Denník N

Učiteľka matematiky vysvetľuje Ficovi, v čom robí chybu s percentami

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vlády Roberta Fica zvyšovali platy učiteľom viackrát, premiér percentá zrátal, ako keby išlo o jedno zvýšenie. Podľa učiteľky matematiky na gymnáziu takéto chyby nerobia ani žiaci.

Najskôr sme zvýšili platy učiteľov o 26 percent, v ďalšej vláde o 22 percent, teda spolu o takmer 50 percent, vyhlásil v utorok premiér Robert Fico k štrajku učiteľov. Spolu s niekoľkými číslami odkázal, že by bol rád, keby médiá uverejňovali aj ich stanoviská.

Tento príklad však Ficovi veľmi nevyšiel, percentá nemôže len tak jednoducho zrátať, vysvetľuje učiteľka matematiky Katarína Magyarová z Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici.

Mení sa v nich totiž základ a výsledok je iný pri postupnom zvyšovaní platov a iný pri jednorazovom o 48 percent.

Ako sa to počíta

Napríklad pri zvýšení platu 600 eur o 5 percent stúpne na 630. Pri ďalšom zvýšení o ďalších 5 percent na 661,5 eur, pretože sa zvyšovanie počíta už z vyššej sumy. „Ak by plat rovno zvýšili o 10 percent, je to 660 eur, čo je síce menej, ale peniaze dostanú ľudia skôr a na dlhšiu dobu,“ vysvetľuje učiteľka matematiky.

V prípade učiteľov v skutočnosti vlády Smeru zvýšili spolu platy viac ako o 48 percent, v porovnaní so začiatkom prvej vlády Roberta Fica sú platy oficiálne vyššie o vyše 53 percent.

„Nie je to bežná detská školácka chyba, väčšina detí z mojich skúseností vie pekne počítať, nielen naši gymnazisti, ale aj deti na základných školách.“

Ani dospelí sa podľa nej bežne nemýlia, každý si predsa vie hneď premietnuť napríklad zľavy v obchode. „Ojedinele to nejde. Už v minulosti to bolo vžité. Ešte v generácii mojich rodičov ľudia vedeli, čo to znamenalo, keď mali 5 percent odmenu, 3 percentá prémie.“

Podobne sa mýlil pri potravinách

Fico hovoril nepresne o percentách, aj keď predstavoval zníženie DPH o 10 percent na vybrané potraviny. Chybný výpočet vtedy prebral od svojho ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka. Tvrdil, že zníženie dane znamená aj zníženie konečnej ceny výrobku o 10 percent. V skutočnosti cena klesne o 8,33 percenta.

Slovenskí študenti sú v matematike v porovnaní s ostatnými krajinami podpriemerní, v testovaní PISA skončili v roku 2012 až na 23. – 29. mieste z 34 krajín OECD a na 31. – 39. mieste zo všetkých 65 zúčastnených krajín. Oproti testovaniu z roku 2009 si pohoršili v priemere o 15 bodov.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie