Denník N

Smer má na kandidátke primátora, ktorý sa priznal k podvodu

Primátor Novej Dubnice Peter Marušinec. Foto Nová Dubnica
Primátor Novej Dubnice Peter Marušinec. Foto Nová Dubnica

Primátorovi Novej Dubnice Petrovi Marušincovi, ktorý je na kandidátke Smeru číslo 88, podmienečne zastavili stíhanie za podvod s akciami.

Primátor Novej Dubnice Peter Marušinec bol známy pre kauzu poškodzovania záujmu európskych spoločenstiev. Z tunelovania eurofondov ho obvinili v roku 2011. Vtedy okresný predseda strany sa vzdal funkcie a pozastavil si členstvo v Smere.

Bol obvinený z toho, že firma, v ktorej pracoval, fiktívne školila zamestnancov, za čo zinkasovala eurofondy v hodnote 160-tisíc eur. Obvinený bol aj manžel poslankyne Smeru Ivety Liškovej.

V novembri 2013 Špecializovaný trestný súd Marušinca oslobodil. Nepodarilo sa dokázať, že ako manažér firmy vedel, že školenia sa v skutočnosti neuskutočňujú.

Liškovej manžel uzatvoril dohodu o vine a treste a neskôr bol amnestovaný prezidentom Ivanom Gašparovičom pri 20. výročí vzniku Slovenskej republiky. Riaditeľ firmy aj Silvia K., jej pracovníčka, boli právoplatne odsúdení.

Rozsudok odkryl starší podvod

Po oslobodení sa Marušinec vrátil do Smeru a teraz kandiduje ako číslo 88. V samotnom oslobodzujúcom rozsudku sa však o Marušincovi píše, že sa v minulosti dopustil podvodu. Vyplýva to z jeho odpisu registra trestov, kde sa uvádzajú všetky trestné činy každej osoby, aj tie, ktoré sú už premlčané.

Okresná prokuratúra Trenčín Marušincovi 31. júla 2002 podmienečne zastavila trestné stíhanie pre podvod a uložili mu podmienečný trest 12 mesiacov. Podmienkou na takéto zastavenie stíhania je, že sa obvinený prizná, zaplatí pokutu a že nešlo o trest, kde je možné uložiť vysokú sadzbu.

Podľa stanoviska z prokuratúry sa Marušinec dopustil podvodu s akciami, kde bola spôsobená škoda vtedajších 19051 korún, čo je asi 635 eur. Vlastnil plnú moc od poškodeného a nerešpektoval ústnu dohodu, ako mal s akciami obchodovať. Predal ich viac, ako mal, a peniaze si nechal pre seba.

Marušinec: Je to pre mňa uzavreté

„V roku 2011 mi bolo vznesené obvinenie a následne obžaloba. Po dvoch rokoch súdneho konania Špecializovaný trestný súd ma oslobodil v plnom rozsahu spod obžaloby. Verdikt je právoplatný a od rozsudku ubehli viac ako dva roky. Moje členstvo v strane bolo počas procesu pozastavené a po právoplatnosti rozsudku bolo obnovené. Pre mňa je celá záležitosť uzatvorená a viac sa k danej veci vyjadrovať nebudem,“ napísal Denníku N Marušinec.

Na otázky týkajúce sa podvodu z roku 2002 neodpovedal. Zatiaľ tak neurobila ani hovorkyňa Smeru.

V utorok večer zaslal Marušinec Denníku N stanovisko: „Nikdy som nebol právoplatne odsúdený za žiadny trestný čin a môj výpis z registra trestov je bez záznamu. Nie je voči mne vedené trestné ani priestupkové konanie, ktoré by bránilo mojej kandidatúre.“ 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie