Denník N

Odoberanie detí v Británii už kritizuje aj Rada Európy

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Britské úrady vlani odobrali slovenským rodičom 114 detí, šesť z nich dali na adopciu.

Rada Európy kritizuje prax britských úradov pri odnímaní detí rodičom. Informovala o tom zástupkyňa Slovenska pri Európskym súdom pre ľudské práva v správe, ktorú zverejnilo Ministerstvo spravodlivosti na svojom webe. Práve Briti najčastejšie odoberajú deti slovenským občanom.

Najznámejším prípadom je kauza rodiny Boórovcov, ktorej pri návrate s deťmi pred britskou sociálnou asistovali v roku 2012 aj slovenské úrady.

Vlani súd v Británii zasa povolil adopciu dvoch rómskych chlapcov slovenských rodičov homosexuálnemu páru.

„Za minulý rok evidujeme 104 odobratých detí vo Veľkej Británii, šesť z nich bolo určených na adopciu,“ uviedla Andrea Císarová z Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí. Je to o desať prípadov viac ako v roku 2013.

Správa pripomína aj prípad justičného omylu, keď dal britský súd na adopciu dieťa bez súhlasu rodičov. Tým sa podarilo neskôr preukázať svoju nevinnu, ale adopčný proces už nebolo možné zastaviť.

Do náhradných rodín je v Spojenom kráľovstve zverených  75 percent odobratých detí. V Nórsku, kde teraz rieši prípad odobratia dvoch maloletých detí českej občianky pražská diplomacia, je to 69 percent. Adopcie bez súhlasu rodičov nie sú možné vo Francúzsku, Grécku, Luxembursku a Španielsku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie