Denník N

Učitelia chcú vydržať aspoň do konca týždňa, minister im nič neponúka

Protest učiteľov pred voľbami. Foto N – Tomáš Benedikovič
Protest učiteľov pred voľbami. Foto N – Tomáš Benedikovič

Štrajk učiteľov nemá byť podľa jeho iniciátorov jednodňovým protestom. V pondelok sa doň zapojilo menej ako desať percent učiteľov.

Štrajk učiteľov by mal v ďalších dňoch prebiehať pokojnejšie ako v pondelok, keď sa na námestí SNP v Bratislave zišlo zhruba 2500 ľudí. Z hlavného mesta Slovenska by sa akcie a zhromaždenia mali presunúť do regiónov, kde by sa mali stretávať učitelia navzájom aj s verejnosťou.

V utorok bude stretnutie učiteľov pri káve v Bratislave. Stretávať by sa učitelia mali aj s rodičmi, a to nielen v hlavnom meste, ale aj v Nitre.

Zhromaždenie by malo byť až v stredu v Leviciach.

„Veľké zhromaždenia, ako dnes, v najbližších dňoch nebudú. Prišli by sme o zdravie v tomto počasí,“ povedal jeden z iniciátorov štrajku Branislav Kočan.

Vyše dve tisícky učiteľov z námestí: My vydržíme!
Autorka: Martina Pažitková

Ak sa zlepší počasie, plánujú aj výstupy na Urpín, Devín či Zobor. Okrem stretnutí chcú chodiť aj do škôl a propagovať štrajk.

Je však otázne, koľko učiteľov sa do plánovaných akcií zapojí a dokedy budú trvať. Iniciátori hovoria, že vydržia aspoň do piatku.

Počas posledného veľkého štrajku v roku 2012, do ktorého sa zapojilo niekoľko desiatok tisícov ľudí, počty postupne klesali. Štrajk vtedy vydržal tri dni.

Školy, ktoré sa do štrajku zapájajú, už od utorka pripravujú aj akcie pre deti, ktoré nemajú rodičia kam dať. Napríklad, ak mali v pondelok riaditeľské voľno, v utorok otvoria aspoň školský klub.

Organizátori nevedia povedať za všetky školy informácie, ako to bude. S rodičmi komunikujú jednotlivé školy.

Minister: Menej ako tri percentá

Minister školstva Juraj Draxler štrajkujúcim odkázal, že nič nedosiahnu. Podľa jeho počtov sa do štrajku zapojilo takmer 7000 učiteľov z 89-tisíc. Zavretých bolo pre štrajk podľa neho menej ako 150 škôl, teda menej ako tri percentá.

Kočan tieto Draxlerove čísla spochybňuje a hovorí, že nemusia byť správne.  Niektoré školy totiž mohli vyhlásiť riaditeľské voľno, a tak sa v ministrových štatistikách neobjavili.

Ani iniciátori štrajku nehovoria, že ich čísla sú stopercentné, nahlasujú im ich učitelia. Podľa nich bolo zavretých 300 škôl a do štrajku sa v pondelok zapojilo viac ako 11-tisíc ľudí.

Video: Draxler nechce vyjednávať, na tlačovke máva Novým časom 
Autorka: Martina Pažitková

Napriek tisíckam protestujúcich však minister učiteľom nič nesľúbil a ani ich nepozval na rokovanie. Vláda podľa neho nemôže pred voľbami zaviazať ďalšiu vládu ku konkrétnym opatreniam. Zopakoval, že im dáva politickú garanciu, že v ďalšej vláde môžu pracovať na vyhlásení vlády.

„Hrá o čas a dúfa, že nás začne ubúdať, že sa rozpadneme,“ povedal Kočan.

Najviac v Bratislave

Najviac škôl v pondelok štrajkovalo v Bratislave. Podľa Draxlera sa ich do štrajku v tomto meste zapojilo sedem percent.

Aj v hlavnom meste boli viaceré školy či škôlky otvorené. Napríklad na Základnej škole na Kulíškovej ulici sa učili žiaci normálne. Do štrajku sa zapojili len dvaja učitelia, tí neprišli ani do školy.

„Podľa učiteľov nie je čas, aby sa to teraz riešilo. Aj keď podporujú, aby vláda tieto požiadavky prijala a dala ich do svojho programu,“ povedala riaditeľka školy Antonia Snehotová.

„Zapojila by som sa do štrajku, ale vzhľadom na podmienky je nezapojiť sa pre mňa osobne výhodnejšie. Musela by som si vziať dovolenku alebo neplatené voľno,“ povedala začínajúca učiteľka na Základnej škole Kulíškova Zuzana Ďuráčiová.

Učí prvý rok na prvom stupni, je triednou učiteľkou druhákov. Ak by išla do štrajku, dostala by nižšiu výplatu.

Dnes zarába 530 eur mesačne. „Vyžiť sa z toho veľmi nedá,“ hovorí. Ak by žila sama, asi by to nezvládla, ale býva v byte s viacerými ľuďmi. „Je to žalostná situácia a malo by sa to zmeniť,“ dodáva.

Na Námestí SNP protestovali nielen učitelia, ale aj rodičia, študenti a prišli ich podporiť aj ľudia z okolitých firiem. Na protest prišla aj Lenka, ktorá pracuje vo firme pri námestí. Jej mama je učiteľka a žije sama. „Často je na pokraji chudoby,“ hovorí. Školstvo podľa nej potrebuje zmeny a štrajkom sa dajú dosiahnuť.

V Košiciach zhromaždenie nebolo

Čím ďalej od Bratislavy na východ, tým sa školy zapájali do štrajku menej. Niektoré nešli do štrajku aj preto, že sú v odborovom zväze a ten štrajk nepodporuje.

Na východe si niektorí myslia, že štrajk je vecou Bratislavy. Plánované protestné zhromaždenie v Košiciach sa ani nekonalo.

Organizátori štrajku v Košiciach povedali, že sa prejavil nátlak. „Podľa informácií, ktoré sme zistili na mnohých školách, objavil sa plnohodnotný bossing a mobbing zo strany riaditeľov aj zamestnávateľov,“ povedal pre TASR Štefan Csontos, jeden z koordinátorov plánovaného protestu v Košiciach.

Napríklad riaditeľ gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach na webe oznámil, že vzhľadom na to, že časť pedagógov sa zapojila do štrajku, vyučovanie pre prvý až tretí ročník odpadá a bude len pre 4. ročník podľa špeciálneho rozvrhu.

Keď sme sa chceli riaditeľa Slavomíra Harabina opýtať na situáciu v škole, odkázal po vrátničke, že k štrajku nepovie nič. Keď o chvíľu odchádzal zo školy, odmietol odpovedať na otázky s odôvodnením, že sa ponáhľa na dôležité stretnutie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie