Denník N

Radovan Choleva odchádza zo Siete, v strane mal na starosti kampaň

Radovan Choleva. Foto - Archív
Radovan Choleva. Foto – Archív

Aktualizované 14.30 – Choleva začal pracovať pre Procházkovu stranu vlani na jar, chvíľu bol aj šéfom volebného štábu. Tvrdí, že končí zo zdravotných dôvodov.

Politický marketér Radovan Choleva odchádza zo Siete. Potvrdil to Denníku N s tým, že v strane končí zo zdravotných dôvodov. „Viac to nebudem komentovať,“ napísal.

V Procházkovej strane mal na starosti volebnú kampaň a marketing Siete, krátko bol aj šéfom volebného štábu. Po ňom kampaň chvíľu koordinoval prvý podpredseda strany Andrej Hrnčiar, teraz na ňu dohliada priamo predseda.

„Pauza Rada Cholevu je vynútená okolnosťami vyššej moci, niekedy sa človek musí na chvíľu zastaviť, kým nie je neskoro,“ reagovala hovorkyňa strany Karolína Ducká. „Bude nám ten zvyšný mesiac kampane chýbať, ale zdravie musí mať prednosť.“

Informáciu o Cholevovom odchode ako prvý priniesol Konzervatívny výber.

Z agentúry Vrtieť psom

Choleva predtým pracoval na kampani bratislavského primátora Iva Nesrovnala a pre politikov SDKÚ. Riadil komunikáciu župana Pavla Freša aj bývalej starostky bratislavského Starého Mesta Tatiany Rosovej. Spolu s bývalým novinárom Michalom Hlaváčom založil agentúru Vrtieť psom, ktorá sa venovala politickému marketingu.

Ich príchod do Siete vlani bol prekvapením, Procházkovo pôsobenie v politike kritizovali na svojom blogu, napríklad v článku „Procházka sa chytá do vlastných sietí“ z júna 2014.

„Zakladateľ Siete kopí úplne zbytočné komunikačné chyby, ktorými si pomaly, ale isto vypaľuje na svoje čelo biľag klamára s podozrivým financovaním,“ napísali v ňom. V súvislosti s vtedy rastúcimi preferenciami Siete hovorili, že „tieto chyby by ho mali u kritickejšej časti voličstva postupne diskvalifikovať, no nestalo sa tak.“

Cholevovmu odchodu predchádzalo angažovanie bývalého funkcionára Dzurindovej SDKÚ Kamila Homoľu, ktorý má Sieti radiť s terénnou časťou volebnej kampane. Strana mu podľa transparentného účtu platí 3-tisíc mesačne. V SDKÚ sa jeho meno spájalo napríklad so svedectvo proti takzvaným fiktívnym darcom.

Odišli aj iní

Zo Siete už odišlo viac ľudí, ktorí predtým pomáhali Procházkovi s marketingom a komunikáciou. Ako prvý to bol vlani v lete hovorca Ján Orlovský, ktorý dnes pôsobí ako riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti.

V rozhovore pre Denník N odchod vysvetlil tým, že sa s lídrom strany Radoslavovom Procházkom nenašli. „Procházka je a bude konzervatívnejší ako ja,“ vysvetľoval.

„Sieť mala v komunálnych voľbách najsilnejšiu podporu na Orave a východnom Slovensku, kde žijú ľudia konzervatívni. Preto hoci je Rado Procházka človek z mestského prostredia, ktorý si prešiel aj zahraničím, ako politik nemôže ignorovať svoje väčšinové voličstvo. To nie sú zlí ľudia – len si niektoré veci ešte nevedia predstaviť.“

Po Orlovskom zo strany odišiel bývalý šéf Procházkovho volebného štábu v prezidentských voľbách Martin Dubéci. V tomto prípade boli príčinou postoje strany k utečencom.

„Politici vo svetle akútnej humanitárnej krízy nie sú schopní prekonať samých seba, vystúpiť zo svojho tieňa a urobiť niečo, čo je v takejto situácii, akú vidíme v Rakúsku a Maďarsku, absolútne normálne a príčetné,“ tvrdil Dubéci.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie