Denník N

V Košiciach štrajkuje aj potomok profesora Hronca

Protest v Košiciach. Foto - TASR
Protest v Košiciach. Foto – TASR

Pochádza z učiteľskej rodiny a ako riaditeľka základnej školy v Ždani sa Nataša Rokická pridala k štrajkujúcim učiteľom. Cíti, že na východe Slovenska je veľa strachu, ľudia len hundrú, ale nemajú odvahu niečo meniť.

Nebolo by fér, keby som šla proti svojim ľuďom, hovorí Nataša Rokická. Je jednou z mála riaditeliek škôl, ktoré sa zapojili do štrajku učiteľov.

Jedným z jej predkov je nestor slovenských matematikov a zakladateľ piatich slovenských vysokých škôl, profesor Juraj Hronec. Spolu s takmer 500 kolegami z celého východného Slovenska dnes stála na protestnom zhromaždení na Hlavnej ulici v Košiciach s oranžovou páskou na rukáve.

Učiteľský rod

Nataša Rokická učí od roku 1989 a stále je na tej istej škole v Ždani pri Košiciach. Siedmy rok tam aj šéfuje. „Pochádzam z učiteľskej rodiny. Podľa rodičov som už ako škôlkarka vyučovala všetky svoje bábiky. Ani sa nečudujem. Podľa otca som už asi štvrtá či piata generácia učiteľov v rodine,“ hovorí Nataša Rokická, rodená Hroncová. Aj jej otec učí, na vysokej škole.

Dôvodov na to, prečo sa zapojiť do štrajku, vidí viac. „Dlhodobo sledujeme situáciu v školstve a vieme, že sú problémy, ktoré je potrebné riešiť. Vznikla iniciatíva, ktorá vyprovokovala učiteľov k takejto protestnej akcii, a keďže mám vedľa seba ľudí, ktorí chcú veci riešiť, to znamená, že mám podporu celého pedagogického zboru, a keďže som občan Slovenskej republiky, ktorý má právo na štrajk, tak som považovala za neférové ísť proti svojim ľuďom a rozhodla som sa zapojiť spolu s nimi.“

Myslí si, že na školách má štrajk úspech len vtedy, keď sa pridá aj riaditeľ. Spolu s ňou sa do štrajku zapojilo 16 učiteľov. U nepedagogických zamestnancov vzhľadom na ich mzdy ani neuvažovali, že by mohli vstúpiť do štrajku.

Nataša Rokická. foto N - Laco Kerekeš
Nataša Rokická. Foto N – Laco Kerekeš

„Keby ostali bez mzdy týždeň alebo ešte dlhšie, tak by to len ťažko zvládli,“ konštatuje riaditeľka. Učitelia v Ždani sa vyslovili, že budú v proteste pokračovať ešte týždeň a ďalej sa uvidí. Nálada v kolektíve je podľa riaditeľky školy zatiaľ taká, že to treba vydržať.

V dave na Hlavnej ulici sa objavil aj donedávna ešte jediný štrajkujúci učiteľ z Levoče, básnik Peter Milčák. Ten hovorí, že sa v jeho meste do štrajku zapojili ďalší dvaja pedagógovia a v piatok plánujú štrajkovať aj iní. Zatvorené by mali byť tri levočské školy.

Štrajk považuje už teraz za úspešný, pretože 11-tisíc zaregistrovaných učiteľov vytvára množstvo ľudí, ktorým nie je ľahostajný osud školstva a postavenie učiteľa v spoločnosti. To všetko aj s financovaním sú veľmi dôležité veci, ktoré by nemali zmeniť k lepšiemu len školstvo, ale aj celé Slovensko,“ myslí si Milčák.

Zlé vysvedčenie pre vládu

Na proteste v Košiciach sa zúčastnili aj učitelia z Michaloviec, zo Spišskej Novej Vsi či z ďalších miest. Pedagógovia zo základnej školy na Krosnianskej v Košiciach, ktorá bola podľa hodnotenia INEKO prvá v rebríčku kvality škôl podľa výsledkov žiakov, prišli aj s polročným vysvedčením pre vládu. Podľa učiteľov z tejto školy vláda exceluje v dramatickom umení, populizme a zavádzaní verejnosti, naopak, nedostatočnú jej udelili z matematiky, zvlášť z počítania percent a z práce so spracovaním štatistických údajov.

Kabinet dostal aj zhoršenú známku zo správania, hodnotili ho ako neuspokojivé. Rovnako vidí správanie ministra školstva aj Nataša Rokická. „Vnímam veľmi negatívne, že minister školstva ide proti svojim. Mal byť to byť človek, ktorý by sa nás mal zastať. Nepáči sa mi spôsob, akým komunikuje. Zdá sa mi, že vystupuje arogantne a nepriateľsky voči učiteľom,“ hovorí riaditeľka školy.

Za pomerne nízkym počtom učiteľov, ktorí sa do ostrého štrajku zapojili v Košickom a Prešovskom kraji, vidí Nataša Rokická najmä strach. „Tu je tá situácia veľmi zlá. Ľudia sa boja. Keby do toho išli všetci, tak sa to zmení skôr. Ale hundre sa v kabinete, v zborovni, všetci majú pádne argumenty, ale verejne nevystúpi nikto.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie