Denník N

Putin je skorumpovaný, Američania to už hovoria otvorene

Je Putin jedným z najbohatších ľudí na svete? FOTO – KREMEĽ
Je Putin jedným z najbohatších ľudí na svete? FOTO – KREMEĽ

Videli sme, ako sa obohacovali jeho priatelia, jeho blízki poradcovia, a ako boli marginalizovaní tí, ktorých nevidel ako priateľov, hovorí Adam Szabin, človek zodpovedný za americké sankcie proti Rusku.

Vôbec prvý raz americká vláda priamo obvinila Vladimira Putina z korupcie.

Necelý týždeň po tom, čo ruského prezidenta britský sudca spojil s vraždou Alexandra Litvinenka v Londýne, to pre BBC povedal Adam Szubin. Na americkom ministerstve financií má na starosti sankcie proti Rusku.

Tie sú dôsledkom ruskej politiky voči Ukrajine po anexii Krymu a podpore proruských separatistov na Donbase. Na zozname sankcií sa ocitli vplyvní Rusi z najbližšieho Putinovho okruhu.

„Nič z týchto otázok nepotrebuje odpovede, je to číra fikcia,“ reagoval na otázky BBC hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Putinova kleptokracia

Szubin z amerického ministerstva tvrdí, že o Putinovej korupcii vedia dlhé roky. „Videli sme, ako sa obohacovali jeho priatelia, jeho blízki poradcovia, a ako boli marginalizovaní tí, ktorých nevidel ako priateľov,“ hovorí Szubin.

„Či je to ruské energetické bohatstvo, či iné štátne kontrakty, priamo riadi tých, ktorým dôveruje, že sa mu podriadia, a vylúči takých, čo nie. Pre mňa je to obrázok korupcie,“ dodal pre reláciu BBC Panorama.

Reportéri BBC upozorňujú na luxusný život ruského prezidenta, ktorý nezodpovedá jeho oficiálnemu príjmu okolo stodesať tisíc dolárov ročne (7,65 milióna rubľov v roku 2014).  Autorka knihy Putinova kleptokracia, profesorka z univerzity v Miami Karen Davisha prirovnáva jeho životný štýl k saudskoarabským princom.

V dokumente sa hovorí aj o paláci, ktorý postavili na pobreží Čierneho mora údajne pre ruského prezidenta. O prepojení na Putina podľa BBC svedčia dokumenty z čias jeho výstavby.

CIA v roku 2007 vo svojej tajnej správe napísala, že Putinovo bohatstvo sa odhaduje na 40 miliárd dolárov, čo z neho údajne robí jedného z najbohatších ľudí sveta. O rovnakej sume hovorí aj ruský novinár Stanislav Belkovskij. Nejde podľa neho o hotovosť, ale najmä o podiely v štátnych monopoloch. 

O jeho tajnom bohatstve a obrovskej korupcii hovorí ruská opozícia na čele s protikorupčným blogerom Alexejom Navaľným roky.

V roku 2014 Rusko zorganizovalo najdrahšie zimné hry v histórii v Soči, hoci bývajú lacnejšie ako letné. Zarobili na nich najmä oligarchovia blízki Putinovi, na čo upozorňoval dnes zavraždený opozičný líder Boris Nemcov.

Nepriznaný zať a jachta

Agentúra Reuters koncom minulého roka zverejnila príbeh, ako sa Putinova dcéra Katerina tajne vydala za Kirilla Šamalova, ktorý sa vzápätí bleskurýchlo stal miliardárom a dostal sa k akciám jednej z najväčších ruských spoločností Sibur.

Tento týždeň Navaľnyj odhalil, že Putinova bývalá žena Ľudmila sa už nevolá Putina. Vydala sa za 37-ročného Artura Očeretného, ktorý vedie organizáciu na podporu ruského jazyka Stredisko pre rozvoj medziľudskej komunikácie.

Navaľnyj zatiaľ neúspešne žiada od ruskej prokuratúry, aby sa zaoberala podozrením, že generálny prokurátor Jurij Čajka a jeho rodina je zapletená do korupcie a organizovaného zločinu, o čom jeho protikorupčná nadácia natočila dokument Čajka.

V rozhovore pre BBC Panorama rozpráva Dmitrij Skarga, ktorý viedol štátnu námornú dopravnú spoločnosť Sovcomflot, ako dohliadal na predaj jachty za 35 miliónov dolárov pre Putina. Jachta Olympia dlhá 57 metrov mala byť darčekom od ruského oligarchu a vlastníka futbalového klubu Chelsea Romana Abramoviča.

Obsluhu jachty podľa neho platí štát. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie