Denník N

Vďaka sarkazmu sme viac kreatívni

Sarkazmus stimuluje kreativitu, tvorbu nových myšlienok, pochopenie či inovatívne a užitočné riešenia problémov.

Ako raz povedal Oscar Wilde, „sarkazmus je najnižšou formou vtipu, ale najvyššou formou inteligencie“. Jeho zložkami cynizmus a povýšeneckosť. Na rozdiel od irónie odmieta ďalšiu komunikáciu a vyjadruje aj určitý stupeň pohŕdania.

Je preto ťažké predstaviť si, že by nám mohla satirická forma humoru, najmä ak sme jej adresátom, zvýšiť kreativitu. Podľa výskumu francúzskych a amerických vedcov je to však preste tak – sarkazmus, či už sme jeho autorom, alebo cieľom, zvyšuje kreativitu.

Svoje výsledky uverejnili v časopise Organizational Behavior and Human Decision Processes.

Hlavolam so sviečkou

Výskumníci uskutočnili spolu štyri experimenty na vyše 300 dobrovoľníkoch. Skúmali v nich vplyv sarkazmu na kreativitu a abstraktné myslenie pomocou rôznych cvičení. V jednom z nich mali ľudia za úlohu vyriešiť hádanku, takzvaný „Dunckerov hlavolam so sviečkou“.

Ako znie? Na stole je sviečka, škatuľka zápaliek a škatuľka s pripináčikmi. Ľudia majú pripevniť sviečku na stenu tak, aby vosk nekvapkal na stôl ani na dlážku.

"Genimage" by Karl Duncker - Duncker, Karl (1945) On Problem Solving, Psychological Monographs, 58, American Psychological Association OCLC: 968793 Foto - wikipedia / cc
Dunckerov hlavolam so sviečkou. Foto – Wikipedia/cc

Riešenie je pomerne jednoduché, ale vyžaduje si určitú dávku kreativity. Škatuľku s klinčekmi treba vyprázdniť, pribiť o stenu a vložiť do nej sviečku. Test predstavuje meradlo kreativity, pretože vyžaduje, aby sme predmety použili inak, ako sme na to bežne zvyknutí.

Ľudia úlohu riešili po vyslovení alebo vypočutí si sarkastických komentárov. V porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá nebola v kontakte so sarkazmom, ju vyriešilo trikrát viac ľudí.

Stimuluje abstraktné myslenie

Sarkazmus v nás vzbudzuje abstraktné myslenie, pretože pri ňom používame určité výrazy, ale myslíme presný opak. Preto hrá pri kreativite dôležitú úlohu.

„Ukázali sme, že kreativita je zvýšená pod vplyvom všetkých foriem sarkazmu, od sarkastického hnevu a kritiky až po sarkastické komplimenty a vtipkovanie. Všetky formy sarkastickej komunikácie, nie iba hnev a kritika, trénujú náš mozog viac,“ vyjadrili sa autori v článku.

Pre Independet Li Huang, hlavný autor štúdie, povedal: „Zistili sme, že sarkazmus stimuluje kreativitu, tvorbu nových myšlienok, pochopenie či inovatívne a užitočné riešenia problémov. Ako tvrdil Oscar Wilde, sarkazmus môže predstavovať nižšiu formu humoru, no my sme zistili, že určite katalyzuje vyššie formy myšlienok.“

Sarkazmus však nie je jediná činnosť, ktorá nečakane zvyšuje kreativitu. Patrí k nim napríklad aj alkohol (v nie príliš veľkých množstvách) či hluk v prostredí.

Dostupné z doi: 10.1016/j.obhdp.2015.07.001.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie