Denník N

Nikoho sme nevyhodili, tvrdí bar, kam esbéeska nepustila Guatemalčana

Music Bar Priatelia na bratislavskom Námestí SNP. Foto – Google Street View
Music Bar Priatelia na bratislavskom Námestí SNP. Foto – Google Street View

Music Bar Priatelia po kritike zmazal neoficiálny profil na Facebooku s negatívnymi hodnoteniami. Majitelia si chcú incident s esbéeskou a rasistickými poznámkami s Miguelom vysvetliť osobne.

Pár drinkov na bare, žúr v obľúbenom klube KC Dunaj, nočné jedlo v jednom z bistier a potom diskotéka v podniku, ktorý má ešte stále otvorené. Miguel, pôvodom z Guatemaly, no už deväť rokov žijúci v Bratislave, chcel svojmu kamarátovi Evinovi ukázať piatkový život v hlavnom meste tak, ako ho pozná veľa miestnych.

Evin, Švajčiar, ktorého rodičia však majú korene na Srí Lanke, prišiel na Slovensko na niekoľkodňovú návštevu. A zrejme na ňu chvíľu nezabudne. Až do tretej ráno sa pritom všetci dobre bavili. Stretli partiu dievčat, tancovali na parkete a chceli pokračovať ďalej. Pred hudobným klubom Priatelia na Námestí SNP sa však zábava skončila.

Trojica SBS-károv najprv pustila dovnútra slečny, s ktorými Miguel s Evinom pred bar prišli. Ich dvoch nie. „Najprv nám povedali, že vnútri je súkromná párty,“ hovorí Miguel pre Denník N. „No potom sme videli, ako dovnútra idú ďalší ľudia, tak som sa ich opýtal, čo je skutočný dôvod toho, že nás dovnútra nepustia.“

Guatemalčan Miguel a Evin, ktorého rodičia pochádzajú zo Srí Lanky. Foto - Archív
Guatemalčan Miguel (vľavo) a Evin, ktorého rodičia pochádzajú zo Srí Lanky. Foto – Archív

Negri sú nevítaní?

„Povedali mi, že negri ako my nie sú vítaní,“ vraví Miguel. Tieto jeho slová počas víkendu na Facebooku šírili stovky ľudí.

Miguel vysvetľuje, že esbéeskári neboli agresívni ani nikoho nenapadli, len sa jemu a Evinovi spoza zatvorených dverí vysmievali a robili na nich opičie gestá.

https://www.facebook.com/bowser914/posts/10154517169514097?__mref=message_bubble

Chceme si to vysvetliť, vravia majitelia

Manažment klubu sa počas víkendu Miguelovi ozval a ponúkol mu osobné stretnutie, kde si celý incident majú vysvetliť. Potvrdili to aj v odpovedi pre Denník N. Stoja si však za tým, že nikoho z klubu nevyhadzovali a za nepustením Miguela a Evina bolo niečo iné ako rasizmus ochrankárov.

„Nikto z nášho podniku nebol vyhodený,“ odpísali. „S pánom, ktorý nebol vpustený, už celú situáciu riešime. Viac sa k tomu nebudeme vyjadrovať.“ Ospravedlnili sa mu však za gestá dvoch esbéeskárov, ktoré Miguel vyfotil a zavesil na Facebook.

„Keď niekto povie niečo hlúpe, tak si poviete, že je to hlupák,“ vraví Miguel. „Ale keď vás nepustia na verejné miesto, je to šialené.“ Miguel, ktorý v Bratislave pracoval ako učiteľ angličtiny a dnes sa živí ako špecialista na sociálne siete, preto svojich kamarátov na Facebooku vyzval, aby podnik bojkotovali.

Profil plný hanby vymazali

Odozva bola veľká a na neoficiálny profil baru ľudia za víkend pridali desiatky negatívnych hodnotení, ktoré vystríhali pred návštevou baru. Hodnotenia klubov na Facebooku sú najmä pre turistov vodidlom, ktoré miesta navštíviť a ktorým sa radšej vyhnúť.

Niektorí upozornili aj na staršie príspevky ľudí z minulosti s podobnými skúsenosťami. Klub nechal po dvoch dňoch profil s negatívnymi komentármi z Facebooku vymazať.

Podľa reakcií ľudí na Facebooku patrí jeden z esbéeskárov k ultras Slovana Bratislava. Na svoj profil si zavesil napríklad transparent „Utečenci, vitajte“ s kresbou podobnou Osvienčimu, ktorý sa objavil na zápase juniorky Slovana so Sencom vlani na jeseň.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie