Denník N

Kiska: Ani medzi všetkými učiteľmi nie je zhoda, ako presadzovať požiadavky

Foto - Robert Fritz
Foto – Robert Fritz

Minister školstva ani premiér už s učiteľmi nerokujú, prijal ich prezident republiky.

Minister školstva Juraj Draxler prijal štrajkujúcich učiteľov len raz minulý týždeň. Premiér sa s nimi nestretol vôbec.

Prezident Andrej Kiska ich prijal v štvrtý deň neobmedzeného štrajku, do ktorého sa zapojilo zhruba 11-tisíc z 87-tisíc učiteľov. 

Dnes ostalo zatvorených podľa ministerstva menej ako 120 škôl. 

Nik zo štrajku nemá radosť

Učitelia s prezidentom hovorili o svojich požiadavkách a o tom, ako štrajk prebiehal. „Z nášho osobného rozhovoru mám dobrý pocit v tom zmysle, že tu ide o iniciatívu a že ide o učiteľov, ktorým naozaj úprimne záleží na tom, aby sme venovali školstvu a vzdelávaniu našich detí väčšiu pozornosť,“ povedal prezident. 

Nejde podľa neho len o platy. „Ide o to, či budeme ako štát, ako spoločnosť venovať školstvu a vzdelávaniu našich detí takú pozornosť, akú si zaslúži,“ povedal Kiska. 

Video: Kiska prijal štrajkujúcich učiteľov, Fico si čas nenašiel 
Autorka: Martina Pažitková (ospravedlňte zníženú kvalitu zvuku)

Štrajk je podľa neho krajný krok. „Nikto z neho nemá radosť nemajú z neho radosť rodičia, ktorých sa dotýka, a určite ani samotní štrajkujúci učitelia,“ dodal.

Ani medzi všetkými učiteľmi na Slovensku podľa neho nepanuje zhoda v tom, akým najlepším spôsobom presadzovať svoje požiadavky krátko pred parlamentnými voľbami. 

„Ale myslím si, že významná zhoda určite panuje k obsahu požiadaviek, ktoré táto iniciatíva nastolila. Nielen medzi pedagógmi, ale aj medzi odborníkmi, ktorí dlhodobo upozorňujú, že máme v našom školstve dlhodobo nakopené a neriešené problémy,“ dodal. 

Foto - Robert Fritz
Foto – Robert Fritz

Kiska ako prezident nemá také právomoci, aby mohol vyjednávať o jednotlivých požiadavkách iniciatívy učiteľov alebo s nimi uzatvárať dohody. „Môžem iba povedať svoje presvedčenie, že do školstva potrebujeme nielen investovať viac prostriedkov, ale že v ňom potrebujeme aj hlbšie zmeny – a že toto sa nestane, pokiaľ sa úroveň a kvalita nášho školstva nestane prioritou budúcej vlády. A pokiaľ sa veľmi konkrétne záväzky teda nielen všeobecné prísľuby, ale veľmi konkrétne predstavy a záväzky nestanú obsahom programového vyhlásenia budúcej vlády,“ dodal.

Strany majú povedať, čo so školstvom

Kiska si myslí, že politické subjekty by sa mali vyjadriť k budúcnosti školstva. „Teda vláda a politická strana, ktorá mala a má zodpovednosť v tomto období… ale aj všetky politické strany s ambíciou byť v budúcom parlamente a spravovať Slovensko… by mali jasne, konkrétne a presvedčivo povedať svoju predstavu nielen učiteľom, ale aj celej verejnosti, povedal prezident.

Myslí si, že by mali povedať, ako konkrétne si predstavujú, že by sa u nás vrátila úcta k vzdelaniu a k učiteľom. „Aby školstvo a vzdelanie dostali u nás takú veľkú váhu, ako veľmi si každý z nás želá úspešnú budúcnosť pre naše deti. Lebo to je predovšetkým o nich o našich deťoch. Čo naozaj užitočné sme pre ne ochotní urobiť. My všetci spolu s učiteľmi, dodal.

Chcú rokovať s vládou

Aj keď počet učiteľov aj škôl ubúda, podľa iniciátorov štrajku im ďalšie školy hovoria, že do štrajku pôjdu. Vláda podľa nich môže splniť požiadavky, ktoré štrajkujúci učitelia žiadajú.

„Učiteľov chce len vyhladovať, povedala Jana Ftáčnik Pastorková z iniciatívy.

Učitelia žiadajú, aby s nimi vláda rokovala. „Bojujeme s tým, že vyzývame vládu, aby to riešila, dostávame odpovede, že v štrajku sú dve percentá škôl. Ale štrajkuje 11-tisíc učiteľov, čo je zhruba desať percent učiteľov. Školy sa chcú zapojiť aj na budúci týždeň, povedal Vladimír Crmoman z iniciatívy.

Vláde podľa neho dávajú neustále signál, aby konala. „Dvere sú otvorené, teraz je na nich, aby reagovali. Dúfam, že nebudú len čakať, ale že ukážu, že školstvo je pre nich priorita, dodal Crmoman.

Učiteľov na viacerých školách podľa iniciatívy zastrašujú. O konkrétnych prípadoch však nehovoria, učitelia sa podľa nich boja.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie