Denník N

Prípad údajne znásilneného dievčatka v Berlíne ukazuje silu ruskej propagandy

"Migranti v Berlíne znásilňovali dievčatko z rodiny ruských Nemcov," píše ruský server Lenta v titulku.
„Migranti v Berlíne znásilňovali dievčatko z rodiny ruských Nemcov,“ píše ruský server Lenta v titulku.

Ruskej televízii sa podarilo rozpútať nepotvrdenou informáciou demonštrácie proti utečencom a Merkelovej. Vedľa seba na nich stáli vystrašení Rusi a nemeckí neonacisti.

Prípad údajne unesenej a znásilnenej 13-ročnej Rusky Lizy v Berlíne, o ktorom bez overených faktov informoval reportér ruskej televízie Prvý kanál Ivan Blagoj, ukazuje, ako účinne funguje ruská propaganda v Nemecku.

Napriek tomu, že nemecká polícia poprela, že k únosu či znásilneniu vôbec došlo, na sociálnych sieťach sa už informácie z ruských televízií šírili ďalej a v Berlíne sa objavili nové demonštrácie proti utečencom. Vedľa seba na nich protestovali nemeckí neonacisti a v Nemecku žijúci Rusi.

Od strachu nemôžem spať

V Blagojovej reportáži Lizina teta rozpráva, ako dievča uniesli na berlínskej železničnej stanici Mahlensdorf a neskôr znásilnili a bili. „Nemôžem spať tretiu noc, mám malého chlapčeka,“ plače ďalšia Ruska v reportáži z demonštrácie. Lízin strýko zase hovorí, ako polícia všetko kryje s tým, že samo dievča si vypýtalo znásilnenie.

Nemecká polícia na Facebooku informovala, že dievča bolo síce 11. januára chvíľu hľadané, ale nakoniec sa na druhý deň samo vrátilo domov. Podľa jej svedectva nebolo ani unesené, ani znásilnené. To nakoniec potvrdil aj rodinný právnik.

Napriek tomu, že išlo o nepotvrdenú správu, správu šírili viaceré ruské médiá. „Pozor! Toto je vojna!“ vyzývali podľa rádia Slobodná Európa na ruských sociálnych sieťach protestovať v berlínskych uliciach.

„Dievčatko vzali do auta, zakryli jej oči a uniesli ho. Zversky ju znásilňovali okolo 30 hodín na neznámom mieste,“ napísala napríklad stránka určená „sovietskym Nemcom“, ako si všimol ukrajinský server Stopfake.org.

Správu o únose a znásilňovaní dievčatka tromi arabskými migrantmi šíril aj seriózny server Lenta, noviny Nezavissimaja Gazeta či Rosbalt

„Dúfam, že sa nebudú opakovať udalosti, aké sa stali s našim dievčatkom Lizou,“ povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na utorkovej tlačovke a pokračoval tak vo verzii, ktorú šíril ruský štátny kanál.

„Ruské vedenie, zdá sa, začína „informačnú hybridnú“ vojnu proti krajine, ktorá zaujíma tvrdé stanovisko v otázke sankcií uvalených kvôli agresii proti Ukrajine, a na to aby odvrátilo pozornosť od kompromitujúcich následkov zverejnených správ o možnej Putinovej korupcii, vražde Litvinenka a pripravovanej správe o Boeingu,“ hovorí pre Denník N prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

Účel sa splnil

„Neskôr síce ruský kanál zverejnil stanovisko polície, že znásilnenie sa nestalo, ale ruskí obyvatelia Berlína už pokračovali v protestovaní na mítingoch za podporu Lizy,“ píše vo svojej rozsiahlej reportáži z Berlína ruský server Meduza

V prokuratúre Meduze povedali, že k sexuálnemu kontaktu zrejme naozaj došlo po vzájomnom súhlase. Nemecká polícia sa tým zaoberá, keďže ide o mladistvé dievča. Detaily však v záujme dievčaťa nechce zverejňovať.

Túto verziu pre Meduzu potvrdil aj advokát Lízinej rodiny.

Novinár z miestnych novín Ruskaja Germania Boris Feldman pre Meduzu povedal, že rodičia sa po tom, čo sa im neozývala dcéra, obrátili na pomoc k neonacistickej Národno-demokratickej strane Nemecka. „S mozgami je to tam bieda. Pre mňa je záhada: prečo milovaná teta či sestra chodia s takou biedou na míting fašistov? A potom vystupuje v televízii?“ pýta sa Feldman.

Berlínska prokuratúra podľa magazínu Spiegel teraz podozrieva ruského novinára, že sa snažil vyvolať nenávisť a strach proti migrantom medzi šesťmiliónovou po rusky hovoriacou menšinou v Nemecku. V prípade dokázania viny by mu hrozilo väzenie od troch mesiacov do piatich rokov.

Podľa právnika Martina Luithleho všetko nasvedčuje tomu, že si ruská televízia dopredu pripravila príbeh.

„Je to štandardná ukážka ako cielenú dezinformáciu alebo klamstvo využíva ruská vláda vo svojej hybridnej informačnej vojne,“ rozpráva expert z českého think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda, čo podľa neho dokazuje aj to, že Lizin prípad začal využívať aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

„Trochu ma však prekvapuje, že to tak na hrubo robia aj v Nemecku, pretože tam majú naklonenú aj časť sociálno-demokratických politikov. A tento prípad nemecké vyšetrovacie orgány aj médiá jasne zmapovali ako vyfabrikovaný vymyslený príbeh. Očakávam preto ostrú protireakciu z Berlína,“ dodáva Janda.

Putinova taktika

Podľa Spiegelu ruská propaganda začala vykresľovať Putina ako toho, čo garantuje poriadok oproti chaosu v Európe spôsobenom utečeneckou krízou a politikou nemeckej kancelárky. Vyslaní reportéri z Ruska podľa magazínu majú vyvolávať dojem, že Nemecko pri jej riešení zlyháva.   

„Vojnu v Sýrii a na Ukrajine teraz vymenila hystéria proti utečencom, ako to Európa nezvláda,“ komentovala minulý týždeň počas debaty vo Viedni dcéra zavraždeného ruského opozičného lídra Borisa Nemcova. Žanna Nemcovova sa po smrti svojho otca pred takmer rokom neďaleko Kremľa rozhodla emigrovať z Ruska z obavy o svoj život a dnes pracuje ako novinárka v Nemecku.  

Nedávny incident z Berlína, ktorý naštartovala ruská štátna propaganda, podľa komentátora agentúry Bloomberg Leonida Beršidského, ďalšieho ruského emigranta v Nemecku, ukazuje, akú má Putin taktiku voči Európe. „Aktívne využíva utečeneckú krízu v Európe a obavy po rusky hovoriacej diaspóry na destabilizovanie vlád, ktoré sú k nemu nepriateľské, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej,“ píše Beršidskij.

Podľa neho majú ruskí emigranti naozaj obavy z migrantov. Rodičia v bilingválnej nemecko-ruskej škole, kam chodia aj jeho dcéry, požadovali väčšiu ochranu. K nálade prispeli aj správy o sexuálnych útokoch počas silvestrovských osláv v Kolíne, z ktorých sú podozriví migranti zo severnej Afriky.

„Mnohí veria ruskej televízii a nedôverujú nemeckej polícii,“ dodáva Beršidskij.  

„Vplyv ruskej propagandy v Nemecku je naozaj veľmi silný,“ povedal Denníku N Werner Böhler, ktorý šéfuje českej a slovenskej kancelárii nemeckej Nadácie Konrada Adenaura. „Zároveň je však nemecké obyvateľstvo veľmi dobre vzdelané a vie posúdiť, komu sa dá veriť,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Svet

Teraz najčítanejšie