Denník N

Priemerný plat učiteľa má k priemeru ekonomiky ďalej, ako hovoril Draxler

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Platy učiteľov sa neblížia k 1,2-násobku, ako hovorí minister školstva Juraj Draxler.

Ešte keď bol ministrom školstva Dušan Čaplovič, sľúbil učiteľom, že budú zarábať 1,2-násobok priemernej mzdy. Minister školstva Juraj Draxler kvôli štrajku nedávno zverejnil platy učiteľov, kde ukazoval, že okrem Bratislavského kraja majú učitelia v ostatných regiónoch plat vyšší, ako je 1,2-násobok.

Upozornil na to na svojom facebookovom profile Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií v krátkom komentári, ktorý po polhodine stiahol.

V texte s titulkom „Nemiešajme hrušky s jablkami“ vládni analytici ukazujú, že platy učiteľov základných aj stredných škôl sú pod úrovňou priemernej mzdy aj podľa údajov firmy Trexima, ktorá pre štát platy zisťuje, aj podľa zistení Štatistického úradu.

  1. Trexima

 

Podľa údajov spoločnosti Trexima dostávajú viac, ako je priemer v hospodárstve, len vysokoškolskí učitelia, riadiaci pracovníci v školstve a metodici a inšpektori. Ostatní zarábajú menej.

Trexima prepočítava platy na plný pracovný úväzok, znamená to, že do štatistiky sa rátajú platy z plného pracovného úväzku, nie napríklad čiastočné alebo polovičné úväzky.

„Priemerné mzdy v školstve by sa mali porovnávať s priemernou mzdou prepočítanou na plný pracovný úväzok. Tú zbiera pre Štatistický úrad spoločnosť Trexima. Podľa nej je priemerná mzda pedagogických zamestnancov na základných a stredných školách takmer identická s priemernou mzdou v národnom hospodárstve. V prípade materských, jazykových a základných umeleckých škôl nedosahuje ani 80% priemernej mzdy,“ napísal Inštitút finančnej politiky.

Podľa takýchto výpočtov je priemerná mzda v hospodárstve 962 eur. Učiteľ základnej školy podľa nich zarába 902 eur, na strednej 958. Učitelia v materských školách sú na tom ešte nižšie – 703 eur mesačne.

Ministerstvo školstva tvrdí, že pedagogickí zamestnanci na základných a stredných školách zarábajú 980 eur. Učitelia v materských, jazykových a umeleckých školách 759. Prečo sa tieto údaje tak líšia od dát Treximy?

Trexima nemá na rozdiel od ministerstva údaje o všetkých zamestnancoch, len o polovici, čo by však malo byť dosť na to, aby boli údaje presné.

Na druhej strane Trexima hovorí o všetkých pozíciách v školstve zvlášť (učiteľ na VŠ, SŠ, ZŠ, MŠ, riaditelia), ale ministerstvo hovorí len o veľkých skupinách učiteľov (základné a stredné školy, spolu s riaditeľmi) a potom má materské, jazykové či umelecké školy.

Práve riaditelia a iní riadiaci pracovníci, ktorí podľa Treximy zarábajú najviac – 1400 eur, môžu zvyšovať priemer, ktorý ministerstvo uvádza za učiteľov na stredných a základných školách. Učitelia z druhej skupiny, ktoré ministerstvo rozlišuje, teda z materských, jazykových a umeleckých škôl, by zas celkový priemer znižovali.

Keď ministerstvo porovnávalo platy, vzalo do úvahy priemernú mzdu v hospodárstve po regiónoch. Podľa takého porovnania to naozaj vyzeralo najpozitívnejšie – tam zarábajú učitelia väčšinou viac ako 1,2-násobok. V týchto údajoch sú však aj platy riaditeľov a vedúcich, chýbajú platy v materských, umeleckých či jazykových školách.

2. Štatistický úrad

Údaje o platoch učiteľov má aj Štatistický úrad. Neeviduje konkrétne platy po pozíciách, ale za prvé tri štvrťroky minulého roka bol podľa nich priemerný plat v školstve 760 eur, v hospodárstve to bolo 859 eura.

Tieto údaje však nie sú prepočítané na plný úväzok. Teda sú v tom započítané aj skrátené či polovičné úväzky. Ani v tomto prípade sa priemerný plat nešplhá k 1,2-násobku priemerného platu, ktorý učitelia žiadajú.

„Oficiálna priemerná mzda podľa Štatistického úradu, ktorá dosiahla za prvé 3 kvartály 859 eur, nie je prepočítaná na plný pracovný úväzok, preto nie je korektné ju porovnávať so mzdou učiteľa na plný pracovný úväzok. Je však možné ju porovnať so mzdou v sektore školstva, ktorá je najnižšia zo všetkých odvetví, v ktorých hrá verejný sektor dominantnú úlohu na trhu práce,“ napísal Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie