Denník N

Kaliňák má čo vysvetľovať, aj ak nekryl podvody s DPH

Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Foto – TASR
Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Foto – TASR

Trend napísal, že špičky Smeru vinia z krytia karuselového podvodu za 75 miliónov eur. Kaliňák sa bráni, že ide len o výpoveď obvineného a v odposluchoch ho spomína kdekto. Novinár Tom Nicholson, ktorý sa prípadu venuje rok a pol, si myslí, že polícia to poriadne nevyšetrila.

Prípad podvodu s DPH za 75 miliónov s možnou účasťou dôležitých ľudí Smeru má už niekoľko rokov. Prvýkrát však v ňom spomínajú ministra vnútra Roberta Kaliňáka a dnešného ministra dopravy Jána Počiatka.

O svedectve právnika Milana Chovanca, že jeho podvody s DPH kryli vysokopostavení predstavitelia Smeru, napísal novinár Tom Nicholson na svojom blogu ešte v marci 2014.

Podvody sa točili okolo spoločnosti Tatra Trade Corporation a ďalších desiatok rôznych firiem. Z predstaviteľov Smeru Nicholson vtedy zverejnil meno bývalého policajného prezidenta Michala Kopčíka, prešovského krajského šéfa Smeru Stanislava Kubánka či štátneho tajomníka ministerstva vnútra Jozefa Bučeka. Všetci podali trestné oznámenie a tvrdili, že s obvinenými sa nepoznajú.

Až týždenník Trend v najnovšom čísle zverejnil konkrétne citáty z Chovancovej výpovede, kde spomína Kaliňáka s Počiatkom.

Chovanec vo výpovedi vysvetľuje jeho políciou odpočuté rozhovory. V nich mu jeho zamestnanec Vladimír Paľonder z Prešova hovorí, ako je všetko vybavené u Roba aj u Strapatého.

„Paľonder spomína Roba, myslí tým Roberta Kaliňáka, pričom spolu telefonicky prejednávajú aktivity J. Dobroviča a nadmerný odpočet DPH, ktorý Dobrovič zadržiaval Renoiru. Kaliňák sa vyjadril, že do konca týždňa má Renoir peniaze na účte, je to hotová vec,“ vysvetľuje Chovanec vo výpovedi.

Titulka Trendu
Titulka Trendu

„Ďalej ma Paľonder informuje, že bez podpisu Dobroviča na došlé dožiadanie na Renoir nevedia v Banskej Bystrici uzavrieť protokol, a preto dovtedy nemôže byť vyplatený nadmerný odpočet DPH, a znova ma ubezpečil o prísľube Kaliňáka, že peniaze na Renoir vyplatené budú. Ja mu odpovedám, nech to riešia s Počiatkom, ktorého v rozhovore nazývame strapatý, nech to dá formou príkazu Šulajovi,“ vypovedal tiež Chovanec o rozhovore s Paľonderom.

V odposluchoch teda nevystupujú priamo dvaja ministri, ale iní ľudia sa o nich rozprávajú.

V čase odposluchov bol Počiatek ministrom financií, Dobrovič bol námestníkom daňového riaditeľstva.

Nicholson hovorí, že mal informácie aj o Kaliňákovi a Počiatkovi, ale nezverejnil ich. „Zverejnil som iba mená, ktoré boli čierne na bielom. Mená Kaliňáka a Počiatka padli až dodatočne, keď sa na to vyšetrovateľ pýtal. Sám od seba o nich Chovanec nehovoril a bez ďalších dôkazov som považoval za neseriózne to zverejniť.“

Nicholson sa stretol aj s Paľonderom v Prešove.

„Chcel som potešiť mladého chlapca, ja som taký typ človeka. Tak sa to skončilo,“ vysvetľoval mu Paľonder, prečo tvrdil, že u predstaviteľov Smeru je všetko vybavené, hoci to vraj nebola pravda a len si to vymyslel. Chovanec Paľondera potom aj zamestnal.

Čo mala urobiť polícia

V krajine, kde je nezávislá polícia a prokuratúra, by po Chovancovom oznámení, že chce vypovedať o takýchto vysokých predstaviteľoch štátu, malo nasledovať tajné vyšetrovanie.

Ak z odpočúvania Chovancových telefonátov naozaj vyplynuli tvrdenia Vladimíra Paľondera, ako všetko vybavia Kaliňák s Počiatkom, malo by nasledovať odpočúvanie a podrobné rozpracovanie Paľondera a preverenie toho, či majú jeho slová reálny základ a s dotyčnými ministrami má nejaký kontakt.

„V každom prípade by mal byť ten, kto chce svedčiť, hoci je aj obvinený, vypočutý vyšetrovateľom, teraz Národnej kriminálnej agentúry, pretože tí sú kompetentní vo veciach, kde sú podozrenia voči ústavným činiteľom. Potom by záležalo na tom, čo vypovedal, a podľa toho by sa postupovalo ďalej. Samozrejme, tí ministri by o tom nemali vedieť,“ hovorí bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Po takomto preverovaní by podľa neho zostali aj písomné dokumenty, ktoré by založili do zväzku alebo trestného spisu.

Spišiak hovorí, že sám zažil podozrenie voči ministrovi vnútra, keď bol vo funkcii, a nepotvrdili sa, no dá sa spätne dohľadať ich preverenie.

„V každej dobe, v každej situácii sa niekde niečo hovorí, niekto chce možno účelovo niečo vytiahnuť a je veľmi dôležité to okamžite s maximálnym nasadením preveriť alebo vyvrátiť. Aj preto, aby potom po rokoch neboli zámienky to zase vyťahovať a operovať s tým.“ Polícia by podľa neho mala vedieť povedať, či Chovancove slová poriadne preverila.

Podľa Nicholsona sa to nestalo. „Polícia aj prokuratúra sú počas roka a pol, čo sa tomu venujem, skúpe na slovo, takže nemám informácie o vyšetrovaní. Moja skúsenosť však hovorí, že polícia a hlavne prokuratúra robili maximálne na tom, aby všetky stopy vedúce k špičkám Smeru zamietli pod koberec.“

Nicholson upozorňuje na kontext – polícia najprv zatkla skupinu, ktorá chcela fyzicky ublížiť jednému z riaditeľov daňového úradu. Až potom postupne zistila, o aké rozsiahle podvody s DPH ide a že tam figuruje aj Chovanec.

Ten, keď videl, aké sú proti nemu dôkazy, chcel svedčiť proti predstaviteľom štátu. Takto sa bežne rozkladá mafia, že jej členovia sa rozhodnú svedčiť, až keď vidia, že dôkazy proti nim sú nepriestrelné.

Kaliňák: Odvolávajú sa na mňa často

„Niekedy sa stáva, že meno Kaliňák sa objaví v odposluchoch. Je to dvadsiate najčastejšie slovo, ktoré sa objavuje aj v slovenských médiách. Stalo sa tak napríklad aj v jednej zásahovej akcii, kde sa aj týmto spôsobom snažia odpútať pozornosť. Všetky tieto skutočnosti sa vždy prešetrujú a vykonávajú sa potrebné úkony. V minulosti sa za bratrancov ministra napríklad vydávalo už niekoľko ľudí, pritom žiadnych bratrancov nemá,“ napísal hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

Tvrdí, že polícia všetky tvrdenia, ktoré s kauzou súviseli, preverila a nepotvrdili sa. „Potvrdili to aj výpovede pracovníkov daňových úradov a aj samotný Paľonder, ktorý všetky informácie, ktoré o tomto prípade boli medializované už v roku 2014, poprel.“ Podľa Netíka tak urobil nielen v rozhovore s Nicholsonom, ale aj oficiálne pred vyšetrovateľom.

Preverí vyšetrovanie prokuratúra? „V tejto veci v súčasnosti prebieha vyšetrovanie, preto sa k nej nebudeme vyjadrovať,“ napísala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Robili mu napriek

Chovanec sa dostal minulý rok v lete nečakane z väzby na slobodu a podľa Nicholsona momentálne nie je na Slovensku.

„Najvyššie miesta postupovali veľmi podozrivo. Do dnešného dňa Chovanec trikrát vypovedal a trikrát bola jeho výpoveď zmarená,“ vraví Nicholson.

Najprv zastavili stíhanie v jeho jedenástich veciach, ale zabudli na dvanástu. Podľa Nicholsona tak bol naraz obvineným aj svedkom, čo zákon neumožňuje.

Keď vypovedal pred policajtmi v Česku, tak to vraj slovenské orgány odmietli uznať. Teraz zase v prípade pribudli obvinení, čo znamená, že sa musia všetky úkony opakovať odznovu, pretože majú právo pri nich byť. „V septembri sa mal štvrtýkrát dostaviť na výsluch a podľa mojich informácií neprišiel. Povedal si, že už to nemá zmysel,“ vraví Nicholson.

Kde je skutočné bahno

Všetci predstavitelia Smeru odmietajú, že by s aktérmi kauzy mali niečo spoločné, alebo že by sa nejako poznali. Minister vnútra zároveň oznámil, že prvýkrát, odkedy je v politike, podá na nejaké médium trestné oznámenie, aj žalobu na ochranu osobnosti. Počiatek sa k nemu pripojil.

„Trend, patriaci do mediálneho portfólia skupiny Penta, sa stal bahnom slovenskej žurnalistiky a ochrancom mafie DPH,“ napísal Kaliňák. Článok sa podľa neho odvoláva len na slová človeka obvineného z daňových podvodov a jeho cieľom je poškodiť Smeru v predvolebnej kampani.

Premiér Robert Fico označil podozrenia z článku tiež za súčasť predvolebnej kampane a za absolútny výmysel. “Bude to mať, samozrejme, súdnu dohru, nech si týždenník spomenie aj na iné prehry, ktoré absolvoval v rámci súdnych sporov,“ povedal Fico.

Polícia sa kauzou začala zaoberať ešte v roku 2009, keď bol ministrom Kaliňák. V roku 2010 nastúpil Lipšic a v roku 2012, keď Chovanca obvinili, zase Kaliňák. „V súvislosti s jeho výpoveďou už podal v minulosti trestné oznámenie za ohováranie aj štátny tajomník ministerstva vnútra Jozef Buček a ďalší zainteresovaní,“ hovorí ministerstvo vnútra.

V prípade je 50 obvinených v pätnástich rôznych spisoch, minulý rok tri veci skončili a podali návrh na podanie obžaloby. Ministerstvo hovorí, že polícia za Kaliňáka odhalila podvody s DPH za stovky miliónov eur.

Šéfredaktor Trendu Oliver Brunovský považuje Kaliňákove kroky za zastrašovanie.

„Obvinený hovorí, že viacerí funkcionári štátnej správy spolupracovali s páchateľmi daňových podvodov, často s členmi organizovaného zločinu, za úplatky ovplyvňovali výsledky daňových kontrol a rozhodnutia. Je vo verejnom záujme, aby bol tento prípad riadne vyšetrený, aktéri spravodlivo potrestaní a aby sa aj v štátnych orgánoch urobili opatrenia, aby takáto trestná činnosť na Slovensku nebola realizovateľná.“

Na to, že kľúčovým svedectvom je výpoveď obvineného, podľa Brunovského v texte upozornili. „Zároveň sme však poukázali na to, že obvinený výpoveďou vysvetľuje dva roky staré odposluchy polície a že viacero faktov, o ktorých hovorí, sa už potvrdilo a viedlo to k odhaleniu rozsiahleho podvodu.“

Od ministrov Brunovský žiada, aby detailne vysvetlili svoje majetkové pomery, „ktoré v tejto súvislosti môžu vzbudzovať pochybnosti“. Kaliňák s Počiatkom patria k najbohatším verejným činiteľom.

Keď Denník SME v januári 2014 priniesol Kaliňákov profil ako možného budúceho premiéra (ak by sa stal prezidentom Robert Fico), Kaliňák svoj majetok podrobne rozkryť odmietol. Tvrdil však, že polovicu z jeho zisku predstavujú obchody na burze, kde vlastní akcie viacerých spoločností, vrátane bánk alebo mobilných operátorov. Zvyšný majetok pochádza z obchodov s nehnuteľnosťami, komoditami. Tvrdil, že na Slovensku je väčšinovým vlastníkom asi desiatich spoločností a asi v tridsiatich vlastní menšinu.

Chovancovým advokátom bol dlhší čas Sergej Romža, šéf Katedry trestného práva na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Rovnakého obhajcu majú aj synovci Pavla Pašku, ktorých polícia vyšetruje pre bitku v centre Košíc. S Romžom sa Denníku N vo štvrtok nepodarilo spojiť.

Čo zverejnil Trend:

Vyšetrovateľ predkladá obvinenému M. Chovancovi, ktorý sa rozhodol svedčiť, prepisy jeho telefonátov s V. Paľonderom a žiada ho, aby ich objasnil.

Vysvetľuje prepis hovoru z 11. 11. 2009 „Paľonder mi hovorí, že dnes bude priamo so Šulajom a osobne sa s ním porozpráva. Ja mu odpovedám, že nech sa o to postará, keďže to garantujú, a mal som na mysli, že celý obchod s Renoirom a ďalšími firmami v rámci prešovského daňového úradu vznikol na základe dohody s Paľonderom a Kubánkom, že za províziu osem percent z vyplatenej DPH budú garantovať bezproblémové vyplácanie nadmerných odpočtov DPH na dané firmy.“

Vysvetľuje prepis hovoru zo 16. 11. 2009 „Ja som mu povedal, nech zabezpečí cez Kubánka, aby prestali s nezmyselnými útokmi prostredníctvom daňových konaní voči TTC a spol. a nech prestanú bezdôvodne škodiť. Tiež sa rozprávame o tom, nech to s Kubánkom prekonzultujú so „strapatým“, tým myslíme Jána Počiatka ako priameho nadriadeného Šulaja a člena Smeru. Paľonder ma informuje, že s Kubánkom bude okolo 10.00 h, keďže teraz behá okolo volieb.“

Vysvetľuje prepis hovoru zo 17. 11. 2009 „Mali sme dohodu na dosadení policajta na funkciu riaditeľa hraničnej polície na slovensko-ukrajinskej hranici, pričom mali po dosadení toho človeka inkasovať 100-tisíc eur. S. Kubánek sa vyjadril, že peniaze mali ísť na podporu Smeru. Celá táto dohoda však stroskotala na tom, že s touto požiadavkou museli osloviť aj Pavla Pašku, aby dal politický súhlas v rámci svojho regiónu.“

„Paľonder spomína Roba, myslí tým Roberta Kaliňáka, pričom spolu telefonicky prejednávajú aktivity J. Dobroviča a nadmerný odpočet DPH, ktorý Dobrovič zadržiaval Renoiru. Kaliňák sa vyjadril, že do konca týždňa má Renoir peniaze na účte, je to hotová vec.“

„Tiež sa sťažuje Kaliňákovi na postoj P. Pašku.“

„Ďalej ma Paľonder informuje, že bez podpisu Dobroviča na došlé dožiadanie na Renoir nevedia v Banskej Bystrici uzavrieť protokol, a preto dovtedy nemôže byť vyplatený nadmerný odpočet DPH, a znova ma ubezpečil o prísľube Kaliňáka, že peniaze na Renoir vyplatené budú. Ja mu odpovedám, nech to riešia s Počiatkom, ktorého v rozhovore nazývame strapatý, nech to dá formou príkazu Šulajovi.“

„Ďalej sa rozprávame, že Kaliňák mu ozrejmil, že problém nebol v podpise, ale v tom, že Dobrovič držal protokol na Renoir u seba v kancelárii.“

„Paľonder hovorí, že to prešlo ako med. Čím mal na mysli, že nadmerný odpočet DPH na Renoir za januára bol v priebehu niekoľkých dní vyplatený.“

21. 11. 2009

„Paľonder spomína, že Bučekovi povedal vtedajší námestník DR SR Satina, že protokol nemôže byť podpísaný pre práceneschopnosť Dobroviča, no po telefonátoch Kubánka a Kaliňáka bol zrealizovaný aj podpis protokolu, aj uvoľnené peniaze na Renoir.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie