Denník N

Daniel Hevier: Prečo podporujem učiteľov

Neverím, že sa ktorýkoľvek z nás nestretol s učiteľom, ktorý by ho nesformoval na celý život.

Učiteľov v ich úsilí vyžiadať si pozornosť spoločnosti, rozprúdiť diskusiu o úrovni nášho školského systému, ale aj vymôcť si finančné ohodnotenie dôstojné ich postavenia povzbudzujem a podporujem. Bez ohľadu na to, ako dopadne štrajk, pretože celospoločenská diskusia o školstve musí dlhodobo pokračovať.

Som presvedčený, že povolanie učiteľa je jedno z najkrajších, najvznešenejších, najpotrebnejších. Sám som zažil skvelých učiteľov na všetkých stupňoch škôl, na zédéeške, na prievidzskom gymnáziu, na univerzite. Ešte aj v autoškole. Neverím, že sa ktorýkoľvek z nás nestretol s učiteľom, ktorý by ho nesformoval na celý život, aj keď sme možno na to už zabudli.

Moja mama bola učiteľka. Chodievala domov po večeroch, pretože po vyučovaní pripravovala decká na Hviezdoslavove Kubíny, spievala v učiteľskom zbore, doučovala… A večer opravovala písomky a diktáty. A keď jej to nestačilo, ešte si vymyslela literárnu exkurziu po Slovensku. A dvojmesačné prázdniny? Posledné dva týždne ešte trávila v škole a prvé dva týždne už chodievala do školy.

Nežijem však zo sentimentálnych spomienok. Minulý rok som navštívil 60 škôl a s podobnými učiteľmi som sa stretal od Záhoria po východ, od Oravy po južné Slovensko. Vedú krúžky, spevokoly, nacvičujú divadlá, pripravujú žiakov na olympiády, telocvikári organizujú športové kluby… Keď treba pre obec kultúrny program, hádajte, na koho sa obrátia. Stretal som učiteľov, ktorí boli schopní vlastnoručne vymaľovať triedu, len aby sa v nej žiaci necítili ako v škole. Smutný paradox: škola, kde strávi dieťa podstatnú časť dňa a podstatnú časť života, je niekedy peklom, alebo aspoň nudou.

Napísal som knihu o Štúrovi, ktorý podporil učiteľov takto: „Učitelia sú skromne platení, a tak z väčšej čiastky také ľudia, ktorí myslia, že si inde cestu prerazia, sa ani na učiteľstvo neoddávajú, istí súc toho, že chatrnú dostanú odmenu svojej práce.“ Ale Štúr mal aj kritické výhrady: „… kde ešte učitelia zo starého času žijú, tu i ti sa toto mozoľnaté vyučovanie ešte drží a inde zas miesto neho iným, pre ľud obecný nepotrebným, sa hlavy detí nabíjajú, aby to o krátky čas pozabúdali.“

Štrajky sa skončia, voľby pominú, papaláši sa vytratia do zabudnutia, ale naše deti tu ostanú. A pri nich naši učitelia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Komentáre

Teraz najčítanejšie