Denník N

Newyorčania sa pýtali: Toto je tá katastrofa?

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Bezprecedentné opatrenia pred snehovou búrkou sa ukázali ako zbytočné. New York obišla.

Prvýkrát v histórii zavreli pre sneh metro v New Yorku. Starosta Bill de Blasio tiež zakázal v noci jazdiť autám s výnimkou sanitiek, hasičov, polície a ostatných služieb. Napokon bolo všetko zbytočné. Obyvatelia mesta sa pýtali, kde je tá hrozná búrka, a zamýšľali sa nad tým, či starosta nepreháňal.

On sa bráni predpoveďou Národnej meteorologickej služby, ktorá vystríhala pred historickou búrkou. Neskôr priznala, že v predpovedi pre New York sa jednoducho pomýlila.

Katastrofa neprišla, NY zažil zimnú romantiku. Pozrite si fotogalériu:
fot

Starosta de Blasio nebol v jednoduchej pozícii. Musel sa rozhodnúť medzi opatreniami obmedzujúcimi život v meste a benevolentnejším riskantným prístupom.

Po zlyhaniach pri hurikáne Katrina v New Orleans a napokon aj superbúrke Sandy v New Yorku sa podľa BBC americkí politici obávajú, že ich vyčíňanie prírody zasiahne nepripravených.

Starostu sa zastal aj guvernér New Yorku Andrew Cuomo. „Je lepšie byť v situácii, keď si môžeme povedať: Mali sme šťastie.“

Večne uponáhľaní obyvatelia mesta si však myslia, že ich starosta je hysterický. Pobúrilo ich zatvorenie metra, rušenie letov a fakt, že ich mesto akoby zastalo. O prvom mužovi mesta sa už šíria vtipy.

The Atlantic vo svojom komentári napísal: „Keď riešite matku prírodu, raz vyhráte a raz prehráte. Politici však vždy prehrajú. Podceňte ju a povedia, že ste sa nepripravili. Preceňte ju a budete pôsobiť hystericky.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie