Denník N

Organizátorka štrajku: Polročné výkazy deti takmer určite nedostanú, 300 zatvorených škôl je perfektné číslo

Foto – TASR
Foto – TASR

Minister školstva a vláda by mali s učiteľmi začať rokovať, hovorí jedna z organizátoriek štrajku Jana Ftáčnik Pastorková.

Koľko bolo dnes na námestí v Bratislave ľudí?

To vám neviem povedať, najmä kvôli dáždnikom.

Koľko škôl je zatvorených?

Vieme o 300 školách, ktoré sú dnes zatvorené. Zbytok – okolo 400 škôl uvádza, že buď nevieme, alebo sú otvorené v obmedzenej prevádzke. Dnes ešte dobiehajú na niektorých školách klasifikačné porady, takže sa školy snažia držať v obmedzenej prevádzke otvorené. Ale máme avizované, že zajtra budú viaceré školy zatvorené.

Koľko bude v utorok zatvorených škôl?

To by boli len dohady.

Je v niektorých školách ohrozená klasifikácia?

Polročné výkazy sa nebudú rozdávať, žiaci ich takmer určite nedostanú, to je takmer jasné. Do piatka to určite vydržíme.

Video: Dav z námestia: Naučili ste nás šetriť, teraz vydržíme
autor: Martina Pažitková

Ale kalkulovali ste aj s tým polrokom?

Keby sme to takto chceli ťahať, tak to robíme cez maturity. Je to posledný pokus  nenarušiť najdôležitejšie obdobie. Lebo to má dôsledky aj pri prijímaní na vysoké školy. Tak to ešte skúšame teraz.

Tristo zatvorených škôl je dobrý výsledok?

Perfektný. Pán minister povedal, že ani jedna škola by nemala byť zatvorená a dnes je ich 300 zavretých. Nie je to signál?

Čo čakáte od ministra školstva?

Mal by s nami rokovať. A nielen minister, ale aj vláda.

Koľko by mohol trvať štrajk?

To je otázka na pána premiéra a ministra. My to ťaháme a je otázka, koľko sú oni schopní riskovať a zahrávať sa s deťmi a rodičmi. Teraz to už nie je o nás, ale aj o nich.

Čo sa bude ďalej diať?

Bude veľmi veľa podporných akcií. Zajtra bude 10. stretnutie s učiteľmi v kaviarni Martinus v Bratislave. Bude to diskusná a študijná ranná káva. Aby si učitelia mohli aj prečítať knižky, na ktoré nemajú popri práci čas, alebo si pozrieť drahú pedagogickú literatúru, na ktorú nemajú peniaze. Večer budeme mať pravdepodobne o siedmej v Artfóre stretnutie s rodičmi. Lebo s nimi potrebujeme komunikovať, o nich teraz ide. Už máme nahlásený výstup na Urpín v Banskej Bystrici, demonštráciu v Leviciach v stredu, v Nitre stretnutie učiteľov. Snažíme sa to dávať na stránku. Podujatia by mali byť od náučných až po agitačné. Nezávisle od nás spustili podpisové akcie aj rodičia. Vyzývame ich, aby sa do toho tiež zapojili a tlačili na vládu, aby začala rokovať.

Akú cítite odozvu od rodičov?

Veľmi nás to pozitívne prekvapuje. Uvedomujeme si, aké je to pre nich ťažké. Sami nám píšu, že síce nemajú kam dať deti, ale viac ich zaujíma, čo sa v škole učia. Chcú nám posielať peniaze, my by sme ich veľmi potrebovali, lebo mnohí učitelia, napríklad ženy samoživiteľky, si nemôžu dovoliť ísť do štrajku. Zatiaľ to nechceme robiť, lebo je to veľmi napadnuteľné, tak zatiaľ vôbec nezbierame peniaze. Ale ak má niekto v okolí učiteľa, ktorý si nemôže dovoliť štrajkovať, bolo by super, keby ho aspoň takto podporil.

Minulý týždeň ste rokovali s ministrom?

Bola to len zdvorilostná návšteva.

Je tu viac politikov, komunikovali ste s nimi?

Absolútne nie. Spravili sme len to, že sme všetkých 150 poslancov písomne vyzvali, nech zvolajú mimoriadne rokovanie Národnej rady, čo sa zatiaľ nestalo. To potvrdzuje, že nie sme politická iniciatíva. Keby sme boli prepojení s určitými politickými stranami, tak to kvórum 30 členov parlamentu by sa už dávno našlo a bola by schôdza zvolaná. Majú to tam vyše týždňa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie