Denník N

Prečo v Bratislave neštrajkujú: Sme v odboroch, inokedy možno (+video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Do štrajku sa zapojilo najviac škôl v Bratislave, aj tam sú však také, ktoré ostali otvorené.

Tesne po ôsmej privádzajú do škôlky na Velehradskej ulici rodičia svoje deti. Škôlka funguje aj napriek tomu, že je štrajk.

„Podporujem štrajk, lebo verím, že učitelia to nemajú jednoduché. Páči sa mi, že im ide aj o zmenu systému, nielen o platy,“ povedal otec Vladimír. Ak by išla do štrajku aj škôlka, kam chodí jeho syn, neprekážalo by mu to. „Nejako by sme si to s manželkou zariadili,“ dodal.

Škôlka je však otvorená normálne. „Prikláňame sa s kolegyňami k tomu, že treba kolektívne vyjednávanie,“ vysvetľuje riaditeľka škôlky Oľga Ličková.

Video: Dav na námestí: My vydržíme
autor: Martina Pažitková

Na to, aby sa dalo niečo splniť, je už neskoro, lebo rozpočet je hotový, hovoria v škôlke. Sú však aj členmi odborového združenia, ktoré sa do štrajku nezapojilo, a oni postupujú rovnako. Ak by odborári povedali, že do štrajku idú, tak by sa ešte zapojili, inak však nie.

Jedna škôlka na Tekovskej ulici, ktorá pod nich patrí, je však dnes zatvorená, lebo štyri učiteľky sa rozhodli zapojiť. V kolektíve to však podľa riaditeľky problémy nerobí. „Dohodli sme sa na tom, že dve školy budú otvorené a jedna bude zatvorená s podporou rodičov a uvidíme, ako dlho to bude trvať.“

TBEN2670-01
Protest učiteľov na bratislavskom námestí. Foto N – Tomáš Benedikovič

Iní do štrajku išli

Na Tekovskej ráno nik nebol, ani na zvonček nik nereagoval. Ráno tam nechodili ani rodičia.

Rodičia nepriviedli svoje deti do iných škôlok, nechali ich doma a podporujú štrajk. „Ľudia sú nastavení tak na týždeň,“ hovorí riaditeľka škôlky. Štrajk je podľa nej zle naplánovaný, lebo vláda dva mesiace pred ukončením svojho pôsobenia nie je ochotná niečo meniť.

Video: Učitelia z otvorených škôl: Neštrajkujeme, ale požiadavky podporujeme
Autor: Martina Pažitková

Riaditeľka však napriek tomu, že je v odboroch, hovorí, že s vládou nevyrokovali dosť. Na tento rok má učiteľom narásť plat o 4 percentá. „Dosť to nie je, problémy pretrvávajú, len si myslíme, že to nie je vhodný čas a spôsob, aby sa niečo vydobylo,“ povedala.

Ak by bol po voľbách štrajk, tak tam by sa zapojili. „Po voľbách to bude rozumnejšie,“ dodala.

„Ak by sa škôlka zapojila, tak by som nebol nahnevaný,“ hovorí otec Michal. Učiteľov v štrajku podporuje a drží im palce, aby niečo dosiahli.

Od zajtra bude družina

Materská škola je kúsok od Spojenej školy na Novohradskej, kde učí aj jeden z organizátorov štrajku Vladimír Crmoman. Tá je v pondelok zatvorená úplne, v škole sú len nepedagogickí zamestnanci. Deti dostali riaditeľské voľno. Od utorka sa však o deti postarajú vychovávateľky v družine.

Asi 12 minút pešo odtiaľ na Základnej škole na Kulíškovej ulici učia normálne. Do štrajku sa zapojili len dvaja učitelia, tí neprišli ani do školy. V škole hovoria, že zastupujú aj ostatných. „Podľa učiteľov nie je čas, aby sa to teraz riešilo. Aj keď podporujú, aby vláda tieto požiadavky prijala a dala ich do svojho programu,“ povedala riaditeľka Antonia Snehotová.

Ona časť požiadaviek štrajku podporuje. Učiteľom by pridala najmenej 200 eur a podporu by mali dostať aj bratislavské školy.

Mladí učitelia podľa riaditeľky často chodia na pedagogickú fakultu len preto, aby mali titul. „Keď k nám chodia na prax, z dvanástich až pätnástich študentov povedia dvaja až traja, že chcú ostať v školstve,“ hovorí. Takto sa podľa nej míňajú peniaze na štúdium na vysokej škole a na prípravu pedagógov. Nielen kvôli platom, ale aj kvôli spoločenskému statusu učiteľa. „Niektorí rodičia majú iné povinnosti a existenčné starosti a vychovanosť vlastných detí prenášajú na iné prostredie,“ vraví riaditeľka.

isu-fb

Výhodnejšie je sa nezapojiť

„Zapojila by som sa do štrajku, ale vzhľadom na podmienky je nezapojiť sa pre mňa osobne výhodnejšie. Musela by som si vziať dovolenku alebo neplatené voľno,“ hovorí začínajúca učiteľka na základnej škole Kulíškova Zuzana Ďuráčiová. Učí prvý rok na prvom stupni, je triednou druhákov. Ak by išla do štrajku, dostala by nižšiu výplatu. Dnes zarába 530 eur. „Vyžiť sa z toho veľmi nedá.“ Ak by žila sama, asi by to nezvládla, ale býva na byte s viacerými ľuďmi. „Je to žalostná situácia a malo by sa to zmeniť,“ dodáva.

Ak by sa štrajkujúcim podarilo zvýšiť platy, tak by sa to v konečnom dôsledku oplatilo, ale ak sa nezapojí celá škola, tak to podľa nej nemá až taký zmysel. „Ak by sa zapojila celá škola, tak by som šla aj ja,“ povedala.

Nevie, prečo sa u nich v škole zapojilo tak málo ľudí, ale môže to byť tým, že sú málo súdržní.

Do štrajku nešla ani jej kolegyňa Zuzana. Podmienky sa podľa nej za šesť týždňov nedajú splniť. Ak by to bolo pred polrokom, tak by do štrajku išla. „Je to ukrivdenie deťom. Je týždeň pred polročným vysvedčením,“ hovorí. Požiadavky podporuje, ale štrajk vníma ako medializáciu politickej strany. „Nedáva mi to zmysel.“ Učí 16 rokov, v minulosti do štrajkov išla. Zarába do 700 eur v čistom.

Kratšie vyučovanie, spojené triedy

Niektoré školy nezatvorili, ale pracujú obmedzene.

Základná škola na Černyševského ulici v bratislavskej Petržalke. Drobné dievčatko po ceste do školy neisto pozerá do vysvietenej triedy na prízemí. Keď vidí, že si na jej miesto v lavici sadol iný žiak, musí ho upokojiť mama. „Tak si budeš musieť dnes sadnúť niekam inam,“ hovorí pokojne.

Riaditeľka dnes spojila vyučovanie viacerých tried do jednej. Dôvodom je čiastočne štrajk učiteľov, čiastočne škola v prírode, na ktorú niektoré deti odcestovali. Zvyšok však kráča upršaným ránom do svojej triedy, tak ako zvyčajne. Väčšina z miestnych učiteľov sa do celoslovenského štrajku nezapojila.

„Do štrajku nastúpilo sedem učiteľov a dve vychovávateľky, pre žiakov je zabezpečený vyučovací proces,“ odpovedá riaditeľka školy Magdaléna Benková. Dokedy situácia potrvá, presne nevie. „Keďže sa učitelia môžu priebežne zapájať, neviem predpovedať situáciu.“

Učitelia, ktorí neštrajkujú, nechceli svoje dôvody vysvetľovať. „Nebudem to komentovať,“ povedala ráno jedna z učiteliek.

Na petržalskom Gymnáziu Alberta Einsteina vstúpila do štrajku asi polovica z 32 učiteľov. To už vyučovanie zasiahlo výraznejšie. Deti prichádzali do školy až o deviatej ráno a učiť sa budú len do pol jednej. Vedeniu školy učitelia zatiaľ nahlásili len jednodňový štrajk, môže sa to však zmeniť.

Iné školy zatvorili úplne, príkladom je Spojená škola Svätej rodiny na Gercenovej ulici.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie