Denník N

Štát mohol v sifónovom tendri ušetriť dva milióny, keby nenakupoval všetko naraz

Keby ministerstvo školstva nenahádzalo všetkých 62 druhov pomôcok do jedného balíka, nemuselo nakupovať modely sifónu či splachovača aj štyrikrát drahšie.

Jedným z nečakaných symbolov štrajku učiteľov sa stal 251-eurový sifón, ktorý štát nakúpil pre 177 základných škôl. Keď fotku sifónu aj s ostrým komentárom zverejnila na sociálnej sieti jedna z učiteliek, stala sa táto učebná pomôcka dôkazom, že ak by štát chcel, viac peňazí pre školy by určite našiel.

Sifón, o ktorom sa žiaci napríklad dozvedia, že „popri jednosmernom odvode kvapaliny plní aj funkciu pachovej uzávery“, sa dá totiž nakúpiť aj oveľa lacnejšie.

Markíza v reportáži zrátala, že kvalitný sifón aj s textovým polepom a vysvetľujúcou tabuľou nemôže stáť viac ako 80 eur. To je menej ako štvrtina z ceny, ktorú zaplatil štát. Znamenalo by to, že len v tomto jednom prípade zaplatil štát za 177 sifónov dokopy o približne 30-tisíc eur viac, ako musel. 

To je približne toľko peňazí, za ktoré by mohla základná škola platiť mladého učiteľa dva roky. 

Ministerstvo školstva však v sifónoch s jednotkovou cenou 251 eur problém nevidí, pretože firma Kvant sa k dodávke dostala v súťaži, ktorá sa končila elektronickou aukciou.

Stačilo, aby ministerstvo zorganizovalo súťaž inak, a štát mohol platiť za jeden sifón 73 eur, čo je cena, ktorú jedna zo súťažiacich firiem naozaj ponúkla. Ministerstvo školstva však objednávalo vyše 60 rôznych vecí naraz a výhody elektronickej aukcie tak využilo len veľmi málo.

Súťažili v jednom balíku

Sifóny dodávala pre štát firma Kvant, pretože v aukcii ponúkla za celkovo 62 súprav pomôcok na vyučovanie fyziky, techniky, biológie a chémie najnižšiu cenu 8,8 milióna eur. Keďže ministerstvo odhadlo celú zákazku na 9,3 milióna eur, mohlo to dokonca vyzerať, akoby sa pol milióna eur ušetrilo.

Kvant mal vo finále troch súperov, firma na druhom mieste ponúkla o približne stotisíc eur vyššiu sumu, ostatné dve boli drahšie o 300-tisíc, respektíve až pol milióna eur.

Ministerstvo nevyužilo možnosť rozdeliť zákazku na menšie časti alebo aspoň podľa jednotlivých skupín. Štát by tak získal na tom, že každá z firiem sa špecializuje na iné veci, a preto ich aj vie dodať oveľa lacnejšie.

Napríklad bratislavská firma Kvant je dobrá v optických prístrojoch a v tendri ich aj ponúkla výrazne lacnejšie ako ostatní. No sifóny zjavne nie sú jej doména. Dve konkurenčné firmy ponúkli za sifón nižšiu cenu (73 a 144 eur). Kvant napokon dodával za 251 eur, ale súťažila aj ponuka 289 eur za kus.

Kvant svoju cenu sifónu obhajuje. „Bolo potrebné navrhnúť didaktický model vrátane grafiky, manuálov, animácie s vysvetlením princípu fungovania.“ Dodáva, že na podkladovej doske sa použil odolný materiál s ABS hranami, so sieťotlačou a s pevnými úchytmi, ktoré v prípade potreby umožňujú rozobrať model. „Samozrejme, zarátať treba balenie, distribúciu, prípadne školenie a záručný servis.“

Rovnako bol Kvant slabý napríklad aj pri 177 modeloch WC splachovača. Kvant za jeden kus dostal 375 eur. Najlacnejší model WC splachovača vychádzal v súťaži na 96 eur, najdrahší na 432 eur.

Štvrtina ceny mohla padnúť

Detailné ponuky jednotlivých uchádzačov sú verejne prístupné na webe Úradu pre verejné obstarávanie. Pri každej zo 62 položiek sme vybrali najlacnejšiu a dokopy sme tak vytvorili ponuku, ktorú mohol dostať štát, ak by súťažil predmety jednotlivo.

Najčastejšie by aj tak dodával Kvant, no mnoho dodávok by sa podľa zverejnených cien ušlo aj zvyšným trom firmám.

Podstatné je, že štát by tak ušetril približne 2,2 milióna eur, čo je štvrtina ceny, ktorú zaplatil napokon Kvantu za sumárnu dodávku.

Ministerstvo školstva sa obhajuje, že pri mnohých položkách aj tak dosiahlo nižšiu ako trhovú cenu.

No hlavne odmieta, že malo možnosť zákazku rozdeliť na menšie, pretože šlo o tovary v rámci podobnej kategórie. „Aj napriek tomu, že by pri obstarávaní jednotlivých položiek teoreticky mohli byť vysúťažené nižšie ceny,“ tvrdí ministerstvo.

Nemá však pravdu. Šéf Transparency International Gabriel Šípoš vysvetľuje, že napríklad nákup sifónov a mikroskopov možno bez problémov rozdeliť, lebo nedávajú jeden funkčný celok.

„Kľúčové je určenie funkčného celku práce na častiach dodávky vzájomne súvisia, napríklad keď ide o nákup farby a maľovanie stien,“ hovorí Šípoš.

Rovnako uvažuje aj Peter Kunder z Aliancie Fair-play. „Zákazku nemohli rozdeliť v tom zmysle, že by z nej urobili viacero obstarávaní. Pokojne ju však mohli rozdeliť v rámci jedného obstarávania na časti, v rámci ktorých sa mohlo súťažiť osve. Štandardne sa to na Slovensku používa, nejde o nič výnimočné,“ vyvracia argumenty ministerstva aj on.

 

Kvant už podľa kontrolórov dodával štátu draho

Štát nakupoval od firmy Kvant učebné pomôcky aj v roku 2013 na dve zmluvy (6,9 milióna a 1,6 milióna eur vrátane DPH). Takisto šlo o eurofondový projekt.

K projektu sa podľa našich informácií robili dva audity. Spoločnosť KPMG robila ešte v roku 2014 audit na náhodnej vzorke siedmich položiek. Keď ich ceny porovnala s bežnými cenami firmy Kvant, vyšlo jej predraženie okolo 130-tisíc eur. Ceny vychádzali vyššie asi o tretinu.

„Vieme, že audit prebehol, nemáme však informáciu, že by skonštatoval celkové predraženie projektu,“ reagovala firma Kvant.

Pravdou je, že keď následne robilo audit ministerstvo financií, neoprávnené výdavky narátalo vo výške iba 2,41 eura.

Firma Kvant sa spomína aj v spore, pre ktorý chcela opozícia odvolať súčasného ministra školstva Draxlera.

Vlani v auguste odišlo z Metodicko-pedagogického centra, ktoré patrí priamo pod ministerstvo školstva, 460-tisíc eur na chybný účet.

Správne mali ísť peniaze na účet firmy Kvant, ktorá v rámci eurofondového projektu mala poslať socializačné balíčky do škôl pre deti z osád.

O prácu prišiel ekonóm na ministerstve, ktorý však tvrdil, že peniaze neposlal a ani to nemal na starosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Protesty učiteľov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie