Denník N

Handzuš opäť protestoval na námestí

Štrajkujúci učitelia opäť vyzvali ministra školstva Juraja Draxlera na dialóg. Ondrej Pastierik predpokladá, že sa „veci pohnú“ už na budúci týždeň. Zatiaľ by mu stačilo, keby ich prestali diskreditovať a zosmiešňovať.

„Podmienky učiteľov nie sú akceptovateľné, a nie je záujem ich zlepšovať. Dotlačili ich k poslednej možnosti niečo zmeniť,“ povedal bývalý hráč NHL a hokejový reprezentant Michal Handzuš chvíľu predtým, ako vystúpil na pódium a podporil protestujúcich učiteľov na banskobystrickom námestí.

Handzuš učiteľom – vydržte!

Michal Handzuš hovoril k protestujúcim, ako rodič dvoch malých detí. Ľudí, ktorí nezostanú ticho a vydržia, považuje za základ demokracie. Vyše jedenásťtisíc protestujúcich učiteľov je podľa neho obrovský počet a nemal by ich nikto spochybňovať. Reagoval tým na bagatelizovanie počtu nespokojných zo strany ministerstva školstva a premiéra.

„Sme na vás hrdí… Obetovali ste sa pre deti,“ povedal Handzuš z pódia a učitelia nadšene tlieskali a skandovali.

Handzuš sa zúčastnil aj protestu proti korupcii vládneho Smeru v Bratislave po prevalení kauzy CT pred približne dvomi rokmi.

Učitelia pokračujú v štrajku

Toto chceme, toto nechceme, vydržíme…, zaznievalo striedavo z pódia a rečníci a približne šesťsto pedagógov, rodičov a priaznivcov štrajkujúcej Iniciatívy slovenských učiteľov ich odmeňovalo potleskom.

Ondrej Pastierik, člen štrajkového výboru Iniciatívy, hovorí o pokračujúcom zastrašovaní a manipulácii s číslami. Učitelia rozprávali o zastrašovaní aj prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

„Vyhrážajú sa už aj učiteľom, ktorí sa len stretnú a rozprávajú o štrajku. Na druhej strane som rád, že sa učitelia spájajú a podporujú nás otvorene aj študenti a rodičia. Som len obyčajný učiteľ z Badína, ale vzhľadom na svoj vek som ešte nič podobné nezažil,“ dodal.

Pastierik prognózuje, že na budúci týždeň určite budú ešte štrajkovať a myslí si, že „veci sa budú hýbať“. Postrehol, že rétorika predstaviteľov vlády sa v priebehu niekoľkých dní zmenila.

Čo to znamená, že sa veci budú hýbať? Na začiatku by mu stačilo, keby ich prestali diskreditovať a zosmiešňovať.

Protesty budú pokračovať v pondelok živými reťazami vo viacerých mestách a na utorok pripravujú míting v Bratislave, ako povedal Pastierik, možno väčší, ako prvý.

Učitelia vyzvali Draxlera na dialóg

Približne jedenásťtisíc učiteľov stále štrajkuje v 750 školách. Celkovo sa ich zapojilo do štrajku o dvetisíc viac.

Učitelia vedia, že štrajk ktorý momentálne nepriamo „vtiahol“ do politiky 130-tisíc žiakov, je krajné riešenie. Znova vyzvali ministra Draxlera na rokovanie o svojich požiadavkách. Ponuka znie: 1. februára v Bratislave.

Iniciatíva slovenských učiteľov napísala v otvorenom liste ministrovi, že sa jej podarilo preukázať spoločenskú objednávku požiadaviek a upozornili Draxlera, že práve toto je jedinečná šanca, kedy by mohol zakončiť ministrovanie s výsledkom, ktorý posunie školstvo výrazne vpred.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie