Denník N

Učitelia chcú mimoriadnu schôdzu parlamentu, opozícia ich nevypočuje

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Strany tvrdia, že podporujú štrajk učiteľov. Keď ich požiadali o mimoriadnu schôdzu, nezvolali ju.

Iniciatíva učiteľov, ktorá organizuje štrajk, napísala poslancom, aby zvolali mimoriadnu schôdzu parlamentu, kde by sa o ich požiadavkách hovorilo. Je však tesne pred voľbami, parlament už nerokuje a strany robia predvolebnú kampaň.

Aj keď opozičné strany tvrdia, že štrajk a požiadavky učiteľov podporujú, mimoriadnu schôdzu zatiaľ nezvolali. Je podľa nich zbytočná alebo chcú radšej zvolať parlamentný výbor.

Výbor podporia skôr

„Podporili sme zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre vzdelávanie k štrajku, aby minister Draxler musel vysvetliť svoj postup,“ hovorí strana Sieť, ktorá má v parlamente jedného poslanca.

Výbor žiada aj KDH, SaS a Most-Híd. „Predpokladám, že po nazbieraní dostatočného počtu podpisov bude v priebehu tohto týždňa takáto žiadosť písomne podaná,“ povedal Pavol Abrhan z KDH. Na výbore budú mať podľa neho učitelia viac priestoru na to, aby vysvetlili, prečo štrajkujú, ako na schôdzi. „Nevylučujeme ani zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze,“ dodal.

Na zasadnutie výboru by prišlo pár poslancov. Na schválenie programu mimoriadnej schôdze parlamentu (ak nejde o odvolávanie ministra) treba nadpolovičnú väčšinu poslancov. Teda celú opozíciu a aj zopár poslancov Smeru.

Keďže opozícia nemá dosť poslancov, aby presadila návrhy v parlamente, nemá veľmi zmysel podľa niektorých strán ju zvolávať.

„Sme presvedčení, že schôdza parlamentu bez návrhov zákonov by sa zvrhla len na slovné súboje, bez akýchkoľvek riešení,“ tvrdí Most-Híd. Ten poslal učiteľom list, kde ich žiada o neverejné stretnutie, doteraz im vraj neodpísali.

Už sa o to pokúšali, neuspeli

Podpisy na zvolanie schôdze už minulý týždeň zháňali poslanci, ktorí sú v strane Skok – Juraj Miškov, Daniel Krajcer a Martin Chren. Tridsať podpisov sa im však nepodarilo zozbierať. Podpísal sa aj Viliam Novotný zo Šance, ktorý kritizuje iné opozičné strany, že sa nepridali. „Asi sú už príliš zaneprázdnení pripravovaním koalície so Smerom, tak im to nepripadá dôležité.“

„Nezaregistrovali sme žiadnu serióznu snahu o zvolanie schôdze. Keď, tak len výkrik strany, ktorá verejne vyhlásila, že po budúcich voľbách pôjde so Smerom. Takú iniciatívu za serióznu považovať preto určite nemôžeme,“ povedal na pokus Skoku Igor Matovič z OĽaNO.

Matovič sa chce na prípadnej schôdzi dohodnúť s KDH, SaS a Mostom-Híd. Aj keď je podľa neho mimoriadna schôdza potrebná, Smer jej program neschváli, a tak ani žiadna nebude. „Nebuďme naivní,“ hovorí Matovič.

„Prípadná schôdza v tomto čase by mohla učiteľom možno viac ublížiť, ako pomôcť. Preto jej zvolanie treba veľmi dobre zvážiť,“ dodal.

„Už teraz smeráci obviňujú učiteľov, že protest je politická akcia opozície. Nami zvolaná schôdza by viedla len k ďalšej politizácii protestu a odpútavaniu pozornosti od reálnych problémov v školstve vládnymi predstaviteľmi,“ pridáva sa k nemu Martin Poliačik z SaS. Lepšie by podľa neho bolo rokovať na verejnom výbore. Kampaň s neochotou strán zvolať schôdzu nesúvisí, tvrdí. „Je to predseda Pellegrini, kto zrušil januárové zasadanie, a vláda, ktorá si zobrala platenú dovolenku a odmieta riešiť požiadavky učiteľov,“ povedal Poliačik.

Smer na otázky neodpovedal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie