Denník N

Na východe si držia od štrajku učiteľov odstup

Osamelý sympatizant pred budovou gymnázia, kde maturoval. foto N- Laco Kerekeš
Osamelý sympatizant pred budovou gymnázia, kde maturoval. foto N- Laco Kerekeš

Pustiť sa do štrajku pre skúsenú učiteľku z košického gymnázia nebolo ľahké, napokon sa ani nezapojila. V minulosti jej za každú účasť akurát pribudli povinnosti navyše.

Štrajk považuje za jednoznačne pozitívnu vec pre učiteľov, pre Slovákov či pre deti, a tak bývalý študent košického gymnázia na Šrobárovej ulici Michal Dečo prišiel pred školu, na ktorej kedysi študoval. Dnes pracuje v IT spoločnosti. Na remeni tašky prehodenej cez plece mal pripnuté logo štrajku učiteľov. Na Hlavnú ulicu v Košiciach sa vybral, aby podporil protestné zhromaždenie, ktoré sa malo konať. Nakoniec z neho nič nebolo.

Na otázku, prečo sa v Košiciach zapojilo do protestu tak málo učiteľov, bývalý študent matematického gymnázia povedal, že počul už aj názor, podľa ktorého štrajk mnohí na východe vnímajú ako záležitosť Bratislavy.

Riaditeľ gymnázia na Šrobárovej ulici na webe oznámil, že vzhľadom na to, že časť pedagógov sa zapojila do štrajku, vyučovanie pre prvý až tretí ročník odpadá a bude prebiehať len pre 4. ročník podľa špeciálneho rozvrhu. Keď sme sa chceli riaditeľa Slavomíra Harabina opýtať na situáciu v škole, odkázal po vrátničke, že k štrajku nepovie nič. Keď o chvíľu odchádzal zo školy, odmietol odpovedať s odôvodnením, že sa ponáhľa na dôležité stretnutie.

Video: Dav na námestí v Bratislave: My vydržíme
autor: Martina Pažitková

Do štrajku sa nezapojila jedna z učiteliek gymnázia Ľubomíra Dvorská, hoci dlho zvažovala všetky alternatívy. „Poviem vám, ako to bolo v minulosti. Po prvom štrajku nám pridali hodinu navyše, po druhom to boli dve hodiny, a keď som sa zapojila do štrajku po tretí raz, prišla som o osobné ohodnotenie. Obávam sa, že ani tento štrajk nič nezmení.“

Podľa jej názoru sú potrebné systémové zmeny, požiadavka na zvýšenie platov učiteľov niekoľko týždňov pred voľbami o 140 eur nič nerieši. „Spoločnosť si neuvedomuje, akú prácu učitelia vykonávajú. Je mi ľúto, že to nevidia na svojich deťoch. Možno sa spamätajú, keď odíde naša generácia ochotná robiť túto prácu aj za často nedôstojných podmienok,“ hovorí. Jedným z príkladov je príbeh jej dcéry, ktorá sa rozhodla byť učiteľkou. „Bola plná ideálov. Poctivo sa pripravovala na každý deň do jednej, pol druhej v noci. Po roku to vzdala. Dnes pracuje v počítačovej firme, kde jej schopnosti vedia oceniť.“

Iniciatíva košických učiteľov naplánovala verejné stretnutie na podporu štrajkujúcich učiteľov na štvrtok o 15.00 hodine na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne. „Podľa informácií, ktoré sme zistili na mnohých školách, objavil sa plnohodnotný bossing a mobbing zo strany riaditeľov aj zamestnávateľov. Jeho prejavy monitorujeme, koordinujeme akcie s bratislavskými učiteľmi a zverejňujeme ich na stránkach www.isu.sk,“ povedal pre TASR Štefan Csontos, jeden z koordinátorov plánovaného protestu v Košiciach.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie