Denník N

Mestské zásahy: Semafory pre cyklistov

V meste pribúdajú cyklistické chodníky, mohli by k nim pribudnúť aj semafory pre cyklistov.
V meste pribúdajú cyklistické chodníky, mohli by k nim pribudnúť aj semafory pre cyklistov.

Nárast cyklistických tratí v Bratislave je pozitívny jav, v niektorých miestach sú však spojené s chodníkmi pre chodcov. Semafory pre cyklistov by na týchto miestach mohli zvýšiť bezpečnosť cyklistov aj chodcov.

Druhé bratislavské Mestské zásahy priniesli 95 nápadov, ako zmeniť Bratislavu k lepšiemu. Postupne vám ich predstavíme. Autormi pôvodného konceptu Mestské zásahy sú architekti a aktivisti Matúš Vallo a Oliver Sadovský.

14. Semafory pre cyklistov

Nárast cyklistických tratí v Bratislave je pozitívny jav, v niektorých miestach sú však spojené s chodníkmi pre chodcov. Spojenie chodníka a cyklistickej trate je najčastejšie na svetelných križovatkách a prechodoch pre chodcov. Svetelná signalizácia pritom platí rovnako pre chodcov ako pre cyklistov a na prechode môže prichádzať ku kolíznym situáciám.

Zavedním svetelnej signalizácie pre cyklistov by sa tak zvýšila bezpečnosť cyklistov aj chodcov. Moderné LED semafory sú pritom energeticky nenáročné a lampy vydržia dlho, preto sú nenáročné na údržbu.

Semafory je možné jednoducho upevniť vo výške očí cyklistu, čo tiež zvyšuje prehladnosť na križovatke a tým aj bezpečnosť.

Pri semoforoch je možné oddeliť fázy prechodu pre chodcov a cyklistov, prípadne nechať pre cyklistov dlhšie zelenú, keďže prejdú cez prechod rýchlejšie ako chodci.

Nasadenie takýchto semaforov by bolo finančne nenáročné a určite by zvýšilo bezpečnosť cyklistov a chodcov, ako aj ich komfort na križovatkách.

Autor nápadu: Igor Kľúčik – Siemens s.r.o.

Energeticky nenáročný semafor by zvýšil bezpečnosť pre cykllistov aj chodcov.
Energeticky nenáročný semafor by zvýšil bezpečnosť pre cyklistov aj chodcov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mestské zásahy

Kultúra

Teraz najčítanejšie