Denník N

Za rasistickú diskusiu má web zaplatiť 150-tisíc korún

Redakcia Parlamentnilisty.cz ignorovala upozornenia, problematické komentáre zmazala až po troch rokoch.

Spoločnosť OUR MEDIA, ktorá prevádzkuje server Parlamentnilisty.cz, má zaplatiť odškodné 150-tisíc českých korún za to, že pod článkami nechala urážlivé príspevky.

Na súd sa obrátil Jaroslav Suchý, ktorému sa nepáčili príspevky pod dvoma článkami zverejnenými ešte v roku 2011. Komentáre pod článkami napísali anonymní užívatelia, obsahovali urážky a rasistické poznámky. Napriek niekoľkým upozorneniam redakcia príspevky neodstránila. Preto sa Suchý obrátil na súd a žiadal odškodné 200-tisíc korún. Server problematické komentáre zmazal až v septembri 2014, informuje Lupa.cz.

Pražský súd dal Suchému za pravdu a prikázal vydavateľovi, aby zaplatil odškodné 150-tisíc korún.

Verdikt ešte nie je právoplatný, vydavateľ sa podľa dostupných informácií odvolá a prípad poputuje na odvolací súd.

Rozsudok a jeho odôvodnenie ešte nebolo stranám sporu doručené, a tak zatiaľ nie je známe, z čoho pražský súd pri rozhodovaní vychádzal a čo považoval za podstatné, informujú Parlamentní listy.

Server Romea.cz pripomína, že vydavateľ je zodpovedný aj za obsah vytvorený čitateľmi, a to od momentu, keď je informovaný o jeho protiprávnej povahe.

Podobne to funguje aj na Slovensku. Médiá nie sú zodpovedné za všetko, čo ľudia do diskusií napíšu. Ale v momente, keď dostanú upozornenie na problematický obsah a nekonajú, musia niesť zodpovednosť.

Podľa Romea.cz ide o prelomové rozhodnutie súdu. „Rasistické urážky a poznámky podobného kalibru sa pod textami o Rómoch objavujú bežne bez toho, aby boli postihované. Najprísnejším trestom za šírenie xenofóbie a rasizmu je tak doposiaľ maximálne ich zmazanie.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie