Denník N

Fico zrušil program a nečakane prijal sestry, aj tak sa nedohodli

Šéfky Komory sestier a sesterských odborov Iveta Lazorová a Monika Kavecká pred úradom vlády. Ilustračné foto – TASR
Šéfky Komory sestier a sesterských odborov Iveta Lazorová a Monika Kavecká pred úradom vlády. Ilustračné foto – TASR

Premiér Robert Fico sa zatiaľ so zdravotnými sestrami nedohodol na lepších podmienkach. Od pondelka končí 700 sestier v nemocniciach.

Kým štrajkujúcich učiteľov si premiér Robert Fico nevypočul, sestry v piatok nečakane prijal v čase, keď mal byť na tlačovke, a zrušil aj neskorší brífing s podpredsedami Európskej komisie.

„Premiér si nás vypočul. Našim požiadavkám nepovedal ani áno, ani nie,“ povedala po stretnutí šéfka sesterských odborov Monika Kavecká.

Fico pre TASR povedal, že neboli komunikované žiadne stanoviská, nič. „Vypočul som si kolegyne odborárky, ktoré prišli s návrhom na ďalšie zvyšovanie platov pre zdravotné sestry, povedal som im, že garantujem 55 miliónov eur.“

Sestrám to však nestačí, žiadajú zvýšenie platu o 25 eur za každé tri roky praxe. Tvrdia však, že sú ochotné pristúpiť aj ku kompromisu.

Od pondelka nenastúpi 700 sestier v nemocniciach, zástupkyne sestier hovoria o kríze, ministerstvo zdravotníctva a nemocnice vravia, že zdravotnú starostlivosť to neohrozí.

Fico podľa šéfky Komory sestier Ivety Lazorovej tvrdil, že sú zahnané do kúta, a preto sa mu dnes natlačili do programu.

„My hovoríme, že od pondelka budú do kúta zatlačení pacienti. Pán premiér na to odpovedal, že počkáme do pondelka,“ vraví Lazorová.

Kavecká hovorí, že už pred dvomi týždňami poslali žiadosť o prijatie.

Iba malá časť sestier skončí podľa Lazorovej na úrade práce, viaceré už majú ponuky do zahraničia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Výpovede sestier

Slovensko

Teraz najčítanejšie