Denník N

Sudkyňa Jankovská kandiduje za Smer, no talára sa nevzdá

Foto – TASR
Foto – TASR

Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská už štyri roky ako sudkyňa nepojednáva a ďalšie štyri zrejme nebude, za Smer kandiduje na 46 mieste. Zákon jej návrat do súdnej siene umožňuje. Ona o tejto téme mlčí.

Keď Monika Jankovská nastupovala ako štátna tajomníčka na ministerstvo spravodlivosti, predpokladala, že sa po štyroch rokoch vráti na Krajský súd v Trenčíne. Aj to bol dôvod, prečo sa nechcela vzdať talára. Už vtedy nevidela problém prejsť z politiky späť na súd.

Medzičasom sa Jankovskej plány zmenili. Za Smer kandiduje do parlamentu na 46. mieste, čo je pri preferenciách vládnej strany sľubná pozícia. Mimo súdnej siene tak bude pravdepodobne ďalšie štyri roky. Ako kandidátka, hoci nestraníčka, sa zaväzuje pred voličmi plniť program Smeru. Nespochybní to jej nezávislosť a nestrannosť?

Bez odpovede

Jankovská na to neodpovedá a čas na odpovede si nenašiel ani minister spravodlivosti Tomáš Borec. Štátna tajomníčka nehovorí ani o tom, či sa vôbec na súd ešte chce vrátiť.

Ak sa talára nevzdá, zákon neporuší. Ten s možnosťou, že by sudca kandidoval či išiel do exekutívy, počíta: sudcovi sa po získaní novej funkcie či umiestnení na kandidátke preruší výkon funkcie. To je Jankovskej prípad. Ako to je však s nezávislosťou takéhoto sudcu?

Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková sa do tejto diskusie nepúšťa. Pripomína len znenie zákona. A keďže ten vstup sudcu do politiky umožňuje, neporušuje tým ani novoprijaté Zásady sudcovskej etiky.

„Sudca funkciu ukončiť nemusí, ale otázkou ostáva, či by tak urobiť nemal,“ hovorí právnička spolupracujúca s Via Iuris Zuzana Čaputová. Podľa niektorých zahraničných etických kódexov sudca nesmie využívať prestíž svojho úradu na sledovanie súkromných záujmov či záujmov nikoho iného vrátane politických subjektov.

„Zároveň nesmie vzbudzovať dojem, že niekto môže ovplyvňovať výkon jeho sudcovských povinností,“ dodáva Čaputová s tým, že hoci má sudca prerušený výkon funkcie, sudcom stále je. „Pri kandidatúre je so stranou nositeľom ideí, hodnôt a programu, ktorý sa po voľbách zaväzuje realizovať,“ pripomína. Aj preto je podľa nej namieste uvažovať o zúžení priestoru, v ktorom je možné kumulovať funkciu sudcu s pozíciou vo výkonnej a zákonodarnej moci.

Precedens Dubovcová

Táto kumulácia môže spochybňovať nestrannosť a nezávislosť súdnictva. V Kanade platí pravidlo „raz sudcom, navždy sudcom“. Ak sa tam sudca chce angažovať v politike, musí rezignovať na funkciu sudcu.

Takto sa rozhodla pred šiestimi rokmi aj Jana Dubovcová, keď kandidovala za SDKÚ. Skôr ako sa verejnosť dozvedela, že ide do politiky, odišla po dlhých rokoch z justície. „Nemôžem byť súčasne sudkyňou aj flirtovať s politikou,“ povedala vo februári 2010 pre SME. Aj vtedy platil rovnaký zákon a funkcie sa vzdať nemusela.

Sudcovia plavci

Pred ňou to neurobil bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin, ktorý ako nominant HZDS šéfoval ministerstvu spravodlivosti. Do exekutívy išiel aj žilinský krajský sudca, dnes sudca Najvyššieho súdu Daniel Hudák. Bol Harabinovou pravou rukou na ministerstve ako nominant SNS.

Harabina na čele rezortu vystriedala sudkyňa Viera Petríková, ktorá teraz súdi na Najvyššom súde. „Týmto plávaním z funkcie do funkcie sudcovia plavci neporušujú zákon. Ale aj to je jeden z príkladov formálneho používania právnych predpisov bez uplatnenia právnych princípov. Ide o formálnu demokraciu bez jej skutočného obsahu,“ vysvetľovala pred šiestimi rokmi Dubovcová.

Sudcovia politici

  • Štefan Harabin: Dnes Najvyšší súd – ako nominant HZDS riadil ministerstvo spravodlivosti (2006 2009)
  • Viera Petríková: Najvyšší súd – ako nominantka HZDS striedala Harabina (2009 2010);
  • Daniel Hudák: Najvyšší súd – štátny tajomník ministerstva spravodlivosti za SNS (2006 2010);
  • Peter Paluda: Najvyšší súd – kandidoval za SaS v roku 2012, do parlamentu sa nedostal.
  • Jana Dubovcová: Ako jediná sa funkcie vzdala, keď v roku 2010 kandidovala a stala sa poslankyňou za SDKÚ, dnes je ombudsmankou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Monika Jankovská

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie