Denník N

Prečo sú peniaze na 2-tisíc policajtov, a nie na učiteľov? Je to politická objednávka, tvrdí Draxler

Foto – TASR
Foto – TASR

Či bude rokovať so štrajkujúcimi učiteľmi, minister školstva Juraj Draxler nepovedal. Na rozhovor s novinármi si našiel čas po diskusnom fóre kampane A dosť.

Budete ešte rokovať so štrajkujúcimi učiteľmi?

Nechcem, aby to bolo zle pochopené, ale trvám na tom, že požiadavku 400 miliónov eur na didaktické prostriedky nie je možné splniť tak, že by sme v tejto chvíli prijali nejaký zákon. Vyzývam aktivistov, aby si zvážili, či nie je oveľa pragmatickejší prístup pripojiť sa k dialógu so stavovskými organizáciami a podieľať sa na formulácii, ktorá sa dostane do programového vyhlásenia vlády.

Zákon o Váhostave bol prijatý za pár dní.

Tu ide o obrovské prostriedky. To, čo požadujú aktivisti, je približne 650 miliónov eur navyše v tomto rozpočtovom roku. To je také obrovské číslo, že o ňom nie je možné rozhodnúť počas niekoľkých dní. Uvedomte si, že to nie sú peniaze, ktoré môžete vziať zo vzduchu, ale musíte ich niekomu vziať. A komu?

Nezlyhali ste pri rokovaniach o rozpočte, keď je rozpočet na školstvo tento rok nižší ako vlani, ak zarátame aj eurofondy?

Som rád, že ste spomenuli aj eurofondy, že to reflektujete. Rozpočet je znížený len o eurofondy. Je to bežné aj v iných krajinách. Ministerstvo školstva nemá nižší rozpočet z verejných zdrojov.

Ani vyšší.

Má ho o niečo vyšší, ak sa pozrieme na peniaze, ako je príspevok na lyžiarsky, školu v prírode a podobne.

Prečo sú peniaze na 2000 nových policajtov, a nie je na vyššie platy učiteľov?

To sa nepýtajte ministra školstva. Určite je tu nejaká politická objednávka. Ja sa rád vyjadrujem za rezort školstva.

Takže je minister vnútra Robert Kaliňák silnejší minister ako vy, keď to dokázal vyrokovať?

Predovšetkým dúfam, že školské prostredie bude chcieť silného ministra a že sa za neho bude vedieť postaviť.

A budete ním chcieť byť v novej vláde?

Mám zodpovednosť za ľudí, ktorých som aj ja dosadil do funkcií, ktorých som doteraz chránil tak, aby mohli dobre robiť odbornú prácu. Sú jemne optimisticky nastavení, že v tejto chvíli vieme v školskom prostredí urobiť podstatné reformy. Potrebujeme na to ešte nejaký čas. Potrebujem ochrániť ľudí v rezorte tak, aby sme pripravili reformy aj v ďalšom volebnom období.

Takže ste pripravený byť opäť ministrom?

Ja určite.

Inštitút finančnej politiky v utorok zverejnil komentár, kde porovnával platy učiteľov. Vychádza z toho, že učiteľ na základnej či strednej škole zarába v priemere toľko, čo je priemerná mzda v hospodárstve. Čo nie je 1,2-násobok, ku ktorému sa podľa vás platy učiteľov blížia. Prečo máte také rozdielne dáta?

Niektorí zamestnanci z Inštitútu finančnej politiky dali na Facebook príspevok, ktorý sa týkal možných metodologických problémov pri prepočítavaní reálnych miezd na priemer. Nijako tak necielili konkrétne na platy v školstve, len použili tento konkrétny príklad. Keď si uvedomili, že by to mohlo byť zle interpretované, sami tento príspevok stiahli. Aj sa nám ospravedlnili s tým, že nechceli, aby niekto vytrhával z kontextu príspevok, ktorý tam dali. A, bohužiaľ, médiá si naozaj z neho vybrali to, čo si mysleli, že ten príspevok chcel povedať, aj keď to tak nie je.

diskusii ste povedali, že síce ste zvyšovali platy o 22 percent, ale viacerí učitelia to reálne nepocítili. Prečo potom s tým argumentujete pri štrajkujúcich?

Je pravda, že sa platy zvýšili o 22 percent. Na druhej strane je pravda, že na mnohých školách ich nemuseli vidieť. Inde to znamená, že to bolo ešte viac. To je priemer.

Je normálne, že začínajúci učiteľ zarába 500 eur v čistom?

Začínajúci učitelia potrebujú zarábať viac, k tomu smerujeme. Potrebujeme sa dohodnúť, akým spôsobom technicky narovnáme platový profil, ktorý existuje. Ale je to jedna z vecí, ktoré v dohľadnom čase treba riešiť.

Prečo sa platy učiteľov neriešili skôr a teraz musíte riešiť dlhodobé problémy?

Stotožňujem sa s tým, že štvrťstoročie sa tu robilo málo, čo sa týka školstva. Mojou snahou aj za vyše roka je urobiť čo najviac v čistení prostredia, pripraviť hlboké, koncepčné zmeny na povolebné obdobie. Dúfam, že to do volieb splníme.

A váš názor? Urobil Smer dosť za tých osem rokov?

To je zavádzajúca otázka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie