Denník N

Obamová si nedala na hlavu šatku. Saudská Arábia rieši, ako veľmi ich urazila

Michelle Obamová bez šálu v Rijáde. Foto - AP
Michelle Obamová bez šálu v Rijáde. Foto – AP

Americká prvá dáma vystupovala z prezidentského lietadla na letisku v Rijáde síce vo farebnom plášti po kolená a v decentných čiernych nohaviciach, ale bez šatky na hlave. V krajine, kde chodia ženy zahalené v nikábe, to vzbudilo pozornosť aj kritiku.

Aký veľký škandál vyvolala americká prvá dáma tým, že si v Rijáde nazahalila vlasy?

Agentúra AP píše, že Saudská Arábia od cudziniek – hlavne v postavení Obamovej – nevyžaduje dodržiavanie miestnych pravidiel obliekania. CNN zase uviedla, že sa uplatňuje viac zásada pohostinnosti, teda že hostiteľ rešpektuje hosťa.

Dva rôzne prístupy

Na sociálnych sieťach sa však objavili fotografie prezidentovej manželky z cesty do Indonézie, kde mala oblečený nohavicový kostým striedmeho strihu a na hlave šál. K tomu bola pridaná otázka, prečo to Obamová neurobila aj v Saudskej Arábii.

Saudskorabské médiá sa však Obamovej aj zastali s tým, že jej návšteva nebola plánovaná a prvá dáma si zrejme nestihla prispôsobiť šatník. Obamovci sa v Rijáde zastavili cestou z Indie, aby sa poklonili pamiatke nedávno zosnulého kráľa Abdalláha; zrušili preto aj návštevu rozprávkového paláca Tádž Mahal v indickej Agre.

V iránskej televízii cenzori radšej Obamovú celú vyštvorčekovali:

https://www.youtube.com/watch?v=34JcDfWP1J4#t=11

 

Michelle Obamová mala v minulosti problémy s protokolom, keď napríklad objala britskú kráľovnú.

Prehrešky lady Ashtonovej

V Saudskej Arábii však, ako je tam zvykom, stála kúsok za svojim mužom a čakala, či jej členovia kráľovskej rodiny podajú ruku. V moslimskej kultúre je mužom zakázané dotýkať sa cudzích žien. Niektorí princovia jej podali ruku, iní len pokynuli hlavou.

Obamov tím zdôrazňoval, že návšteva v Saudskej Arábii bola nepolitická a prezident na nej nehovoril ani o prípade blogera Raifa Badawího, ani sa nepýtal na postavenie žien, ktorým hrozí stíhanie za šoférovanie.

Oblečenie západných žien je v moslimských krajinách vždy prekérna záležitosť. Lady Ashtonová, ktorá zastupuje Európsku úniu pri vyjednávaniach s Iránom, musela zmeniť svoj šatník, aby predišla výhradám iránskej strany. V začiatkoch jej kontaktov s Iráncami sa napríklad stalo, že jej na fotografiách Photoshopom upravili príliš hlboké výstrihy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie