Denník N

Prírodovedecká fakulta na webe šírila konšpirácie o liečení leukémie

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Administrátorka využívala internetovú stránku fakulty ako súkromný blog. Zverejňovala na nej konšpirácie a medicínske nezmysly.

Ako môžete vyliečiť leukémiu? Stačí, ak z jedálneho lístka vylúčite mlieko, údeniny a sladkosti. Zvýšite dávky vitamínu C a budete piť dva až tri litre čistej vody denne. Zvýšite prísun kyslíka, budete sa vyhýbať negatívnym ľuďom, nájdete zmysel života a budete sa viac smiať. Aj takéto informácie ste mohli nájsť na webe Prírodovedeckej fakulty UK.

Celý tento návod pod hlavičkou Univerzity Komenského je nezmyselný. Nezakladá sa na relevantných vedeckých výskumoch, spochybňuje overené lekárske postupy a ľuďom, ktorí hľadajú pomoc, dáva škodlivé odporúčania.

Informácie na stránke zverejnila administrátorka webu Ildikó Takácsová. Spolu s návodmi na jednoduchú liečbu rakoviny naň umiestnila aj ďalšie články. Okrem súkromných fotografií tiež informácie o prekyslení organizmu, škodlivosti očkovania a liečení zubných kazov pastou vyrobenou z vaječných škrupín.

Ďalšie texty sa venovali juvenilnej justícii. Mnohé zverejnené informácie boli nepravdivé alebo pravdu skresľujúce a odkazovali na konšpiračné weby.

Univerzita konala rýchlo

V pondelok večer sa informácie o publikačnej činnosti správkyne univerzitného webu začali šíriť na Facebooku. Zverejnil ich aj manažér sociálnych sietí Marian Jaslovský.

„Neupozornil som na ne ja, ale jeden môj kamarát, ktorý študuje na UK a má v zuboch konšpirátorov a šarlatánov. Ja som neurobil nič viac, len som to preposlal. Ale keďže mám medzi priateľmi ľudí, ktorí zmýšľajú podobne, vznikla rýchla a efektívna lavína,“ vraví Jaslovský.

Vedeniu Prírodovedeckej fakulty UK vzápätí prišlo viac sťažností od pobúrených ľudí. Už v utorok ráno boli všetky problematické články z webu odstránené. Redakcia Denníka N ich má archivované.

„Ja si myslím, že na univerzite nemali inú možnosť, lebo každou sekundou narastala doslovne medzinárodná hanba. Aby na stránke prírodovedeckej fakulty boli antivakcinátorské šialenstvá, to je už naozaj veľa,“ myslí si Jaslovský.

Ojedinelé zlyhanie

Takácsová pre Denník N povedala, že texty, ktoré zverejnila, boli jej súkromné a nevyjadrovali názor univerzity. Tým, že ich v utorok ráno odstránila, považuje vec za uzavretú a nechce o nej viac hovoriť.

„Informácie, od ktorých sa vedenie Prírodovedeckej fakulty UK i vedenie Univerzity Komenského striktne dištancuje, boli na webstránke fakulty uverejnené ako súkromná aktivita pracovníčky fakulty,“ povedala Andrea Földváryová, vedúca univerzitného oddelenia vzťahov s verejnosťou. Vedenie fakulty o aktivitách správkyne siete nevedelo a chystajú sa voči nej vyvodiť personálne dôsledky. „Každopádne, vzniknutá situácia nás veľmi mrzí,“ reagovala Földváryová.

Dekan Prírodovedeckej fakulty UK Milan Trizna dodáva, že administrátorka webu bola osobou z užšej skupiny ľudí, ktorí majú možnosť zverejňovať veci na webe – ostatní zamestnanci to nedokážu. „Hocijaký zamestnanec z päť a pol tisíca ľudí pracujúcich pre univerzitu nemá možnosť zavesiť si svoje veci na stránku univerzity alebo fakulty.“

Zvýšenie kreditu pochybným webom

Konšpirácie boli na univerzitnej stránke dlho bez povšimnutia. Takácsová niektoré zverejnila už v lete 2013, ale boli pomerne nenápadné. To, že ich nevideli ďalší zamestnanci univerzity a návštevníci stránky, však neznamená, že si ich nevšimol Google.

Marian Jaslovský pripomína, že univerzitné stránky sú pre internetové vyhľadávače pomerne vplyvné. Ak z nich smerujú odkazy na pochybné weby, zvyšujú im kredit. To znamená, že aj vďaka takýmto nepovšimnutým článkom sa konšpiračné stránky môžu dostať vysoko vo výsledkoch vyhľadávania. Dokonca vyššie ako overené a pravdivé informácie, ktoré nie sú zdraviu škodlivé.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie