Denník N

Káva, víno či divadlo zadarmo, štrajkujúcich učiteľov podporujú nielen v Bratislave

foto N- Tomáš Benedikovič
foto N- Tomáš Benedikovič

Viac kaviarní a reštaurácií vyjadrilo svoje sympatie s učiteľmi kávou alebo čajom zadarmo. K tejto iniciatíve sa pridávajú aj ďalší, napríklad divadlo v Žiline alebo masážny salón.

Štrajkujúcich učiteľov sa zľavami a s akaciami rozhodlo oceniť viac podnikov v Bratislave aj v ďalších slovenských mestách.  Bratislavský Regal Burger sa rozhodol ponúkať kávu zadarmo štrajkujúcim v pondelok doobeda, keď videli, ako učitelia moknú na Námestí SNP. „Počet vydaných káv je zatiaľ minimálny, sme však pripravení a zásobení aj na dlhší štrajk,“ hovorí Roman Kóňa.

Podporiť sa ich rozhodlo aj Bystro. „Nakoľko situácia je dlhodobo zlá, chcem týmto vyjadriť podporu učiteľom aj takýmto spôsobom, pretože si myslíme, že všetci ľudia by sa mali za učiteľov postaviť – nebojujú len za seba, ale aj za kvalitnejšie školstvo,“ hovorí majiteľ Samuel Bisták.

https://www.facebook.com/1485929604987525/photos/a.1510097062570779.1073741831.1485929604987525/1693955430851607/?type=3&theater

Neďaleko Sadu Janka Kráľa si učitelia môžu zasa dať dva deci vína. „Nevieme si predstaviť, že kvalitný pedagóg v škole alebo škôlke môže za takýchto okolností fungovať,“ hovorí majiteľ Prešporskej reštaurácie Aušpic Richard Mittelman.

Štrajk sa rozhodol podporiť najmä ako rodič. „Ja a moja partnerka, ktorá so mnou reštauráciu prevádzkuje, sa spoločne staráme o naše malé deti a naozaj nám nie je jedno, do akého prostredia ich musíme vypúšťať a kto je tam za ne zodpovedný,“ povedal Mittelman.

auspic

Aj napriek tomu, že na sociálnej sieti táto akcia vyvolala množstvo pozitívnych reakcií, Mittelman tvrdí, že  túto akciu zatiaľ nevyužil ani jeden učiteľ. Verí, že sa to však zmení, pozvanie platí až do konca týždňa.

Žilinskí učitelia zasa môžu zájsť do divadla. Lístok zadarmo navyše nedostanú iba oni, ale aj ich partner alebo dieťa.

Kultúrny bonus ako gesto pre učiteľov zvolil aj hudobný festival Konvergencie. Na koncert z diel Šostakoviča, ktorý chystá budúci víkend v Bratislave, im ponúka voľný vstup: „Učiteľov si veľmi vážime, tvoria hodnoty, ktoré ovplyvňujú naše deti, a teda budúcnosť tejto krajiny. Zaslúžia si dôstojný život, a preto ich chceme podporiť v štrajku!“ hovorí riaditeľ festivalu Jozef Lupták. „Stačí sa prihlásiť na [email protected], uviesť, na ktorej škole učia, a pridať vetu o tom, prečo sa rozhodli pre povolanie učiteľa.“

Na kávu môžu učitelia zájsť aj do bratislavského či košického Foxfordu. Stačí, ak bude na prvý pohľad jasné, že so štrajkom sympatizujú. „Nežiadame od učiteľov legitimáciu, len označenie logom. Zo skúseností vieme, že ak sa aj nájdu špekulanti, bude ich pár. A tiež je to podobné ako pri Výzve k ľudskosti, ktorú sme podporili rovnako – ak si aj niekto dá na seba označenie štrajku, hoci len kvôli káve, je to vlastne dobre,“ hovorí spolumajiteľ kaviarní Martin Bajaník.

V priestoroch kaviarne Foxford a kníhkupectva Martinus na Obchodnej ulici v Bratislave sa v utorok doobeda konala aj diskusia o učiteľskom štrajku.

Ďalšie podniky, čo učiteľov podporujú, nájdete napríklad na funpage Bratilicious.

Akcie však nezostali len pri nápojoch. Zľavu ponúka napríklad aj ružinovské masážne centrum Anybody.

Reštaurácia Kontakt zasa sprístupnila priestory nad kaviarňou, kde môžu okrem učiteľov tráviť čas aj rodičia so svojimi deťmi, ktoré pre štrajk nešli do školy. Jedinou podmienkou je, aby im školáci na mieste napísali alebo nakreslili, ako si predstavujú najlepšiu školu.

Na deti, ktoré sú tento týždeň doma, myslia aj v Aquaparku Senec. Na štyri hodiny denne majú po celý týždeň pre deti vstupné zadarmo. Bezplatne sa tak môžu prísť okúpať všetky deti od 3 do 14 rokov.

Učitelia vstúpili do ostrého štrajku v pondelok ráno. Od jedenástej hodiny sa na bratislavskom Námestí SNP konali protesty, na ktorých učitelia vyjadrovali nespokojnosť so súčasným stavom slovenského školstva. Po celom Slovensku štrajkuje okolo 11-tisíc učiteľov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie