Denník N

Európski diplomati už pripravili nové sankcie proti Rusku

Vladimir Putin. Foto - AP
Vladimir Putin. Foto – AP

Návrh nových protiruských sankcií už majú ministri zahraničných vecí EÚ na stole. Vo štvrtok sa môže ukázať, či ich Gréci naozaj zablokujú.

Európski ministri zahraničných vecí sa podľa EU Observer zajtra môžu dohodnúť na rozšírení sankcií proti Rusku. Okrem iného by malo ísť najmä o rozšírenie zoznamu neželaných osôb.

Podľa Reuters sa sankcie ako také predĺžia o ďalších šesť mesiacov.

Prečo chcú nové sankcie

Dôvodom pre nové sankcie je silnejúca podpora Ruska voči separatistom na východe Ukrajiny, ktorí tento mesiac začali novú ofenzívu proti ukrajinskej vláde a rozhodli sa nerešpektovať mierovú dohodu z Minska.

V návrhu, ktorý podľa serveru koluje medzi diplomatmi, sa píše: „Na pozadí zhoršujúcej sa situácie Európska rada súhlasí s rozšírením reštriktívnych opatrení, ktoré sú cielené na osoby a entity ohrozujúce suverenitu a teritoriálnu celistvosť Ukrajiny.“

Ministri EÚ, s výnimkou novej gréckej vlády, vinia Rusko zo zodpovednosti za smrť 30 ľudí v dôležitom ukrajinskom prístave Mariupoľ, ktorý začali rebeli ostrelovať Gradmi cez víkend.

Od Ruska okrem iného požadujú stiahnutie nelegálnej výzbroje a vojakov z východu Ukrajiny pod dohľadom pozorovateľov OBSE.

V návrhu sa podľa EU Observer tiež spomína ruská propaganda, ktorá šíri nenávisť a vyvoláva ešte väčšie násilie. Spomína aj ponižovanie zajatých ukrajinských vojakov na verejnosti, čo je striktne proti ženevským konvenciám a môže sa považovať za vojnový zločin.

Zablokuje sankcie Grécko?

Nie je vylúčené, že ich prijatie by mohlo zablokovať Grécko, ktorej čerstvý premiér Alexis Tsipras je známy svojimi proruskými postojmi a verejne vystupuje proti zbližovaniu sa EÚ s Ukrajinou.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí nechcelo pre Denník N komentovať, či nové sankcie vo štvrtok podporí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie