Denník N

Fico nevidí na odvolanie Pavlisa dôvod

Opozícia chce, aby Fico ministra hospodárstva odvolal. Foto - TASR
Opozícia chce, aby Fico ministra hospodárstva odvolal. Foto – TASR

Premiér nenašiel konflikt záujmov ministra hospodárstva. Tvrdí, že s firmou Port Service, ktorá sa súdi so štátom, nemá už deväť rokov nič spoločné.

Premiér Robert Fico zatiaľ nevidí dôvod na odvolanie ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. Uviedol to po rokovaní vlády.

Opozícia upozornila na údajný konflikt záujmov, do ktorého sa mal minister dostať pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku. Štát v ňom môže prísť o 60 miliónov eur.

„Mám informáciu, že v roku 2006 prestali existovať akékoľvek kontakty ministra hospodárstva s touto spoločnosťou, čiže už deviaty rok je od tejto firmy úplne odpojený, nemá s ňou nič ani vlastnícky, ani inak,“ zdôraznil Fico.

Čaká na informácie

Ako pripomenul, privatizáciu za vlády Mikuláša Dzurindu vyhrala finančná skupina Penta. „My máme kvôli penťáckej privatizácii, ktorá bola zorganizovaná vládou Mikuláša Dzurindu, kvôli tomu, že nejaká firma, s ktorou minister hospodárstva nič nemá a ktorá si len uplatňuje svoje práva na súde, odvolávať ministra hospodárstva? Myslím, že tu chýba elementárna logika,“ podčiarkol premiér.

„Preto zatiaľ nevidím dôvod, aby som konal. Ak sa objavia nejaké okolnosti, ktoré by diskreditovali ministra hospodárstva v jeho výkone funkcie dnes, tak budem konať. Zatiaľ takéto informácie nemám,“ uzavrel.

Stratený zisk jej priznali

Opozícia poukázala na to, že Port Service podal žalobu na FNM len päť dní pred tým, ako sa stal Pavlis členom dozornej rady fondu. Z tejto pozície mal dokonca firme poskytnúť pôžičku vo výške 600 000 korún, aby mohla podať odvolanie na Najvyšší súd, pretože prehrala spor s FNM na Krajskom súde v Bratislave.

Spoločnosť v roku 2008 spor so štátom prehrala, no po dovolaní generálneho prokurátora Dobroslava Trnku jej senát priznal nárok na stratený zisk vo výške 60 miliónov eur. Vec sa tak vrátila na nižšie súdy.

Poslanci vyzvali Fica, aby vyvodil zodpovednosť a odvolal ministra z funkcie, v opačnom prípade budú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Vo štvrtok sa bude informáciami zaoberať mimoriadny parlamentný výbor pre hospodárske záležitosti aj za účasti Pavlisa.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie