Denník N

Nicholsonová: Sulík začínal ako slon v porceláne, stále robí veľa prešľapov

Lucia Nicholsonová (39) je poslankyňa za SaS a podpredsedníčka parlamentu. Vo vláde Ivety Radičovej bola štátnou tajomníčkou na ministerstve práce. Predtým ako vstúpila do politiky, bola novinárkou. V roku 2014 kandidovala do europarlamentu. Venuje sa najmä sociálnej politike. Foto N – Tomáš Benedikovič
Lucia Nicholsonová (39) je poslankyňa za SaS a podpredsedníčka parlamentu. Vo vláde Ivety Radičovej bola štátnou tajomníčkou na ministerstve práce. Predtým ako vstúpila do politiky, bola novinárkou. V roku 2014 kandidovala do europarlamentu. Venuje sa najmä sociálnej politike. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj keď je poslankyňou, na bilbordoch ju takmer nevidieť. Nepáči sa jej Sulíkova rétorika o utečencoch. Procházka podľa nej nie je lídrom pravice a je za ním finančná skupina.

Lucia Nicholsonová hovorí aj o tom,

  • ako sa rozpadla SaS a vyčistil sa vzduch;
  • čo si ako bývalá novinárka myslí o odpočúvaní novinárov za Ľubomíra Galka;
  • prečo si napriek Kočnerovej nahrávke vybrala Richarda Sulíka;
  • že má Sulík strach z imigrantov a z moslimov a ako tým pomáha Ficovi;
  • prečo nie je pre ňu Rado Procházka líder, ale ješitný muž s pochybným financovaním.

Ešte vás baví politika?

Ani neviem. Teraz pred voľbami som bola na križovatke, či pokračovať. Nechcem byť skeptická, aj keď mne v strane hovoria tragéd. Tieto voľby vyzerajú šialene. Hovorila som si, či je v poriadku byť v opozícii. Niekedy je to márnosť nad márnosť. Čokoľvek prinesiete, zmietnu vám to zo stola. Na druhej strane, aj keď sa mi nepodarilo zmeniť systém, pomohla som jednotlivcom. Bolo veľa ľudí, ktorí sa na mňa obrátili pre to, že som poslankyňa, a to v tejto krajine ešte stále niečo znamená. Podarilo sa mi niektorým pomôcť. A stojí to aj za tieto ojedinelé prípady.

Koľko času venujete kampani? 

Veľmi málo. Je to aj vplyvom sledu udalostí v rodine. A neverím, že bilbordom a kúpenými článkami presvedčím ľudí, ktorých som doteraz nepresvedčila. V politike som od roku 2010, a aj keď nepatrím medzi top politikov, občas je o mne počuť. Kto ma chce voliť, vie o tom, čo robím, a kto ma voliť nechce, tak ma ani nebude.

Na straníckych bilbordoch takmer nie ste. Čím to je? 

Strana sa rozhodla, že kampaň bude o ekonomických témach. SaS je postavená na silnom ekonomickom programe. Na našom programe Agenda 2020 sa podieľalo šesť ľudí, ktorí sú prví šiesti na kandidátke. Ja a Martin Poliačik sme síce považovaní za silné hlasy, ale nechali nám individuálnu kampaň.

Platíte si ju sami?

Strana nám dala 10-tisíc eur.

Koľko peňazí máte na kampaň vyčlenených celkovo? 

Naozaj neviem a nezaujíma ma to.

Je 10-tisíc dosť? 

Netuším. Mám človeka, ktorý mi robí kampaň. Budem mať asi tri články v médiách, aj o behaní a o veciach, ktorým sa venujem. Budú asi nejaké videá. Pred pár mesiacmi som bola v rómskych osadách, za učiteľkami v Dobšinej, ale aj v iných osadách a máme nakrútené videá, ktoré teraz strihajú. Malo by to byť všetko o Facebooku a internete. Nie som v tom veľmi zbehlá, tak mám na to šikovného človeka. Asi sú to všetko drahé veci, dôverujem mu. A nečakám nejaké zázraky.

Očakávate, že budete v parlamente? 

Bola by som rada. Som na siedmom mieste. Ak by strana získala 5 percent, tak by sme mali asi desať ľudí. Teoreticky mám šancu, ale na kandidátke SaS sú na miestach za mnou šikovní aj verejne známi ľudia, ktorí majú za sebou zástup ľudí a na našej kandidátke sú ako nečlenovia strany. Zopár z nich má slušný výtlak. Tak ako ja som minule prekrúžkovala kolegov z 12. pozície, tak môžu oni prekrúžkovať mňa. Ale o tom sú voľby a som rada, že máme preferenčné krúžky. Hlavne dúfam, že SaS bude v parlamente, a asi by bolo trápne, keby som povedala, že mi je jedno, či tam budem. Takže dúfam, že tam budem.

Nebolo vám ľúto, že ste až na siedmom mieste?

Bolo mi to ľúto, lebo si myslím, že ma za tie štyri roky bolo počuť. Na druhej strane, v minulých voľbách som išla z 12. miesta. Takže som pomerne dosť na kandidátke postúpila. A je to výlučne na rozhodnutí predsedu. Ťažká úloha. V každej strane je kopec nespokojných a pár spokojných s umiestnením na kandidátke. Snažím sa na to pozerať skôr tak, že som v prvej desiatke a som o päť priečok vyššie ako v minulých voľbách.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako sa tvorila kandidátka SaS?

Predseda ju zostavil a republiková rada ju schválila.

V nej ste aj vy, hlasovali ste za ňu?

Áno.

Ľubomír Galko dostal druhé miesto na kandidátke. Ešte ako minister dal odpočúvať novinárov. Nemáte s tým ako bývalá novinárka problém?

Vnímala som to veľmi citlivo. Tvrdil, že mal na to dôvody.

A veríte mu?

Postavil sa zaňho aj predseda. Hovorili sme o tom a povedal, že mal na to dôvod.

Viete si také dôvody predstaviť?

Zostaňme pri tom, že to vnímam veľmi citlivo.

Prečo si ho Sulík tak cení?

Je to podpredseda, a preto, že veľmi veľa pre stranu robí. Čo do kvantity určite.

Je to druhý najdôležitejší muž strany?

Myslí si to ten, čo zostavoval kandidátku.

Vy ste za ňu hlasovali.

Sulík zostavil kandidátku a ja som za ňu hlasovala. Tam nemá zmysel povedať, že Jozef Mihál má byť na druhom mieste. Mihálovi na tom tiež nezáležalo, lebo bude mať toľko preferenčných krúžkov, že prehlasuje možno aj Sulíka. Kandidátku sme brali ako celok, so všetkými za a proti.

Aké máte s Galkom vzťahy?

Tolerujeme sa. Svojím spôsobom sa aj rešpektujeme. Neleziem mu do jeho tém a spája nás téma korupcie. Tá nám prekáža všetkým. To je všetko.

Je strana súdržnejšia po tom, čo odišli Juraj Miškov či Daniel Krajcer?

Určite. Zostalo nás veľmi málo, kongres robíme vo výťahu. Vyčistilo sa ovzdušie. Nenávidím intrigy a ohováranie. Mne sa ťažko žilo v atmosfére, kde každý na každého niečo hovorí. Niekto niečo povie a všetko sa prekrúti. Bála som sa tam čokoľvek povedať. Veľmi dobre vychádzam s Jožom Mihálom, je to môj najbližší človek v SaS. Keď súperili Sulík a Jozef Kollár (dnes je v strane Skok, pozn. red.) o predsedu, tak sme stáli opodiaľ, nevyjadrovali sme sa k tomu. Bolo nám dosť zle z toho, čo sa môže stať medzi dospelými ľuďmi, ktorí sa uchádzajú o to, aby viedli túto krajinu.

Takže vám neprekáža, že SaS teraz pred voľbami nevzala na kandidátku Juraja Miškova a jeho Skok?

Mne to neprekáža. Keby sme ich boli zobrali, nestáli by sme za nič. Pravicový volič je beztak dosť zmätený.

Je v poriadku, že Sulík vedie kandidátku, aj keď je europoslanec a pravdepodobne nepôjde do parlamentu, ak by ste boli v opozícii?

Hovoril to ešte v predvolebnej kampani pred eurovoľbami. A čo urobí po voľbách, je otázne. Rozhodne sa podľa výsledku a preferenčných krúžkov. Mňa sa to tiež týka, lebo by som ho mala v europarlamente nahradiť. Nik teraz nevie, ako to bude.

Čo by ste si vybrali, keby to bolo na vás?

Z dlhodobého hľadiska pôsobenie tu. Sulík nastavil latku europoslanca veľmi vysoko. Hovorí a je ho počuť. Napriek tomu, čo hovorí. Nehodnotím, či je to správne, ale je veľmi výrazný, a nie som si istá, či by som ho vedela nahradiť.

Prečo má SaS také nízke preferencie?

Máme komplikovaného a náročného voliča, ktorý nám nič neodpustí. A SaS mala zlý štart. U niektorých strán je to postupné – vzniknete, dostanete sa do parlamentu, kvasíte v opozícii, zvykáte si na to, čo politika prináša, snažíte sa pochopiť vzťahy, ktoré sú absurdné. Toto sa nám nestalo. Zo dňa na deň sme sa dostali na vládne posty a neboli sme na to pripravení. Urobili sme chyby. Boli to začiatočnícke chyby. A náš volič to takto jednoducho nebral a čakal od nás, že sa toho budeme vedieť chopiť a chodiť v tom ako dlhoroční bardi. Skutočnosť však bola iná. Za tie chyby dodnes pykáme. Je totiž veľmi ľahké o voliča prísť, je však komplikované ho získať naspäť.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo boli najväčšie chyby, ktoré vám nevedia odpustiť?

Prešľapy ako Kočner. Potom pád vlády Ivety Radičovej, čo mi je veľmi ľúto, lebo ľudia to chápu tak, že sme nepriamo pustili do vlády červených. Bolo to zle odkomunikované. SaS má dlhodobo problém odkomunikovať svoje kroky. Keď Sulík nastúpil do politiky, bol slon v porceláne. S nulovým EQ, robil množstvo prešľapov. Po Kočnerovi nastal rozkol v strane, a keď som sa mala rozhodnúť medzi ním a Jozefom Kollárom, tak napriek Sasanke som volila Sulíka. Sulík do Kočnerovho bytu išiel a jedol raňajky, lebo by mu nikdy nenapadlo, že by v termostate mohla byť kamera. A ten dôvod bol, že on by ju tam nikdy sám nedal. Toto sa v jeho svete proste nenosí. A Kollár, ktorého si ako odborníka veľmi vážim, by tam nešiel, lebo by trochu tušil, že tam tá kamera je. Podľa toho som sa rozhodovala. Sú mi sympatickejšie ťarbavé chyby Sulíka, ktorý nie je prešpekulovaný.

Kočner bol na mafiánskych zoznamoch. Nediskvalifikuje Sulíka už to, že tam šiel?

Vo svete Riša Sulíka existuje relativizovanie vecí, na ktoré sa pozerá z iného uhla pohľadu, a toto je aj pri ľuďoch. Môže mať pred sebou človeka, o ktorom si polovica ľudí na Slovensku myslí, že je vagabund, a ten povie niečo, čo je sympatické, alebo vie dobre variť a Rišo sa naňho pozerá inak. Je to až taká detská vlastnosť. Verejnosť si to mohla vysvetliť ako eštebácke spôsoby, keď sa ideme mafiána pýtať na vlastných ľudí. On to však vidí inak – potreboval zistiť, či sú v strane čistí ľudia a či nám nič nehrozí. V jeho svete išiel SaS chrániť. Som posledná, ktorá by Sulíka chcela obhajovať, ale musím uznať, že je neuveriteľné, s čím išiel do politiky a kde je teraz. Ušiel veľký kus cesty. Dnes je to človek, ktorý dokáže načúvať okoliu a našiel kus pokory. Nikdy by som nepovedala, že je tohto schopný.

Dnes už nie je slon v porceláne?

Myslím, že sa to trochu obrúsilo a už okolo neho nie je porcelán. Všetci sme už zocelenejší a menej to s nami hrká. Ale stále robí veľa prešľapov, ktoré sú zbytočné.

Ako napríklad jeho citát: Nechcem žiť v spoločnosti, v ktorej sa narodí viac moslimských detí ako nemoslimských. Je v poriadku, ak to povie šéf liberálnej strany?

Podľa mňa to v poriadku úplne nie je. A máme veľa diskusií týždenne, denne na túto tému. Úplne nesúhlasím s jeho fóbickým postojom z imigrantov. Súhlasím s tým, čo SaS zverejnila ako oficiálne stanovisko, teda poďme sa postarať o tých, čo to naozaj potrebujú. Raz patríme do Európy a musíme sa k tomu prihlásiť, keď sa k tomu hlásia aj ostatné krajiny. Richard má skutočne strach z toho, že Európu zaplavia moslimovia. A on ako šéf liberálnej strany a ako Richard Sulík sa od toho nedokáže odosobniť.

Nevyvoláva takto strach a nenávistné nálady?

Určite áno. Tieto vyjadrenia prebúdzajú v ľuďoch primitívne pudy, s ktorými sa ľahko narába. Výborne s nimi narába Robert Fico. Povedala som Richardovi Sulíkovi otvorene, že toto je parket, ktorý by sme mali vynechať. My nepotrebujeme tému utečencov, máme veľa tém, ktoré môžeme komunikovať, máme veľa šikovných ľudí. SaS je celá dobrá, ako je, bez utečencov. Živíme tému, ktorá pomáha Robertovi Ficovi, a nedokážeme v tomto vyhrať. To, o čom Rišo Sulík rozpráva, to Robert Fico robí. Tieto vyjadrenia sú úplne zbytočné a je mi ľúto, že vychádzajú z úst nášho predsedu. Mala som možnosť s ním sedieť a zistila som, že to ide naozaj z jeho vnútra. On je o tom presvedčený.

Nemal by sa vedieť ovládnuť? Nemal by mať nadhľad?

Možno to je o tom slonovi. On je o tom tak presvedčený, že nevie hovoriť inak.

Neubližuje vám to, keď máte rovnakú rétoriku ako Smer?

Pre tieto vyjadrenia sme riskovali odchod niekoľkých našich voličov, ktorí boli s nami od začiatku. Dúfam však, že vedia, že naša strana nie je úplne homogénna. K téme utečencov sa u nás vyjadrujú viacerí. Je pravda, že predsedu je najviac počuť. Je tým hlasom, ktorý udáva smer. Strana je tak trochu ako rodina, tam si tiež nevyberiete každého a nie každý je rovnaký a taký, ako by ste si ho predstavovali. A tak nejako je to aj s nami. Dúfam, že to voliči pochopia.

Uvažovali pre túto rétoriku o odchode aj členovia strany, ktorí majú iný názor?

Boli pnutia. Faktom je, že o tomto sa normálne rozprávame. Nie je tam direktíva, že Sulík niečo povie a my si to musíme myslieť. On pripúšťa, že v strane sú aj ľudia, ktorí to vidia menej radikálne a menej emotívne. Keď sa s ním bavíme, vidieť, že to ide z jeho vnútra, tak sa s tým nedá nič moc robiť. Myslím si, že on si ešte hryzie v niektorých chvíľach do jazyka a v niektorých chvíľach sa k tomu nevyjadrí, lebo vie, že to vytvára pnutie.

Ak o tom diskutujete, tak by sa mal trochu prispôsobiť, nie?

On čiastočne aj ustupuje. Chcel vydať niekoľko blogov, ktoré nakoniec nevydal. Bol natoľko férový, že nám to dal prečítať, my sme sa s tým nestotožnili a nešlo to von. To dokáže. Možno to nie je veľa z pohľadu zvonku. Ale z pohľadu zvnútra si to celkom vážim.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Protipólom k Sulíkovi je Martin Poliačik. Na ktorej strane ste vy?

Som niekde uprostred. Nie som za vyjadrenia, ktoré by vzbudzovali strach. Som za to, aby sme selektovali utečencov a prichýlili tých, čo naozaj potrebujú pomoc. A tým by sme mali pomôcť. Našu spoločnosť by to mohlo obohatiť. Ale to je tým, že som žila v Kanade. Chodila som do školy s právnikmi či vedcami z Afganistanu či Pakistanu. Bol tam jeden právnik z Afganistanu, ktorý prišiel s tromi deťmi a po večeroch strážil parkovisko. Povedal mi, že je pripravený to robiť, lebo prišiel hľadať lepšiu budúcnosť pre svoje deti, bol veľmi inteligentný a bol by prínosom aj pre našu spoločnosť. Pričuchla som k inému svetu a nemám z neho fóbiu. Ale chápem, že keď sa to začne nekontrolovateľne valiť, ako sa to deje v Nemecku, bude to problém. Aj keď som bola v Belgicku, pocítila som tam kriminalitu. Varovali nás, že ľuďom strhávajú kabelky, a bolo to tak. Boli to väčšinou moslimské gangy. Netreba si pred tým zatvárať oči. Zároveň však treba prejaviť aj solidaritu a treba pomôcť ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou a potrebujú azyl a nájsť si druhý domov. To sa ľudsky nedá odmietnuť.

U nás sa o nekontrolovanom príleve nedá hovoriť.

Presne. Toto stále riešim, že sa tu posilňujú policajti, Smer tu šíri strach a migranti tu jednoducho nie sú.

Aj váš predseda ho šíri.

To by som povedala aj sama. Aj náš predseda k tomu pridáva. Pýtam sa vtedy, kde sú? Nik sem nejde. Ešte ako novinárka som robila dokumentárne filmy o utečencoch a už vtedy k nám nechceli ísť, boli sme len tranzitnou krajinou. Nikdy sme tu nemali problémy s migrantmi, lebo náš sociálny systém je tak postavený. A to nejde o to, či ide o sociálnych migrantov. Keď si majú vybrať, z čoho majú uživiť rodiny na začiatku, kým nevedia, aká bude ich budúcnosť, tak je jasné, že pôjdu do krajiny, ktorá je v tom otvorenejšia, štedrejšia.

Neprekáža vám potom kandidovať za stranu, ktorej predseda rozpráva o tom, ako tu nechce moslimov, a podporuje nenávistné nálady?

Myslím si, že v tomto Rišo Sulík urobil zopár chýb, ale toto nie je vec, na ktorej je SaS postavená. Sme strana odborníkov, máme výborný program. Rišo Sulík ušiel kus cesty ako politik aj ako človek napriek týmto vyjadreniam. Stále preváži to, čo je pozitívne. Negatívna je téma utečencov, inak SaS ani v minulosti neurobila nič, čo by sa priečilo mojim hodnotám. Zvažovala som, či ostanem v politike, a zvažovala som aj toto. Ale plusy prevážili. To je vidieť aj na tom, ako sa správajú opozičné strany vrátane Siete a Skoku. Keď vidím KDH a Most-Híd, tak mi je niekedy mdlo z toho, kto všetko sa tu hrá na opozíciu. A z tohto marazmu SaS vychádza najlepšie aj napriek všetkému.

Takže by ste ju šli voliť, aj keby ste v nej neboli?

Áno, myslím si však, že téma utečencov jej neprislúcha. Aj keď by som ju šla voliť, musela by som si pritom máličko zahryznúť do jazyka.

Prečo je pravica v takom hroznom stave?

Je to o ľuďoch, ktorí neboli pripravení vstúpiť do politiky a nesú si so sebou veľmi veľa komplexov a ješitnosti. Každý chce byť lídrom a je im jedno, že je na takom malom pieskovisku, že tam ani sám nedokáže stáť na dvoch nohách, a nie to ešte kopa straníkov. Nedokážu pochopiť, že líder môže byť len jeden a musia byť aj ľudia, ktorí hrajú druhé husle. A my tam lídra nemáme.

Ani Radoslava Procházku?

Určite nie. Čakám na deň, keď sa novinári pozrú trochu viac na financovanie Siete, ako sa dostal k úverom a od akej banky. Čo-to o tom viem a vôbec sa mi to nepáči. Nemyslím si, že môže byť nová tvár, bol vytiahnutý len ako tvár a stojí za ním silná finančná skupina, ktorá chce niečo v tejto krajine dosiahnuť a ide po svojich kšeftoch.

Hovoríte o Pente?

Prostredníctvom Pro Partners. Viem o ich snahách v zdravotníctve. Považujem to za oblbovanie ľudí, že vytiahnu tvár, ktorá dobre vyzerá, je dravá a mladá, s dobrým kariérnym posudkom, a budú hovoriť o novej kultúre. Už na začiatku je spochybnené financovanie, nakupuje bez bločkov. Neustále bude hovoriť, že je to mesiáš, ktorý prináša niečo nové. Ale narába s maniermi takými starými ako slovenská politika sama, len je to o niečo sofistikovanejšie. Toto sú prízemné postupy, ktoré sa v slovenskej politike nosia. A s kamenným ksichtom potom hovorí, že je to tá nová kultúra. Veľmi by som sa na jeho mieste hanbila. Rado Procházka pre mňa nie je líder, a to ani svojimi povahovými vlastnosťami. Vnímam ho ako ješitného chlapa, ktorý nevie spolupracovať.

Sulík vie spolupracovať?

Sulík, ktorý vstupoval do politiky, s tým mal problém. Ten, ktorý je tam teraz, to už vie, najmä po tom, ako sa popálil pri páde Radičovej vlády. Teraz už veci dokáže brať aj racionálnejšie.

S kým by ste si vedeli predstaviť povolebnú spoluprácu? Odmietli ste Sieť, KDH aj Most-Híd.

To, že poviem, že Rado Procházka sem nepriniesol žiadnu novú kultúru a nie je lídrom pravice, neznamená, že by sa nedalo po voľbách spolupracovať. Nemusíte ho milovať na to, aby ste s ním spolupracovali. Slovensko je v polčase rozpadu a treba ho naštartovať – od školstva po zdravotníctvo. A keď sa nájdu strany, ktoré majú rovnaký ekonomický zámer a priority, tak si viem predstaviť racionálnu spoluprácu. Muselo by sa to očistiť od ideologických nánosov. Chápem, že ak by sme tam išli s kresťansky orientovanými stranami, tak by sme ako prvé neriešili registrované partnerstvá. To sa nedá. Pevne verím, že volič to pochopí.

Ak by ste s ním boli vo vláde, neprekážalo by vám financovanie Siete?

Nevedela by som si predstaviť vládnuť so Smerom a s SNS. Tie vylučujem úplne. Ak by sa orientovalo na priority v našich programoch, tak si s ostatnými viem predstaviť spoluprácu. Hoci mám vážne pochybnosti o tom, ako je financovaná Sieť. Zatiaľ je fakt, že nemajú žiadny škandál. Nemusí sa mi páčiť ich pozadie, ale to neznamená, že ak by sme sa stretli vo vláde, nedokážeme presadiť rozumné veci.

Viete si predstaviť aj vládu s KDH, ktoré ste kritizovali za to, že mnohí z jeho poslancov hlasovali v prvom čítaní za zákon o väzení pre ženy po umelom oplodnení?

Toto je úbohosť slovenskej politiky. Pokiaľ nie ste Fico, ktorý si kupuje lojálnosť v strane aj voličov, tak sami vládu nedáte a hľadať si partnerov je veľmi komplikované. Musíte veľmi zatínať zuby a robiť obrovské kompromisy, ktoré sú mne osobne až takmer neprijateľné. Ak by došlo k situácii, že by pravicové strany teoreticky mohli zostaviť vládu, tak asi o tom je politika, že si treba zahryznúť do jazyka, zatnúť päsť a robiť racionálne rozhodnutia, na tých veciach, ktoré vás spájajú. Poviem to inak: keď sme boli vo vláde, tak bola radosť spolupracovať na sociálnych službách s Monikou Gibalovou z KDH. Zhodli sme sa úplne vo všetkom a dokázali sme spolupracovať. A nepýtala som sa jej, čo si myslí o interrupciách, a ani ona mňa. Neviem, ako pri tom zákone hlasovala, ale mala som s ňou možnosť robiť a ona si zaslúžila byť poslankyňou bez ohľadu na jej svetonázor.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď sa hovorí o spájaní pravice, ide najmä o Most-Híd, KDH a Sieť. Vás a OĽaNO nevolajú. Čím to je?

Veľmi sme im prekážali v Radičovej vláde. Boli sme ako chyba v programe. Boli sme pre nich veľmi nevypočitateľní. Dlho sa poznajú a vedia sa čítať. Vedia, kto čo môže, ako je to prepojené, tykajú si a je to veľká zohraná rodina. Veď ich spája viac ako 20 rokov. Pred nami sa mali na pozore. Aj na koaličných radách nám prekážali veci, ktoré oni brali úplne normálne.

Nie je to tým, že ste položili Radičovej vládu?

Sčasti to môže byť aj to. Nezazlievam im to. Aj keď ja osobne si myslím, že sme urobili dobre, necúvli sme z našich predvolebných sľubov ani zo zásad. Nedávno sa to snažil Sulík vysvetliť zverejnením Radičovej esemesiek. Ľudsky mi to je ľúto. Tiež tu žijem a zle sa na to pozerá. Veľa ľudí nám vyčíta, že to je kvôli nám.

Pracujete s týmto reputačným problémom? Hovoríte o tom s tými pravicovými stranami a s voličmi?

Toto sa v politike nedeje. Ak mám s vami problém, ale chcem s vami vychádzať, normálne by bolo zavolať vás na obed a porozprávať sa o tom. Tu sa to nedeje. Navonok majú tí ľudia s nami problém, Bugár však nemá problém zavolať Sulíkovi, na chodbách parlamentu spolu žartujeme a vyzerá to byť v pohode, a na druhý deň sa dočítame, že zostavili koalíciu opozičných strán bez SaS, lebo ju odmietajú. V našej politike sa veci nehovoria na rovinu. Na to si neviem zvyknúť. V salóne, kam nemajú novinári prístup, sa diali veci. V pléne si vykričali a potom si zapálili cigaretu a tvária sa akoby nič. Neuznávam ani to, že si nejakí opoziční poslanci tykajú napríklad s Kaliňákom. To je absurdné, keď mám problém a vidím, že sú to zlodeji a vedú nás do záhuby, a máme k nim odmietavý vzťah, tak mi to pripadá blbé.

Vy si s nikým zo Smeru netykáte?

Nie.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kde sa vidíte o desať rokov?

Rada by som si urobila vysokú školu. Ale takú naozajstnú, nie takú, kde predávajú tituly. Váham medzi psychológiou a právom. Samu seba vidím v poradenstve alebo v motivačných činnostiach. Po voľbách chcem založiť poradenskú kanceláriu, kde bude právnička, psychologička a ja. Budeme sa orientovať na porozvodové poradenstvo, striedavú starostlivosť, týrané ženy, motivačné veci pre ženy po štyridsiatke, ktoré 20 rokov žehlili košele a teraz sú samy a nevedia, čo ďalej.

Kde by ste chceli študovať?

Dala by som prednosť tradičným univerzitám, napríklad Univerzite Komenského. A pravdepodobne na Slovensku. Ešte sa pohrávam s Českou republikou. Po voľbách 2010 som bola dosť spomínaná v médiách, lebo nemám vysokú školu. Mala som pocit, že som to dlžná strane. Zapísala som sa na školu, na ktorú som ani nechcela ísť. Bola to verejná správa, jedna z tých šialených škôl, ktoré tu majú pobočky. Základy ekonómie nám prednášal 84-ročný pán. Nerozumela som mu, a keď som si od neho chcela požičať fólie spod meotaru, tak mi povedal, že ho chcem pripraviť o duševné vlastníctvo. Vtedy som pochopila, že to nie je kvalita, ktorú som očakávala. Keď som chcela odísť, povedali mi, že tam nemusím chodiť, stačí vždy priniesť index. A to ma uráža. Chcela by som zo štúdia niečo aj mať.

Do médií alebo mediálneho poradenstva by ste sa nevrátili?

Možno by som to aj urobila, bavilo ma to. Ale som veľmi sebakritická. Mám za sebou niekoľko nevydarených tlačoviek, kde som sama so sebou nebola spokojná. Bolo by mi hlúpe radiť niekomu, ako to robiť, keď ja som si vždy nepomohla. Možno mi chýbal nadhľad, čo pri iných ľuďoch človek má. A pri sebe som ho až tak nemala. Už sa necítim až taký odborník v tejto oblasti.

Máte dve deti. Ako vnímate štrajk učiteľov?

Veľmi im držím palce. A to nehovorím preto, že som v opozícii. Keby to zasiahlo aj vládu Radičovej, tak by som bola za to, aby mali vyššie platy a aby mali väčšiu voľnosť. Každá škola by mala mať vlastné osnovy. Je veľa politikov, ktorí sa najskôr voliča v prieskume opýtajú, čo si myslí, a potom si začnú myslieť oni. Sú odtrhnutí od reality. Nechodia nakupovať do Lidla a ich deti nechodia do štátnych škôl. Nakupujú vo Viedni a ich rodina nechodí do štátnych nemocníc, ale do Rakúska alebo do súkromných centier. To je na škodu veci, lebo potom netušia o realite. Nesúhlasím s tým, že politik musí mať veľa peňazí, lebo ho to potom nezomelie. Nie je to tak. Pozrime sa na nenažratých Počiatkov, Kaliňákov a Ficov a Miklošov. Takýchto politikov, ktorí mali veľa, už keď do politiky vstupovali, a nikdy im nebude dosť. Politikovi pomáha, keď žije v realite. Len potom môže naozaj pochopiť, čo to tí učitelia v skutočnosti požadujú a čo to prinesie školám a našim deťom.

Lekári dostali vyššie platy. Zvýšilo to kvalitu?

Nie, nie je to len o platoch.

Pomôže, ak budú mať učitelia vyššie platy?

Treba im zdvihnúť platy a dať im viac voľnosti. Malo by do toho vstúpiť hodnotenie kvality škôl a práce jednotlivých učiteľov. Lebo aj medzi školami sú kvalitné a nekvalitné a medzi učiteľmi sú kvalitní a nekvalitní.

Nezamestnanosť je na šesťročnom minime. Čím to je?

Veľa ľudí odchádza zo Slovenska. To smerákom znižuje nezamestnanosť, a tiež šikovne manipulujú so štatistikami. Neverím ich štatistikám. Aj teraz pred voľbami urobili to čo v roku 2010 – natlačili veľmi veľa eurofondov do krátkodobých projektov, ktoré im znižujú štatistiky. A vytvárajú umelé miesta.

Takže to nie je tým, že to Smer robí dobre?

Určite nie, lebo po voľbách budú tí ľudia na ulici.

Dá sa niečo na vláde Smeru pochváliť?

Niektoré veci sme aj podporili, ale išlo o maličkosti. Skôr sa orientujem na to, čo neurobili. Napríklad systémovo mali riešiť nezamestnanosť, sociálne služby, stále dávajú vianočné dôchodky a sociálne balíčky. To je brutálna predvolebná korupcia. To by malo byť na paragraf.

Prečo sa pred voľbami neriešia problémy Rómov? Zlepšilo sa to?

Vôbec sa to nerieši, celé štyri roky. Nechápem to.

Pred štyrmi rokmi to bola téma. Prečo teraz nie?

Máme utečencov. Len čo sa začali riešiť utečenci, neriešia sa naše témy.

Rómov však neriešite ani vy. Bola to vaša oblasť.

Riešila som to celé štyri roky, takmer všetky moje návrhy zákonov boli o tom, všetky zmietli smeráci zo stola. Nebaví ma o tom dokola blogovať.

V kampani o tom nehovoríte.

Áno. Pred týmito voľbami Rómovia vraj nie sú téma. Vyplynulo to vraj z prieskumov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie