Denník N

Pravdu nemali ochranári ani poľovníci. Konečne vieme, koľko máme medveďov

Medvede si hodujú na kukuričných poliach, takže sú vypasenejšie. Foto - ŠOP SR
Medvede si hodujú na kukuričných poliach, takže sú vypasenejšie. Foto – ŠOP SR

Úžasný výkon podal medveď, ktorý prešiel z Vysokých Tatier do Maďarska, vrátil sa naspäť, išiel do Poľska a signál sa stratil na Ukrajine. To všetko za jeden rok.

Keď sa opýtate jedného z členov výskumného tímu, riaditeľa Štátnej ochrany prírody SR Milana Boroša, či sa dá porovnať výskum a posun znalostí o medveďovi s niečím podobným v minulosti, tvrdí, že na Slovensku aj v bývalom Československu svojou komplexnosťou s ničím.

„Na základe nedostatku akýchkoľvek informácií sme sa vždy len domnievali. Je to obrovský skok,“ odpovedá.

Koľko je medveďov

Všežravec medveď hnedý je najväčšia a v istom zmysle aj najinteligentnejšia slovenská šelma. Príroda a evolúcia ho vybavila najväčším mozgom zo šeliem. Ako jediný z cicavcov, okrem primátov, používa nástroje.

Ťažko povedať, či medveď hnedý je ešte hnedý, pretože škála jeho zafarbenia sa pohybuje od škoricovočervenej až po čiernu. Isté je, že sila, rýchlosť a mozog ho zaradili medzi zvieratá, ktoré okrem človeka a seba samého nemajú predátora.

Odborníci odhadujú, že na svete žije približne dvestotisíc medveďov. Aj keď sa zdá toto číslo vysoké, je to vzácny a vyhynutím ohrozený druh. Európska aj slovenská legislatíva ho chráni.

Odhady počtu medveďov na Slovensku sa pohybovali od ochranárskych 400, najviac 600, až po poľovníckych vyše dvetisíc kusov. Takýto veľký rozptyl donútil odborníkov vypracovať presnejší expertný odhad pre Európsku úniu, v ktorom uvádzali 800 kusov. Všetko to boli len odhady.

Koľko je teda skutočne medveďov, ktoré sa dostali počtom 40 kusov v tridsiatych rokoch na pokraj vyhynutia? Vedci zobrali vzorky z niekoľko tisíc medveďov, ale použili len relevantné, z približne 850 kusov.

„Piatimi štatistickými metódami sme zistili, že máme vyše 1 240 medveďov,“ konštatoval Boroš. Počet, ktorý sa vedcom podarilo určiť, je len jednou časťou zo skladačky puzzle o medveďovi. Aké sú teda najvýznamnejšie zistenia tímu?

Boroš hovorí, že zásadný význam výskumu je v tom, že doteraz ho nikto nerobil celoplošne a komplexne. „Konečne vieme, koľko a aké medvede máme. Vieme, aký je pomer pohlaví, ako sa správajú, a mnoho ďalších vecí.“

medvede_mapa

Medvedíc je viac

Pomer pohlaví, teda koľko máme medvedích samcov a samíc, je rozhodujúci pre odhad trendov vývoja počtu populácie. Rozsiahly výskum ukázal, že máme na Slovensku jedenapolkrát viac samíc ako samcov. Ideálny pomer je jedna k jednej. Boroš tvrdí, že bez regulácie by sa mohol počet medveďov zvyšovať v určitých oblastiach nepriaznivou rýchlosťou.

„V minulosti vrhla medvedica každé dva-tri roky jedno, výnimočne dve mláďatá, ale vychovala jedno. Teraz má tri aj štyri a vychová ich aj všetky. Dostupnosť potravy je vysoká a predátorov málo. Počet sa zvyšuje a musíme si vedieť povedať, čo je pre územie únosné. Žijú tam ľudia aj iné živočíchy. Nezasahovať vo veľa prípadoch už nie je možné. Ak sa časť prírody manažuje, treba manažovať aj druhú,“ konštatoval riaditeľ.

Manažovať v preklade znamená, umelo, teda sťahovaním alebo reguláciou, dosiahnuť ideálny pomer a počet. Príroda to nie je schopná riešiť sama? Bola by, myslí si Boroš, ale len keby v Európe neboli ľudia. Medvede by sa päťdesiat rokov rozširovali, kým by narazili na hranicu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie