Denník N

„Balíčkové“ DPH nepomohlo

Potvrdilo sa, že regulácia koncových cien v neregulovanom odvetví je nezmysel.

Autorka je podpredsedníčka SaS

Od zavedenia zníženej DPH na vybrané základné potraviny nemusel prejsť ani mesiac, aby svitlo aj tým, čo neverili. Veľké očakávania od znížených cien potravín sa nenaplnili a nepomohli ani penzisti v službách Roberta Fica, ktorých vyslal do terénu kontrolovať cenovky u obchodníkov.

Regulácia koncových cien v neregulovanom odvetví je jednoducho nezmysel. Tie ovplyvňujú mnohé faktory, napríklad ceny vstupných nákladov, ako sú cena práce, distribúcie, skladovania a podobne. Netreba zabudnúť ani na maržu. Výsledne ich však určuje trh a výška DPH (ktorá bola navyše znížená len na niekoľko vybraných položiek) má na ne len nepatrný vplyv.

Upozorňovali sme na to už pri znižovaní DPH, a to nielen my. Rovnako to dokazujú skúsenosti z roku 2007, keď klesla sadzba DPH na lieky na 10 percent a o rok aj na knihy. Zníženie DPH na tieto tovary bolo len smietkou oproti výpadku vo verejných financiách, ktorý bude treba, ako obvykle, nahradiť vyšším výberom daní.

No keby aj toto impresívne gesto Smeru zafungovalo (čo už prax vyvrátila), zníženie by bolo minimálne. Počítajme spolu.

Vláda sa pri predkladaní tohto opatrenia nechala počuť, že znížením DPH na základné potraviny príde štátna kasa o 70 miliónov eur ročne. To mala byť suma, ktorú by ľudia pri kúpe potravín ušetrili. Dajme bokom, že vonkoncom nejde o sociálne opatrenie, pretože bohatí by ušetrili viac ako chudobní. Ak by teda približne 5,3 milióna ľudí (z celkového počtu 5,42 milióna, nech nepočítame dojčatá) ročne ušetrilo 70 miliónov eur, tak na osobu by to bolo 1,10 eura mesačne, teda jedna priemerná štvorčlenná rodina by ušetrila mesačne 4,40 eura. Keby to aj malo fungovať, dosť málo na opatrenie hodné sloganu „robíme pre ľudí“.

Ak by chcel niekto skutočne znížiť ceny akýchkoľvek tovarov a služieb, tu je zopár tipov. Čo tak nezvyšovať stále minimálnu mzdu, ktorá zvyšuje výrobné náklady a, pochopiteľne, aj ceny? Tie sa predsa nutne prejavia v koncových cenách čohokoľvek, nielen potravín. Alebo čo tak znížiť finančnú záťaž podnikateľov cez zrušenie mnohých povinností? Čo tak zrušiť povinnú pracovnú zdravotnú službu, povinné preškoľovanie vodičov, audity alebo odbúrať mnohé administratívne povinnosti, ktoré si podnikatelia, nielen obchodníci, musia (či už priamo, alebo nepriamo) kupovať? Tipov na zníženie cien je mnoho, len treba chcieť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie