrici.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie